Viimeisen vuoden hankintoja, pakko laittaa ylös ennen kuin unohtuu lajit ja hankintavuosi. Mukana muutama räpsy lehdistä parin kuukauden takaa. Typerä rajoitus Bloggerilla, vain 200 merkkiä sallittu tunnisteille, eli en saa tagitettyä kaikkia lajeja tieteellisellä ja suomenkielisellä nimellä. Huono juttu!
Oikealta vasemmalle:
- Acer komarovii, koreanperhosvaahtera, http://www.mustila.fi/kasvit/AcerKomarovii, ostin nimellä Acer tschonoskii subsp. koreanum. Valtavan mielenkiintoinen laji, pitäisi olla pieni ja sirokasvuinen puu. Vyöhykkeet I-III. Sori huono kuva lehdestä.
Koreanperhosvaahteran lehti - Acer davidii, davidinvaahtera josta myyjä sanoi että on melko varmasti se, mutta koska on Mustilan siementaimi, alkuperästä ei voi olla 100% varma. Voi olla risteymä.Vähän tylysti poikkaistu. Hieman jopa tyveä. Tämän lehti on aika ehytlaitainen ja epävaahteramainen.
Daavidinvaahteran ehytlaitainen lehti. - Acer barbinerve, viitavaahtera.
- Acer caudatum subsp. ukurunduense, kiinanvaahtera, vyöhykkeet I-II, mutta oikealla alkuperällä jopa V. Ostin nimellä Acer ukurunduense.
- Acer campestre, niverävaahtera, Mustilan ostoksista ainut jossa on edes vähän järkeä bonsaikasvatusta ajatellen. 1a luvataan vain vyöhykkeeksi, mutta oikealla alkuperällä voisi olla III. Eurooppalainen laji, pohjoisin luontainen esiintymisalue Etelä-Ruotsi.
- Acer buergerianum, kolmihammasvaahtera, keväinen hankinta (bonsai.de), joka kasvoi koko kesän todella hyvin. Hyvin talvenarka kuulemma, toivottavasti kylmälava riittää suojaukseksi.
- Acer pseudosieboldianum - koreanvaahtera. I-II, jopa III-IV. Mustilan kanta/kannat pitäisi olla hyvin talvenkestäviä, ja näitä pitäisi kasvattaa bonsaiksi! Erittäin kauniita pikkupuita.
Koreanvaahteran lehti - Acer palmatum, japaninvaahtera, perusmuoto. Ostettu vuosi sitten Viherpajasta, talvehti jo viime talven kylmälavassa. Tämä on ruukussa kasvanut paljon paremmin kuin seuraava maassa. Runkoonkin on tullut paksuutta. Tällä on toispuoleinen nebari, joka pitää ensin fiksata ennen kuin teen muuta, siksi ensi keväänä istutus uusiksi samaan ruukkuun, ja sitten voisi ilmajuurruttaa varresta muutamia pikkupuita.
Maahan eikä edes kylmälavaan meni myös erittäin kiinnostava laji, alaskanvaahtera, Acer glabrum var. douglasii, jonka pitäisi olla kestävä vyöhykkeelle V asti. Lehtien kooksi mainitaan 2-10cm, mikä on vähän erikoista, mutta luvannee hyvää.
Alaskanvaahteran lehti syysväreissä |