sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Jokohan se olis kevät

Tänään auoin talvehdityssysteemit, ja ihan hyvältä näyttää. Monet ruukuista ovat vielä umpijäässä, mutta näyttää siltä, että yhtään puuta ei ole kuollut. Nykyinen systeemi toimii erittäin hyvin.


Lehtipuut, joissa ei siis tietenkään ole lehtiä, voi laittaa suoraan aurinkoon. Havupuiden kohdalla kannattaa olla varovaisempi, tällainen aurinkoinen päivä voi kuivata puun, jos juuret eivät ole vielä hereillä.

Jokohan pitäisi viedä ulos myös multeripuu, japaninvaahterat, kiinanjalavat? Entäs oliivi? Sypressit?

torstai 12. huhtikuuta 2012

Ligu

Norwegian wood on muutaman norjalaisen pitämä bonsaiblogi, josta opin jotain likusterista. Siellä oli valtavan hieno likusteri, Ligustrum vulgare, ja siitä kerrottiin, että lehdet pitää nyppiä tai repiä, ei leikata. No sitähän piti kokeilla. Se tosiaan toimii kiinanlikusterillakin. En tiedä onko se nyt niin hirveän eri asia kuin leikkaaminen, mutta repiminen toimii vähintään yhtä hyvin. Tässä kuva alkutilanteesta:

Lehdet eivät ole mitenkään erityisen suuria, mutta ne on poistettava tässä vaiheessa. Niistä muodostuu tuollainen tasainen kerros, joka tehokkaasti peittää alleen alemmat kasvupisteet. Tässä tulos minuutin repimisen jälkeen.

Kaikki nuo pienet kasvupisteet kuolevat, jos ne jäävät isompien lehtien varjoon.

Likusterin lehtihankojen tyvissä olevat silmut eivät yleensä lähde repiessä lehtien mukana. Samalla kun repii suurimmat lehdet, lähtevät myös kärkisilmut, mikä on hyvä juttu, koska silloin kasvu tiivistyy. Toinen kuva aiheesta, koska en osannut päättää kumpi on parempi.


Etupuoli muuttui myös. Tässä puu vähän vinossa, jotenkin liikkeen tuntua tuossa on. Oikealla oleva yläoksa pitäisi taittaa vähän alemmas, jos tämä olisi asento.


Vielä lähti edestä latvasta yksi oksa, jotta runkoa näkyy ylemmäs. Tarinalle tulee vähän lisää pituutta.


Tuossa on muuten tarkoituksella etuoksa vähän rungon edessä, lisäämässä syvyysvaikutelmaa. Nukkumatti tönäisi minua miettimään tämmöisiä.

maanantai 2. huhtikuuta 2012

TOP 10 ja muuta mutinaa

Kiinnostaakohan jotakuta muutakin? Alla top 10 tähänastiset Googlen hakusanat, joilla tähän blogiin on eksytty, ja kerrat:

kiinanjalava179
janin bonsait160
koreanpihta105
puksipuu105
betoniaskartelu65
sinilaakakataja65
betoniruukku64
pienoiskasvihuone63
mongolianvaahtera53
kääpiöpunapaju41

Bonsaipuina kaupassa myytäviä lajeja on vain yksi, kiinanjalava. Okei, puksipuuta saa myös joskus, mutta ei juuri sillä nimellä. Koreanpihta, sinilaakakataja, mongolianvaahtera ja kääpiöpunapaju ovat kaikki lajeja, joita on todennäköisesti haettu puutarhaan, ei bonsaihin liittyen.

Minua lämmittää se, että blogin nimellä on tultu aika usein myös.

Liikenteen lähteet, joista sivulle on tultu:

6460
1667
 977
 418
 349
 297
 247
googlecorrection.com
 242
 193
 175
Bonsaifi.net-ryhmä on siellä, koska allekirjoituksessani on linkki. Bonsaimökki on siellä hyvällä sijoituksella, vaikka sivu ei aktiivinen olekaan - kävijöitä silti piisaa. Tämä kertoo siitä, että suomenkielisellä bonsaiaiheisella materiaalilla olisi kysyntää. 

