lauantai 27. joulukuuta 2014

Ficus b.

My F. Benjamina has been under metal halide spot lights for a few months now, and the change is huge.


I needed more compact growth, and things look very promising.

I did let it grow free for a few weeks, but there was not much better ramification. I lost some taper too, but did get some trunk thickness. Now I try to get even growth by cutting top 10 times more than lower parts. Now there seems to be nice new growth everywhere.

This one has two 70W lights, directed to the 2 lowest branches.

When lowest branches are  vigorous enough, I try to shorten them, and also perhaps let the tree grow little higher.

I want much wider base, and I thought I will get it for sure, because there is a stone under the tree. Strangely enough, base seems to get higher, not much wider. Beats me why.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Carmonan lehti

Aika huima on Carmonalla lehtien kokoero loistareiden ja MH-lamppujen alla kasvatettuna.


Tuohan on kuin eri kasvi. Loistareiden alla lehdet ovat 2-4 senttisiä, MH-lamppujen  alla sentin molemmin puolin.


lauantai 1. marraskuuta 2014

Ficus retusa

Taitaa olla niin, että tätä ei ole tullut näytettyä.


Vaiheessa toki vielä, mutta ehkä siinä alkaa se ajatus tulla esiin. Tuollainen hollow split trunk tms. Runko pitää kaivertaa ontoksi toki ensin. Mallsai alkuperää, kaikki oksat on thread graft-tekniikalla tehty. Yhdestä oksasta tuli uusi latva. Lehdet ovat vain 1-2 senttisiä, mutta kun versoihin tulee lisää pituutta, ne kasvavat nopeasti noin 5-senttisiksi.

Pääsisi kuvan kannalta paljon pitemmälle langoittamalla kaiken. Tämän ei voi enää antaa rehottaa hirveästi. Kun jokaisessa versossa on sanotaan 5-6 lehteä, teen lehtien poiston ja jätän kaksi kasvupistettä per verso. Kerran pari kertaa vuodessa ehkä, mutta aina vasta sitten kun kasvua on tarpeeksi ja kasvu on voimakasta. Samalla langoitus.

Puu pitää saada edelleen kompaktimmaksi. Langoittelen oksat siksakille, jotta kasvu tulee lähemmäs runkoa. Se lisää myös uusien silmujen syntymistä. Korkeutta ruukun reunasta on nyt 15 senttiä. Viimeisestä 5 sentistä voisi päästä eroon langoittelemalla. Mame houkuttaa, eli max. 10 senttiä, mutta kyllä se on hirveän pieni koko F. retusalle. 15 senttiä vaikuttaa nyt ihan hyvältä koolta. Siinä on vähän pelivaraa. Alaoksan massiivisuus istuu huonosti mameen, mutta onhan se silti mahdollista.

Ilmajuurista vain yksi on saanut kasvaa, koska se tuntuu vähän lisäävän rungon leveyttä. Jossain vaiheessa, kun puu alkaa olla valmiimpi, voisi antaa muutaman perinteisen ilmajuuren kasvaa oksista. suoraan alas. En juuri perusta niistä, ja ne johtavat nopeasti oksien käänteiseen kapenemaan, mutta kyllähän ne istuvat fiikukselle. Sellaisen voi antaa kasvaa jonkun aikaa, sitten se pitää katkaista.

Tämä kasvaa 4:n loisteputken alla. Halvimmat Bilteman valkoiset putket. Retusalle sanoisin että valon määrän puolesta tämä riittää.

tiistai 28. lokakuuta 2014

Haapa


Pientä kehitystä. Olen tämän kesän noudattanut Walter Pallin ohjetta, että puun annetaan kasvaa niin kauan, että uudet oksat puutuvat kunnolla, ja leikataan sitten rajusti takaisin samaan vanhaan muotoon. Näitä leikkuita taisin tehdä kaksi kesän aikana. Tämä siis poikkeaa tavasta, jossa versot typistetään kahteen lehteen aina kun esim. 8 lehteä on kasvanut.

Tuossa joku räpsäisy kesältä siitä, miltä tämä on enimmäkseen näyttänyt:



Latvan alla vasemmalle osoittava oksa ekassa kuvassa voisi hyvin olla latva, taivutettuna oikealle. Sen myötä koko puu pienenisi. Pitää ensin langoitella koko puu huolellisesti, ja miettiä etupuolen hienosäätöä. Äkkiseltään puun pienentäminen tuntuisi parannukselta, mutta aika paljon saavutetusta oksien rakenteesta menetettäisiin, kun niitäkin pitäisi typistää.

