keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Villelle kastelusta


Ville kaipasi juttua kastelusta, kiitos siitä, ja vastauksesta tuli sen verran pitkä että lätkäisen sen omaksi jutukseen. Ville epäili että aiheista on pulaa, ilmeisesti koska en ole kirjoitellut uusia juttuja. Ei ole aiheista pulaa, on vaan vähän kiirusta työasioista johtuen, eikä ole paljon paukkuja iltaisin. Retuperällä ovat blogin lisäksi myös puut.

Käytän istutusalustana Rainbow kevytkissanhiekkaa, joka on (poltettua) moler-savea. Siihen lisään esim. kookoskuitua, jota saa  netistä tilaamalla, tai karkeata turvetta. Lisättävä määrä on 10-20%. Kaikki on syytä sihdata. Taloussihti on hyvä, kaikki alle 2mm kokoinen joutaa mennä.

Joskus tilaan akadamaa ja muitakin japanilaisia maa-aineksia. Ne ovat hyviä kissanhiekan korvikkeita, mutta kalliimpia... Pienillä puilla hinnalla ei tosin ole mitään merkitystä. Isommilla puilla, varsinkin vasta kerätyillä, menekki on suurempaa, ja silloin kissanhiekka on erityisen paikallaan.

Yksi asia mistä en aina pidä kissanhiekassa on sen keveys. Puut täytyy tukevasti sitoa ruukkuihin kiinni, koska kissanhiekka ei tue puuta. Tästä syystä lisään yleensä silkkaa hiekkaa jonkin verran, isoihin ruukkuihin hiekoitushiekkaa ja pienille esim. akvaariokaupoista saatavaa 2-3 mm hiekkaa. Saksalaiset tekevät eri värisiä, sellaista mustaakin basalttimurskaa on saatavana, joka on oikein hauskaa.

Toinen asia joka kissanhiekassa vähän pännii on se, että kuivuu turhan nopeasti.

Lähes kaikki mitä Walter Pall sanoo on aika lähellä totuutta. Tuskin hän on Jumalan etäispääte, mutta hänen ohjeitaan seuraamalla ei voi mennä pahasti vikaan. Tähän liittyen hän on sanonut paljonkin, artikkeleita kannattaa lukea, mutta päällimmäisenä tulee mieleen kaksi asiaa:

Kun maa-aines on rakeista ja vesi pääsee vapaasti virtaamaan pois ruukusta, liikakastelusta ei ole vaaraa.

Toinen asia on, että sillä, mitä maa-aines on, ei ole juuri väliä, kunhan se on rakeista. Voit itse testata asiaa: istuta esim. fiikuksen pistokkaita erilaisiin alustoihin ja katso löydätkö eroja. Itse en löydä eroja johdonmukaisesti. Eroja syntyy siitä, jos joku alusta pääsee kuivumaan totaalisesti, mutta se on kastelijan eikä alustan vika. Laitan tähän tagiksi istutusalusta, sillä löytyy jotain vanhempia juttuja.

Kysyä sopii jos jotain lisäselvitystä tarvitaan.

5 kommenttia:

  1. Itse tein virheen käyttämällä osittain Akamaa multaseoksisani. Vaikka se oli kovaa laatua, se tuppaa hajoamaan talven aikana. Joten sanoisin, ettei tämä Japanin ihmerouhe sovellu meidän arktisiin oloihin.

    Sisäbonsait taasen tykkäävät ko. tuotteesta.

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommentista Tero. Minulla on aika lailla samanlaiset kokemukset akadamasta - niin kauan kuin puut istuttaa joka kevät, asialla ei ole niin väliä, mutta varsinkin havuilla istutusvälit voivat olla todella pitkiä. Varmaankin kaikki akadaman laadut menevät meillä mujuksi muutamassa vuodessa. Hyvä pointti. Kiryi vaimikäsenytoli on kovempaa.

    VastaaPoista
  3. Omien puideni multa kaipaa kipeästi apua: niissä on malsaiden perus saviseos joka todennäköisesti mädättää juuret ennen kevättä. Lähialueen ainoat maa aineksia myyvät liikkeet ovat plantagen ja k rauta joiden nettisivuilla kävin jo alustavan kierroksen mahdollisia maa-aineksen osia varten. Lupaavimpia olivat mielestäni orkideamulta ja kaktus multa joiden sekoitusta mahdollisesti käyttäisin. Uskotko että tälläisella seoksella voisi onnistua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-aineksissa on monia vaihtoehtoja, jos niin haluaa. Jos haluaa toimia yksinkertaisesti, maa-ainekseksi riittää Rainbow paakkuuntumaton kevyt kissanhiekka. Lisäksi voi laittaa hieman sihdattua turvetta tai kukkamultaa, mutta vain esim. 20%. Sihtaaminen tarkoittaa, että keittiösihdillä kaikki hienojakoinen aines pois. Kissanhiekan voi käyttää sihtaamatta. Saa ainakin Prismoista ja Valintataloista.

      Kaktusmulta on liian hienojakoista ja orkideamulta turhan karkeata.

      Poista
  4. Vain paakkuntumaton Rainbow kevytkissanhiekka käy, ei tietääkseni mikään muu kissanhiekka.

    VastaaPoista