Ulkomaisilta bonsaisivuja on 5 - sehän meinaa vaan sitä, että samoin kuin minulla on tuossa vieressä lista blogeja, olen noiden 5:n sivuston listalla, ja joku sieltä aina päivityksen bongaa. Kieli kun on suomi, eivät tod. näk juuri mitään kostu. Toisaalta, käyn itsekin paljon esim. kreikkalaisissa bonsaiblogeissa, vaikka en edes kirjaimia paljon ymmärrä. Kuvat puhuvat puolestaan, ja google arpoo käännöksen halutessa.

Googlecorrection on roskaa, poistin siitä linkin. Mitä lienee. 

Numerot ovat muuten melkein 3 vuoden ajalta, niin ettei täällä nyt kovin paljon trafiikkia ole. Päivätyötä ei vielä arvaa jättää ja heittäytyä Googlen mainostuloilla elämään.

Bloginpito ja bonsaiharrastus eivät tunnu kulkevan käsi kädessä. Pitäisi, koska olisi tärkeää jakaa muiden kanssa onnistumiset ja epäonnistumiset. Elämme haastavassa ympäristössä täällä pohjan perukoilla, ja suurten ulkomaan gurujen opit eivät aina riitä. Vähintään niitä täytyy soveltaa.

Meiltä puuttuu myös esikasvatettu materiaali. Valmishalpiksia toki löytyy, ja samoja lajeja saa nettikaupoista parempinakin versioina, mutta ulkona pärjääviä lajeja ei juuri ole tarjolla. Ne on itse kerättävä, helpoimmillaan puutarhaliikkeistä. 

Trooppisissa puissa ei tätä ongelmaa tietenkään ole, mutta bonsaiden kasvatus sisätiloissa tuntuu olevan hyvin harvinaista. Tarkoitan kunnon kasvatusta, jossa puut eivät vain kökötä pimeällä ikkunalaudalla, vaan harrastaja on nähnyt vähän vaivaa ja tehnyt tarvittavat investoinnit. 

Asenneilmasto ei tunnu tukevan oikeastaan mitään kokemusten jakamista. Juttuja ei juuri kommentoida, vaikka kävijöitä onkin. Joskus mietin mitä kävijät oikein ovat - vanhoja tyttöystäviäkö kaikki, kun ei puut kiinnosta. (No huh huh..) Noh, itse olen ajatellut tästä jakamispolitiikasta niin, että aikansa kutakin. Kutsun tätä päiväkirjaksi, ja kirjoittelen tänne niin kauan kuin se on hauskaa. Jakaminenkin kuitenkin kiinnostaa. Tiedän tästä asiasta jonkun verran, ja haluan että muut pääsevät vähemmällä. Ettei siis kaikkien tarvitsisi käydä läpi sitä turhauttavaa pistokas- ja siemenvaihetta ikkunalaudalla, vaan voisi ikään kuin oikaista suoraan sinne toimivammalle osastolle. Haasteita on kuitenkin sielläkin, viimeistään sitten kun teknisestä puiden hengissä pitämisestä päästään muotoiluun.

Sellainen suurempi asia, jonka haluaisin tehdä, on selkeä sivu sisäkasvatuksesta, jossa perusteellisesti käydään läpi toimiva sisäkasvatuskonsepti. Ei siinä mitään uutta olisi, mutta kerättynä yhteen paikkaan lyhyesti ja ytimekkäästi kuinka se tehdään, ja miksi. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tietenkään, mutta yhdenkin toimivan esittely on tarpeen. 

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Uusi sypressi


 Ostin Viherpajasta uuden sypressin viikko sitten. Sypresseistähän ei voi ostaessa tietää oikeastaan yhtään mitään, niin paljon oleellista on piilossa ruukussa ja sypressimäisen kasvutavan kätköissä. Olin tekemässä literatia, vaikka epäilinkin jo kaupassa, että se ei tule tapahtumaan. Pidin suunnitelma B:nä kolmirunkoista puuta.

Alkutilanne
Tämä oli yksi mahdollinen ajatus, 3-5 runkoinen ryhmä. 

Aikani pyörittelin tyveä, ja alkoi näyttää siltä, että aivan tyvessä on kaikki kapenema, mitä rungosta/rungoista löytyy. Suunnitelman muutos:



Tuo kuva hämää, koska siinä näyttää puun takaosaan jäänyt pakumpi oksa jatkuvan runkona. Näin ei ole, mutta en nyt jaksa väsätä uutta kuvaa. Säästän tuon takana olevan rungontyngän vielä, koska sekin saattaa muodostaa vielä latvuksen. Toistaiseksi luulen, että tästä tulee etupuoli.