sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Okakuusi

Huomasin viime vuonna, että okakuuseni on vartettu. Se on ongelma, joka ei tule itsestään korjaantumaan, ja päätin yrittää tehdä sille tyvijuurrutuksen. Nettilähteet eivät lupaa hyvää, mutta ei tässä ole paljon menetettävää. Puu on alkanut tehdä kaunista kaarnaa, ja tyveltä se puuttuu. Tällaisena puun kiinnostavuus on 0. Ei siis ole mitään menetettävää. 

Laitoin ensin vuosi sitten rungon ympärille rautalangan. Jonkun ajan kuluttua kaiversin varmemmaksi vakuudeksi dremelillä kaarnan pois puuainesta myöten. 


Kaiverrettu alue on liian kapea, luulisin, joten kietaisin rakoon muovipussin. Sen läpi puuaines ei pääse kasvamaan. Vähän näyttää siltä, että puun runko olisi jo turvonnut langan yläpuolelta.


Kutina on, että onnistumisen mahdollisuudet eivät ole kovin kaksiset. 20-30%?

Yläosa on todella hyvässä kasvussa. Nyt en tee tälle mitään seuraavaan kolmeen vuoteen.

3 kommenttia:

 1. Vieläkö kuitenkin ravinto kulkee juurista puulle? Aihe kiinnostaa ja tarvetta tälle olisi, mutta en ole löytänyt lähdettä neulaspuun tyvijuurrutuksesta.

  En oikein ole ymmärtänytmiten tyvijuurrutus etenee. Alkaako puu pikkuhiljaa menettää ravinnevirtausta ja epätoivoissaan aktivoi juurihormonia langan yläpuolelle? Pitääkö kitumista olla useampi kasvukausi, ennen kuin em. tapahtuu? Entä haittaako/estääkö kaarna juuren puhkeamista, kuten männyllä backbuddingia? Onko puulla horrostilassa rungossa juuripisteitä, kuten oksan puhkeamiselle?

  VastaaPoista
 2. Toivotaan että okakuusi lähtee tähän messiin. Nämä havu-toimenpiteet on kyllä mielenkiintoisia.

  Kerrotko vähän mikä on tuon rautalangan funktio? Saada parempi kapenema uusien juurien yläpuolelle?
  -Vk

  VastaaPoista
 3. Rautalangangalla ei ole enää funktiota, luulen. Juuret tulevat sen yläpuolelle (tai siis pitäisi tulla). Googlaa "ring tourniquet bonsai". Se on yksi ilma/tyvijuurrutuksen tapa. Jostain luin, että olisi turvallisempi, vaikkakin hitaampi menetelmä kuin kaarnan poistaminen, erityisesti havuilla. Ongelma minulla on noissa ollut, että puuaines alkaa kasvaa langan yli jossain kohtaa, tekee uuden yhteyden juurten ja latvan välille, eikä uusia juuria synny. Lehtipuilla, en ole kokeillut havuilla aikaisemmin. Sama tapahtuu, jos kaiverrettava rengas on liian kapea. Puu voi tehdä uutta puuainesta maa-aineksen suojissa todella paljon.

  Menetelmä on aivan sama havuilla ja lehtipuilla, havuilla onnistumistodennäköisyyttä pidetään huonompana. Lehtipuilla tyvijuurrutus on aika pomminvarma.

  Ilma- ja tyvijuurrutus on yksi bonsaiharrastajan perustyökaluista. Sillä saadaan puulle usein hyvä nebari. Suosittelen että harjoittelet asiaa jollain merkityksettömällä materiaalilla. Sisällä toimii fiikukset ja likusterit, ulkona vaahterat.

  Liikenne rungossa välittömästi kaarnan alla menee lehdistä juurille, rungossa juurista lehdille. Tässä menetelmässä poistetaan paluureitti lehdistä juurille. Juuret jäävät tässä ilman ravintoa, joten ne eivät enää kehity. Ne pystyvät kuitenkin vielä hoitamaan hommansa. Okakuusen yläosassa kasvu on nyt ihan normaalia. Luultavasti kesän aikana kasvu yläosassa tyssää. Jossain vaiheessa juuret alkavat kuolla. Kun paluureitti puuttuu, puu tekee uudet juuret kaiverruskohdan yläpuolelle. Juuret ovat tosi hauraita ensimmäisen vuoden ajan, siksi pitää malttaa antaa kaiken olla aivan rauhassa niin kauan, että uudet juuret kestävät käsittelyä. Uudet juuret ovat myös aika talvenarkoja.

  Ring tourniquette- metodin idea on, että vanhat juuret elävät pitempään, ja siirtymä uuteen juuristoon tapahtuu hitaammin, vaikkapa usean vuoden kuluessa. En ole tässä kuitenkaan koskaan onnistunut, siksi peruutin itselleni luotettavamman tuntuiseen kaivertamiseen.

  VastaaPoista