Taakse pitää saada reippaasti lisää kasvua. Ihan keskellä näkyy pikkuoksa, joka saa kasvaa rauhassa.

Pannaanpa taas Salon virtuaaali johon suurinpiirtein tähtään.

lauantai 25. lokakuuta 2014

Ficus benjamina



Pääsin muokkaamaan tätä fiikusta. En pysty sanoin kuvailemaan, minkä arvoista minulle on tuo alimman oksan kasvu. Se kasvaa siinä kuin latvakin. Tällä on nyt 4 kpl 70W monimetallispottia, joista kaksi osoittaa tuohon alimpaan oksaan. Spotteja on vain 7 kpl :-/. Mikään koskaan riitä mihinkään. 



Jätin alaoksaan tarkoituksella aika paljon lehtiä, jotta saisin sen selvästi paksummaksi kuin seuraavan.


Hameen alla kehittyy toivittavasti lisää uskottavuutta tyvelle.

lauantai 18. lokakuuta 2014

Viinivaahtera


Acer circinatum chopped. Horrifiying thing to do, really. I left one small branch on the back and there is one new small branch, visible at the left. These make me feel a little bit more confident.

I built a cold frame for this fat little thing today. Well its not THAT fat, there is room for others too.



Karmeata tämmöinen puun runtelu, mutta parhaan ymmärrykseni mukaan menen. Nyt puulla on energiaa hyvin varastossa. Se on tässä kuukauden aikana tehnyt pienen oksankin. Yhden oksan jätin, jossa on silmuja, henkivakuutukseksi.

Aikoinaan opin, että oksat katkotaan niin, että niiden kohdalle jää kuoppa. Nykyisin ainakin vaahteroille suositellaan, että tapit veistetään vähän pyöreiksi, siis ulospäin, jotta parantuessaan haava lisää puuhun muotoa. Ehkä muutama milli liikaa jäi alempaan oksaan.

Semmoisenkin asian luin, että runkoa ei kannata katkaista viistoon, koska ei voi tietää minne uusi latva kasvaa. Vasta kun tiedetään missä uusi latva on, leikataan tappi vinoksi.

En yleensä käytä suojavahoja, mutta tämän kohdalle teen sen mitä pystyn. Kyllähän se näyttää siltä, että jotain on yritetty.




keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Pinus mugo


Vuorimänty jonka ostin joku aika takaperin. Huono kuva, sori, laiska kuvaa kännykällä. Tyvestä 7-8 senttiä. Ikävä kyllä oksia ei ole lähelläkään runkoa, vaan kaikki vihreä levitoi noin metrin päässä puusta. Jotain varttamisia joutuu harjoittelemaan. Miksei voisi harjoitella ihan silmun varttamista myös. Tuossa on paljon ohuita oksia, jotka eivät jää käyttöön, ja niiden kanssa voi askarrella.

Vaikkapa jotain tuollaista:


Oksa on vartettu itseensä. Kuorta poistettu, oksat sidottu kiinni toisiinsa, ja ne ovat jo kasvaneet yhteen. En kuitenkaan vielä katkaissut tuota lenkuraa, vaan laitoin liitoskohtaan nippusiteen tiukalle. Kun lenkura kuolee, poistan sen. Tässä pitää katsoa, että nippuside on oikein. Se voi myös katkaista väylän latvan ja rungon välillä.

keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Viinivaahtera

My new Acer circinatum!



Hirveästi tahtoo mennä kissanhiekkaa tämmöisiin, minulla oli 10 säkkiä ja jouduin nurkat täyttämään muulla maalla että riitti. 80*80*20cm laatikko, tosin pohjaa ei ole. 

Suunnitelma on, että kun puu on tyystin lepotilassa, pätkin yläosaa aika lopulliseen korkeuteen. Vaahteran pitäisi se hyvin kestää. Ensi keväänä sitten puun voisi istuttaa laatikkoon tai suureen ruukkuun. Paras olisi toki jättää noille sijoilleen vuodeksi, mutta puun ympärille tulee kylmälava. Sitten se on aika pimeässä paikassa. 

