maanantai 19. marraskuuta 2012

Haapa

Päivitys haavalle.



Nyt olisi jo ollut aika tehdä jotain noille oksille. Niistä ei kannata välittää. Nyt riittää typistelyt! Ruukku on oikeastaan aika kamala. Kunnon ruukkuun ensi keväänä, ja langoitus oksille.

Alaoksat alkaa tosi alhaalta. Jos uusia oksia tulisi runkoon, voisi ainakin tuon alimman hävittää.

Populus tremula. Branches are what they are, I have been lazy. General shortening of branches is over, next spring I should change the pot to something nicer and try to get ramification. 



Salo made a virtual! 

9 kommenttia:

  1. Ehdottomasti ei alinta saa hävittää!

    Nyt kun kerran aloin terrorisoimaan blogiasi niin,ehkä jotain tällaista?

    http://i289.photobucket.com/albums/ll216/Salojann/janihaapa2.jpg

    VastaaPoista
  2. Jessus sä olet taitava näissä! Tuossakin on käytetty vain olemassaolevia oksia. Kiitos! Ruukku on upea myös, mistä nappasit sen?

    VastaaPoista
  3. Sillä mennään mitä on! :D

    Ruukku on erinbonsaista. Värinyt ei ole varmaan sopivin mutta ajatuksena noin ylipäätään oli, että vähän tuommoinen kuluneemman näköinen ruukku olisi enemmän puun hengen mukainen. Tosin tämähän on vain minun mielipiteeni.

    Tuosta tulee kyllä varmasti hyvä puu! Lähtökohtaisesti omistaa jo paljon luonnetta. Odotellaan innolla mitä puullesi teet!

    VastaaPoista
  4. Tuossa sun kuvassa puun asento on mulle uusi. Tämä on minusta aina kallistunut toiseen suuntaan. Siitä on syntynyt jotenkin staattinen vaikutelma.

    Olen paljon miettinyt viime aikoina taiteilijuutta ja käsityöläisyyttä. Näen sellaisen ristiriidan, että bonsai on taidemuoto, mutta minä en ole taiteilija. Kadotan kiinnostuksen puihin, kun ne ovat tietyssä vaiheessa. Jollekin toiselle touhu vasta alkaisi siitä. Tämän voisi hyväksyä olevan näin, tai sitten pitäisi kouluttaa itseään eteenpäin.

    VastaaPoista
  5. mOI,

    Tykkään sun blogista!

    Voisitko tehdä postauksen kastelusta? Oon omistanut muutaman osto-bonsain, jotka olen onnistunut tappamaan kutakuinkin heti. Nyt olen jonkin verran lukenut aiheesta, mutta mielestäni kastelusta kirjoitettu teksti on ympäripyöreetä ja tarvitsisin käytännön esimerkkejä.

    - Ville

    VastaaPoista
  6. Moi anonyymi, teen sellaisen postauksen jossain vaiheessa, vaikka ei minulla olekaan asiasta paljon sanottavaa. Vaihda rakeiseen maa-ainekseen, joka ei pidätä vettä sisällään, vaan vesi valuu pois. Silloin ei ole millään muulla väliä, kuin että et anna puun kuivua. Tasainen kosteus on paras!

    Puun voi tappaa liikakastelulla vain jos maa-aines on tiivistä, niin että vettyessään se menee ilmattomaksi. Silloin juuret kuolevat. Juuret tarvitsevat ilmaa. Rakeisessa maassa ei ole ns. multaa joko ollenkaan tai sitten hyvin vähän sihdattuna, niin että kaikki hieno aines on heitetty pois.

    VastaaPoista
  7. Tämä puu onkin pitkällä kehitystaipaleellaan.

    Salon kuvassa Shari on laajennettu ylös asti. Se näyttää hyvältä.

    Itseäni pelottaa aina kun tarvitsee alkaa kaivertamaan. Teen sitä koneella, mutta mahdollisimman vähän. Käsin kuulemma pääsee samaan lopputulokseen ja ei tule pilattua puuta niin helposti.

    VastaaPoista
  8. Mulla on Dremel joka onkin passeli mamekokoisten kanssa touhuamiseen. Monet asiat voi tehdä taltoilla yms, mutta niilläkin saa helposti vahinkoa aikaiseksi kun terä lipsahtaa, toivottavasti vain käteen eikä johonkin korvaamattomaan oksaan!

    Taltatessa työasennot ovat vaikeita, talttojen pitäisi olla sellaisia koukkupäisiä kourutalttoja, jotta niillä jotain tekisi. Normaalisti talttaa käytetään nuijalla naputtelemalla, mutta se vahingoittaa puun juuria, ainakin pienillä puilla. Parempi on vetää.

    Jos puu on pieni, ei voi käyttää voimaa. Kaikki työkalut pitäisi olla todella teräviä, mutta tuollaisen koukkupäisen taltan terottaminen on oma taitolajinsa. Monet asiat puoltavat sähkötyökaluja. Eihän niiden kanssa tarvitse miksikään Potteriksi ryhtyä. Pitäisikin ostaa pykälää isompi peli tuon Dremelin kaveriksi. Onko ehdotuksia?

    VastaaPoista
  9. mOI Jani,

    Kun on ilmeisesti aiheista puutetta, niin ehdotan, että kirjoitat kastelusta kuten jo yllä ehdotin. Ja kuten jo huomautitkin on maa-aines oleellista kastelussa, joten siitä voisi vaikka kertoa tarkemmin. Miten sekoitat ja mitä? Mistä hankit ja mitä?

    - Ville

    VastaaPoista