Haapa ei ole juuri edennyt, olisiko peräti vähän taantunut.
Olen viimeiset vuodet typistänyt pikkuhiljaa oksia ja langoitellut niitä myös. Olisiko ollut parempi toimia kerralla kunnolla, katkaista kaikki oksat esim. 5cm pituisiksi? Olisin mahdollisesti paljon pidemmällä jo.
Nykyinen tapa tuntuu vähän kuristavalta, puu ikään kuin hissukseen menettää elinvoimaansa.
Kyllähän se parempi on kerralla vetää kaikki ja sen jälkeen antaa kasvaa uudelleen. Ei tule niin paljon stressiä puulle kun siitä, että jatkuvasti on jostain napsimassa.
VastaaPoistaMutta ihan mielenkiinnolla haluaisin kuulla, kun itsekkin yhden haavan omistan. Mikäs lajin kyky tehdä uusia nuppuja vanhaan puuhun on? Langoittamisesta olen ymmärtänyt sen, että yleisesti haapaa pidetään sellaisen maikä ei oikein tykkää tuosta langoittelusta ja oksien vääntämisestä.
Nuo oksat olivat metrisiä alkujaan. Katkon ne keväällä niin, että jää yksi kasvupiste. Oksaan silloin tulee uusia silmuja yleensä, mutta ei aina. Niitä myöten pätkäisen sitten seuraavana vuonna. Juuri tuo backbudding-epävarmuus aiheuttaa tämän etenemisen. Jos oksa katkeaa, voi se yhtä hyvin kuolla kuin tehdä silmuja. Usein silmut tulevat aivan oksan tyveen, ja itse oksa kuolee.
VastaaPoistaHaapa on jossain määrin outo, mutta ehkä sen maine huonona ehdokkaana bonsaiksi on liioiteltu. Omien kokemusten mukaan esim. koivu on paljon hankalampi. Koivut tuppaavat hylkäämään oksansa, joihin olen kajonnut. Tämän haavan oksia olen väännellyt niin että rutina käy, ja ihan ongelmitta. Langoittelu tuntuu lisäävän silmuja oksassa, kuten yleensä.
En ole ihan varma että kaikki Populus tremulasta sanottu koskee meikäläistä haapaa. Kerätyt kyllä kuolevat isolla prosentilla, ehkä 50%, mutta jos sen kestävät, ovat minusta olleet puita siinä missä muutkin. Viimeksi viime vuonna keräsin kauniin Haavan, jossa oli ok juuret mukana, mutta ei vaan lähtenyt.
Semmoinen huomio vielä tuosta suuresta kuolleisuudesta - kerätyt puut ovat usein juurivesoja, eikä ole ihan selvää, missä niiden juuret ovat. Voi olla että vaikka puun tyvellä olisi juuria, sen vesihuolto toimii sen yhteyden kautta, joka johtaa muihin juurivesoihin tai emokasviin. Jos kerättävä matsku on hienoa, kannattaisi varmaan ensin katkaista paksut juuret ja yhteys emokasviin jos sen löytää, ja nostaa puu ylös vasta seuraavana vuonna.
VastaaPoista