Voisihan sitä tietty tehdä lavan niinkin, että korkeudesta voisi kesäksi ottaa vaikkapa puolet pois. Tai irrotettavan etuseinän voisi tehdä, koska etuseinä on kohti etelää. Paikka on kuitenkin talon itäpuolella. Aamuaurinkoa siihen tulee, mutta klo 13 eteenpäin on varjoista. 


tiistai 23. syyskuuta 2014

Viinivaahtera

Pirkkolan Muhevaiselta löydetty viinivaahtera saapui. Hetken kyllä katselin, että ovat pakanneet jotain muuta kuin tilasin, koska puu oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muistin. Kuormalava taitaa olla metrin leveä, eli siitä voi arvioida.



Alunperin meininki oli kaivaa se itse ylös, typistää ja tuoda auton takakontissa. Myyjä suunnitteli kuitenkin puun pakkaamista 1000 litran suursäkkiin ja siirtelyä kuormalavalla, joten ajattelin että ehkä sitten tuotuna kumminkin. Kuljetus maksoi kuitenkin vain kuutisen kymppiä. Puu on saanut kasvaa sijoillaan aika monta vuotta, siinä roikkuu edelleen nuhjuinen hintalappu 79€ :-). 

Puussa oli siemeniä muutamia kymmeniä. Taidan istuttaa ne maahan ja jakaa halukkaille. Ovatkohan ne risteymiä? Se olisi aika kiinnostavaa.

Yritin siirtää puuta tulevan kylmälavan paikkeille, ja tajusin olevani liemessä. Juuripaakku on aika iso, ja maa on hiekkaa. En saanut sitä liikahtamaankaan. Aikomus oli istuttaa se nyt maahan kajoamatta juuriin. ja sitten keväällä istuttaa laatikkoon tms.


Letkulla siis juuripaakun kimppuun, ja hiekkaa lähti siitä sellainen määrä, että en viitsi arvaillakaan sen painoa. Lopulta sain puun raahattua paikoilleen.

Komeudella on nyt korkeutta metrin verran, josta noin  30 senttiä on juuripaakkua. Lisää typistystä vielä tarvitaan, mutta ulkona tuli pimeää, joten se jää huomiseen. Tai sitten täytyy tehdä paljon korkeampi kylmälava.

Rungon tyvi on hieno: 

Syömäpuikko antaa vähän perspektiiviä. 
Vielä ei tosin ole havaintoa etupuolesta. Tuosta voisi värkätä aivan sumonkin, leveyttä tyvessä on noin 15 senttiä, ja oksat/rungot ovat aivan tasapaksut. 

Viinivaahtera (Acer circinatum) ei ole meillä täysin talvenkestävä. Muhevaisella tämä on toki säilynyt hengissä, mutta vanhoja kuolleita oksia on paljon. Juuret ovat erittäin hyvässä kunnossa, eli ne kestävät kyllä. Mustilan artikkelin mukaan puut kuolevat helposti lumirajaa myöten. Kylmälava lienee siis oikea talvehdityspaikka. 




tiistai 16. syyskuuta 2014

Luximittari

Luximittari saapui, ja pääsen testaamaan uusien lamppujen tuottaman valon määrää. Ensitöikseni testasin kuitenkin mitä tapahtuu kahdella ja neljällä loisteputkella. Saakohan tuosta tolkkua, Excelillä värkätty.

2 putkea. Tuossa setupissa valon määrä laskee reunoille nopeasti.
4 putkea. Valon määrä laskee vähemmän laidoilla ja alhaalla. 
Putkina on Bilteman halpis valkoiset. Mittauksen tein ilman kasveja. Puut varjostavat, joten oikeasti valoa tulee esim. alaoksiin vähemmän.

Ihan putkessa kiinni luxeja on noin 34 000. Siinä alueessa, jossa kasvin vihreät osat suunnilleen ovat, luxeja on 15-25 000. Minusta tuo neljän putken tilanne näyttää aika hyvältä. Valon määrä laskee 5cm -> 20cm 25000 ->15600, eli vajaat 40%. Vastaavasti kaksiputkisella valaistuksella valon määrä laskee 55%. Reunoille ero on vielä suurempi.

Ulkona oli tänään syyskuisena päivänä auringossa yli 100 000 luxia. Hieman yllättäen suuri osa tropiikin kasveista kasvaa muiden kasvien varjostamina, ja ne ovat sopeutuneet alhaisempiin valon määriin kuin monet pohjoiset lajit.

