sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Quercus nebari

I repotted this oak last spring to this training pot. It has not grown as much as previous years. Of cource I did cut away ay least 90% of the roots, but still. Not much development.


Nebari looks promising though. There was 3 tiny roots in the front, and those seem to be doing fine. They are of course very fragile. Next spring I will split that straight root on the left.



There was too thick root growing too high, that I rather bluntly cut away year ago, shown here. Looks like it will work ok. Next spring I could carve away all wood at soil level, splitting the root at the same time. Hopefully it will look like the tree has a small dead part at the base, and there is two roots growing both sides.


Siellä on sieniä.


keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Fukien tee


Half of my readers seem to come outside Finland lately, so why not start in English for a change.

My mame sized Carmona. Late evening photo. I purchased ordinary mallsai a few years back, air-layered it, and finally broke it by accident, so there is only lowest branch left. Quite fortunate accident! I really like this now. I perhaps should have cut away that branch that has a flower, but decided to wait. Maybe that will be new apex.

I need proper pot! Square, unglased semicascade pot. Or what do you think?

Minulla on vain yksi Carmona. Pitäisi hankkia lisää. Nuo pienet kukat ovat hienoja, ja lajina tuntuu olevan kestävä. Tämä on kokenut melkoisen muodonmuutoksen aikojen saatossa. Nyt se on mame-kokoa, jos ei pienempikin. Pitää keksiä sille hyvä ruukku jostain. 

Uusi objektiivi, Canonin halpis EF 50mm 1:1.8 II. Hieno lisä minulle, aikaisemmin minulla oli kiinteävälisenä objektiivina vain 100mm, joka varmaan on parempi kuin tämä, mutta tämä on miellyttävämpi käyttää pienissä tiloissa. Jalustalla ja isolla aukolla häviää taustan lauta-aita mukavasti. 

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Oliivi

Oliivi on nyt ollut sisäkasvatuksessa noin puolitoista vuotta. Valaistuksena on kolme loisteputkea.


Se on saanut kasvaa aika villinä. Istutin sen uusiksi, vaikka tarvetta ei juuri ollut. Halusin vain nähdä sen juuret. Seuraava istutus ehkä kahden vuoden kuluttua. Tuossa ennen istutusta. Viimeiset puoli vuotta ruukussa on ollut sammalta.

Kasvu on ihan kohtalaista, samaa tahtia kuin esim. puksipuilla. Toistaiseksi voin siis sanoa, että kyllä - oliivia voi kasvattaa trooppisten puiden tapaan sisäbonsaina. Ei tietenkään ilman lisävaloa.

My indoor olive. Has been indoors now for 18 months. Nothing to show really, except the fact, that it seems to me this species can be grown indoors under fluorescents (I have 3 tubes above this). It is growing, slowly, but steadily, a lot like a Buxus. Very important addition! Of course it is bit early to celebrate. 

lauantai 20. huhtikuuta 2013

Pikku hiljaa....


Kaiketi se kevät on nyt tullut, ainakin joksikin aikaa. Ensimmäiset puut alkavat olla irti jäisestä maasta. Bonsaihyllykön sisällä olevien ruukut ovat vielä tukevasti jään sisällä. Jahka poistan hyllylaudat, sulaminen nopeutuu, mutta sen kanssa ei ole kiire. Ruukussa olevat puut lähtevät liikkeelle nopeammin kuin maassa kasvavat, ja niitä täytyy vähän jarrutella.

Kaikkein huonoin tilanne on se, että puut heräävät aktiiviseen kasvuun, mutta tuleekin vielä kovia yöpakkasia. Kotimaisilla puilla on jarrut tähän, ne ovat hitaita heräämään, ja hyvästä syystä. Hitain taitaa olla tammi.

Spring seems to be here, although I am not yet sure. Pots inside that box/shelf are still inside thick ice, and that's the way it must be. There may still be quite severe falls in temperature, and those trees that are too eager to wake up are in risk to die or lose important branches. 

There are a few trees that I am wintering for the first time, including two Japanese cherries. They are supposed to be among the hardiest, but I do not have high hopes. I always test trees, even though I already know the answer - stick to the natives. Or northern trees, to be exact. Of cource all the trees I test are cheap. 

A Finnish bonsai friend has bought a tree originating high in Italian mountains, and that is very interesting. It has survived Finnish winters with no problem at all. I should try something like that too. 

keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Villelle kastelusta


Ville kaipasi juttua kastelusta, kiitos siitä, ja vastauksesta tuli sen verran pitkä että lätkäisen sen omaksi jutukseen. Ville epäili että aiheista on pulaa, ilmeisesti koska en ole kirjoitellut uusia juttuja. Ei ole aiheista pulaa, on vaan vähän kiirusta työasioista johtuen, eikä ole paljon paukkuja iltaisin. Retuperällä ovat blogin lisäksi myös puut.

Käytän istutusalustana Rainbow kevytkissanhiekkaa, joka on (poltettua) moler-savea. Siihen lisään esim. kookoskuitua, jota saa  netistä tilaamalla, tai karkeata turvetta. Lisättävä määrä on 10-20%. Kaikki on syytä sihdata. Taloussihti on hyvä, kaikki alle 2mm kokoinen joutaa mennä.

Joskus tilaan akadamaa ja muitakin japanilaisia maa-aineksia. Ne ovat hyviä kissanhiekan korvikkeita, mutta kalliimpia... Pienillä puilla hinnalla ei tosin ole mitään merkitystä. Isommilla puilla, varsinkin vasta kerätyillä, menekki on suurempaa, ja silloin kissanhiekka on erityisen paikallaan.

Yksi asia mistä en aina pidä kissanhiekassa on sen keveys. Puut täytyy tukevasti sitoa ruukkuihin kiinni, koska kissanhiekka ei tue puuta. Tästä syystä lisään yleensä silkkaa hiekkaa jonkin verran, isoihin ruukkuihin hiekoitushiekkaa ja pienille esim. akvaariokaupoista saatavaa 2-3 mm hiekkaa. Saksalaiset tekevät eri värisiä, sellaista mustaakin basalttimurskaa on saatavana, joka on oikein hauskaa.

Toinen asia joka kissanhiekassa vähän pännii on se, että kuivuu turhan nopeasti.

Lähes kaikki mitä Walter Pall sanoo on aika lähellä totuutta. Tuskin hän on Jumalan etäispääte, mutta hänen ohjeitaan seuraamalla ei voi mennä pahasti vikaan. Tähän liittyen hän on sanonut paljonkin, artikkeleita kannattaa lukea, mutta päällimmäisenä tulee mieleen kaksi asiaa:

Kun maa-aines on rakeista ja vesi pääsee vapaasti virtaamaan pois ruukusta, liikakastelusta ei ole vaaraa.

Toinen asia on, että sillä, mitä maa-aines on, ei ole juuri väliä, kunhan se on rakeista. Voit itse testata asiaa: istuta esim. fiikuksen pistokkaita erilaisiin alustoihin ja katso löydätkö eroja. Itse en löydä eroja johdonmukaisesti. Eroja syntyy siitä, jos joku alusta pääsee kuivumaan totaalisesti, mutta se on kastelijan eikä alustan vika. Laitan tähän tagiksi istutusalusta, sillä löytyy jotain vanhempia juttuja.

Kysyä sopii jos jotain lisäselvitystä tarvitaan.