Luxit eivät kuvasta mitenkään kasveille tärkeiden aallonpituuksien määrää, mutta valaistusvoimakkuuden muutoksen mittaamiseen ne käyvät hyvin. Samoin erilaisia valonlähteitä voi varauksin verrata keskenään.

maanantai 25. elokuuta 2014

New bathroom

Sorry I couldn't resist that header.



I arranged new lights to upstairs bathroom. 5 times 70W metal halides, shop lights with a track. Pictured are only 4, I will add one later. This is a long post, and I will do it in Finnish. It's more use up here, I'm sure. 

Kamera osaa hyvin korjata valaistuksen ns. normaaliksi. Oikeasti tuo on aika kirkas. Se kuitenkin pätee, että kasvi on kirkkaammin valaistu kuin seinä. 

Olen useamman vuoden miettinyt, että monimetallivalaisimia voisi kokeilla uudestaan, nyt vähän toiselta pohjalta. Aikoinaan hankin 2 kpl 400W valaisimia, ja ne eivät oikeastaan toimineet ollenkaan. Tiedän että valot itsessään toki toimivat kasvien kasvatuksessa, mutta järjestelyni oli huono. Liian lämmin ja kuiva ilma esti kasveja yhteyttämästä. Kosteutta en saanut olohuoneessa lisättyä mitenkään muuten kuin lisäämällä kasveja, mikä onkin aina luonnistunut hyvin minulta. Talvella kasvit kärvivät ja kasvu tyrehtyi lähes tyystin. Aikaisemmin minulla oli 3x55 W loisteputket saman pöydän ympärillä, ja kasvu oli huomattavasti parempaa.

Silloiset valaisimet olivat lähinnä kait teollisuushallien valaisuun tarkoitettuja. Ne olivat laajakeilaisia, joten ne oli tuotava lähelle kasveja. Nyt on ajatuksena, että hyvin suuntaavat heijastimet suuntaisivat valon kohti kasveja.

Hankin siis 5 kpl 70W lamppuja. Tullessa niissä oli 44 ja 24 asteen heijastimia, lisäksi ostin 12 asteen heijastimia.

Pöydän ja lamppujen välinen etäisyys on hieman yli metri. 12 asteen heijastin tekee pöydälle noin 30 senttiä leveän pyörylän, eli se olisi hyvä shohin-kokoiselle puulle. Yllä olevan puun alimman oksan valaisuun tarvitaan kaksi lamppua. 24 asteinen heijastin tekee noin puolimetrisen ympyrän, joka ei ole yhtä terävärajainen. Yksi lamppu valaisee noin puolet yllä olevasta fiikuksesta.

44 asteinen on aika hyödytön, se valaisee vähinnä seiniä. Sen pitäisi olla hyvin lähellä kasvia.

12 asteisista tulee miellyttävin valo, sillä seinät jäävät aika varjoon ja valo todella päätyy kasviin.Valojen pitäisi vain olla kauempana, noin 3 metriä voisi olla hyvä etäisyys, mutta silloin valon määrä tippuu noin yhdeksäsosaan. Tämä on samalla selvittelytyötä, tarkoitus on jossain vaiheessa tehdä järjestely, jolla kasveja voisi hoitaa myös olohuoneessa.

Lamput hankin huuto.netistä. Hintaa tuli 39€/kpl. Lisäheijastimet maksoivat 10/kpl, ja kiskonpätkään ja osiin meni ehkä 50.

Ostin uudet polttimot. Yksi lampuista tosin tuli uudella polttimolla, joten sen jätin käyttöön. Polttimot ovat parikymppiä kappale.

Käydäänpä samoin tein läpi polttimovaihtoehtoja. Katselin vain Osramin tarjontaa, koska ne nyt sai samasta kaupasta kuin osatkin (Skilux muuten). Jatkossa voi sitten väijyä kasvilampputarjontaakin. G12 luulisi löytyvän yhtä ja toista.

HCI-T 70W/942 NDL PB 
Ylläolevaan päädyin, 4200 Kelviniä eli kylmä valkoinen. Muissa oli 660 nanometrin kohdalla aika vähän tavaraa, ja tässä oli paljon myös 440 nanometrin kohdalla. Muitakin spektrin osia tarvitaan, olen nykyisin jatkuvan spektrin kannalla. Ainut mistä saattaa tulla ongelma on se, että yli 700 nanometrin menevää säteilyä on aika paljon, ja se aiheuttaa pituuskasvua.

Seuraavaakin on yksi polttimo, joka tuli lamppujen mukana. Ihan ok, vähän pehmentää muuten aika kovaa yleisilmettä. 3000 kelviniä, lämmin valkoinen. Suurin osa säteilystä on välillä 500-600 nm, jolla ei ole paljon kasveille väliä. 630 kuitenkin hyvin edustettuna. 660 saman verran kuin yllä.

HCI-T 70W/830 WDL PB


HCI-T 70W/930 WDL PB Plus 
WDL Plus, plus tarkoittaa suurempaa valontuottoa, tosin ihmissilmälle. Sinistä on vähän, 630 paljon, 660 saman verran kuin edellisissä. 

HCI-T 70W/930 WDL PB Shoplight

Oranssi osuus (630) on hyvin edustettuna, mutta 660 huonommin. 440 piikki, muutoin sinistä aika vähän. 

sunnuntai 3. elokuuta 2014

Quercus robus new insight?

My oak at its current state.


Has been rather shy lately, probably it was too wet early in the early summer.



Bonsai friend visited, and straight away proposed new front, getting rid of third trunk and perhaps making it a split trunk tree. Opinions?

Foorumilta Paapisen Masa kävi kylässä, ja antoi hyvää pohdittavaa kaikista puista joista kehtasin mielipidettä pyytää. Tästä tammesta tarjolla oli hyvä ylläri, kun parin minuutin kääntelyn jälkeen suurin piirtein tätä ehdotettiin etupuoleksi,  ja samalla tuli mahdolliseksi poistaa keskimmäinen runko. Split-trunk voisi olla hyvä keino hävittää outo väli runkojen välillä. 



Puu on täynnä silmuja joka puolella, ihan shohin-kokoisenkin tästä voi yrittää saada. Runko olisi sellaiselle ehkä sopivampi. 

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Ulmus


Sorry for the bad picture. It is a Ulmus glabra I found today growing in a ditch nearby. Now I wonder, should I collect it next autumn or spring. Spring would be safer, I guess, but there will be water in the ditch ;-).

Vuorijalava luulisin, kasvaa tuossa lähellä. Raivauskone on katkonut tämän varmaankin aika monta kertaa, runko on hyvin kärsinyt eli luonteikas. Tyvestä varovaisesti arvioiden 15cm. Korkeutta ehkä 30cm, vaikea sanoa, koska tämä makaa ojan pohjalla. Ei irtonaisena, mutta aina kun puu on nostanut päätään, se on katkaistu. 

Aina pitäisi kysyä lupa puun nostoon, joten kysyin kohdalla olevan talon isännältä, ja sain luvan. Oja ei tosin ole hänen maillaan, vaan tontin vieressä. Kaupunkia tuskin haittaa, onpahan vähemmän raivattavaa. 

Alkaa olla aika paljon uutta puutavaraa tulossa. Iso tammi, varattu viinivaahtera, varattu vuorimänty, ruinattu marjakuusi, mutta siitä en ole vielä saanut vastausta. Haapakin oli taas tarkoitus nostaa keväällä. Olen ottanut etupihaakin käyttöön, ja sitä täytynee käyttää vielä lisää. Osasta puita pitäisi luopua. Isomman pihan hankinta ei ole ihan yksinkertainen juttu.  

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Löydetty: mongolianvaahtera

Löysin pyöräillessä jotain, joka vauhdissa vaikutti mongolianvaahteran lehdiltä:


Paikka oli Kehä III:n viereinen pyörätie. Siellä on käynnissä parannustoimet, tuossa oli irtomaata. Löysin rungontyngän ja nostin ylös:


Katkoin paksut juuret pois, jotta puu mahtui pyörälaukkuun. 


Aika namupala.. Leveys maarajasta on noin 8-10 senttiä, vähän suunnasta riippuen. Vielä kuivan näköinen, mutta parempaan päin menossa.

Hieman huvittavaa, koska olin ollut bonsai-kaverini Hakimin kanssa tutkimassa Sipoon kallioiden antia, ja aika rankan helteisen päivän saldo oli pyöreä NOLLA. Näimme todella hienoja ja inspiroivia puita, mutta kaikki hyvät olivat niin lujassa kallionraoissa, että nostamista ei voi ajatellakaan. Emme toki olleet nyt nostamassakaan, vaan tutkimassa tilannetta. Kotimatkalla sitten ihan ihmisen käden jäljiltä löytyy tälläinen.

Voimalinjojen alustat, teiden laidat, rakennustyömaat, siellä ne bonsaipuut odottavat ottajaansa. Ovat vieläpä kerättävissä ilman omantunnontuskia, tämäkin oli täysin kuolemaan tuomittu.

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Populus tremula year zero

New aspen (Populus tremula), collected this spring.


Doing nice. It did not look promising. Awful roots :). Something to do in the following years.


Keväällä kerätty haapa. Lähellä on haavikko, jossa riittää kerättävää tuleville vuosille. Ajattelin kerätä sieltä yhden puun vuodessa. 

Kaivoin tälle hienon juuripaakun, mutta kun nostin puun ylös, paakku halkesi kahtia ja karahka jäi siihen tuollaisena. Ei paljon nebaria ;). Porasin myöhemmin rungon tyveen reikiä, saas nähdä toimiiko kikka.


perjantai 11. heinäkuuta 2014

Acer platanoides, aka (Finnish) maple

Ok, I know its Norwegian maple really for you misguided. In Finnish its just maple.

Not a common bonsai subject, but I am going to make one anyway. Leaves are big, but in pot culture, not THAT big. They reduce to 1/4-1/5 right away. In comparison:


Leaves and stalks both reduce easily. They will never be small, but they are really beautiful nevertheless.

I have had a few A. platanoides, but I have tried to make too small of them. Silly, but I have tried to make 25-30 cm high bonsai. It has even worked somewhat, for lets say 4-5 years, but then they just give up and die. They get weak and some kind of mold will attack. 

Now I will try somewhat bigger tree, perhaps 40-50 cm high. I don't seem to have any interest in bigger trees than that. I think oversized pot would help to maintain tree's vigor. 

That particular tree is perhaps not very good, but will do until I find something better. To justify bigger pot I would like to have a tree with lets say 15 cm trunk diameter.

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Rhodo

Flowering is ending, I need to take a picture despite the weather. Autumn is early this year.



torstai 19. kesäkuuta 2014

Rhodo uusiksi

Luulin että rhodo jo kukkii, mutta nuo tummanpunaisethan ovatkin nuppuja. Mitään näistä ymmärrä... Muutama vasta auennut. Olen vähän heikkona näihin, kun puut on yleensä aika karuja. Viikko ainakin vielä menee, ennen kuin on täydessä kukassa, sitten päivitän kuvan.


Semmoisen kimmokkeen sain, että näitä tahtoo lisää. Pirkkolan Muhevaiselta ostin pienilehtisen rhodon, R. "Pink Drift". Siinä on kukkia jotka ovat kaikki lakastuneet, joten ei ole kuvattavaa. Se oli monirunkoinen tapaus, revin rungot erilleen ja istutin maahan. Koitan edetä siten, että ensin nebari kuntoon, eli puut ylös joka vuosi ja juurten parantelua. Sitten maassakasvatusta kunnes on runko, sitten ruukkuun. 10 vuoden suunnitelma luulisin.




maanantai 9. kesäkuuta 2014

Rhodo buds - Too many of them?


My only Rhododendron, I don't remember which variety. NOT much of a bonsai, yet :-). This year it has gone wild, its budding all over. I counted about 40 buds, and they look like opening soon. Does someone reading this know, if this is too much?

I think I will plant it in the ground after flowering, to get some girth. For 5 years, or what it takes.

Rhododendroneita ei taideta paljon harrastaa bonsaina Suomessa. Mustilan kartanon sivuilta löytyy aika paljonkin talvenkestäviä lajikkeita. Monen kohdalla on maininta, että lumen päälliset kukkasilmut paleltuvat talvella, mutta jos talvisuojaus on kunnossa, luulisin niiden selviävän helposti. 

Saisikohan Mustilasta rungollista materiaalia? Monet noista kasvavat sivujen mukaan 1,5m korkuisiksi 10 vuodessa, ja silloin niillä voisi olla jo runkokin. Pitänee mennä katsomaan. Mustilassa on toki potentiaalisia bonsailajeja paljon muitakin. 

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Acer

After the point on no return! This maple was miserable and I had to do something.


Hirveän hankala on ollut tämä vaahtera. Sunnitelmia on ollut monia, mutta kaikki ne on tullut hylättyä. Rungon kiekurat ovat rumat. Pitkään olen asiaa ihmetellyt ja kavereitakin sillä vaivannut.

Ruukkua ei ollut joten tuoommoisen hätäratkaisun jouduin tekemään:



Eli ylemmästä ruukusta on pohja pois. Kivet pitävät halkaistun ruukun kasassa.