lauantai 30. toukokuuta 2015

Kolmihammasvaahtera

Ostin joku aika sitten bonsai.de-puodista kolmihammasvaahteran, Acer buergerianum:


Kännykuva, sori. Myyntikuvasta katselin, että istuttamalla syvempään siitä voisi saada siitä puun aikaan. Kiinnostaa myös testata kylmälavaa, tätä mainostetaan Suomen oloihin erittäin talvenarkana. Tyvestä noin 5 senttiä. Satasen tämä maksoi, ja se on kyllä vähän yläkanttiin, kun kuvaa katsoo.

Tuohon yksilöön on lisätty juuret luulisin, porattu reikiä kylkeen ja laitettu oksia niihin. Muuten en keksi miten tuollaisia tasapaksuja tikkuja kasvaisi juuriksi. Todella rumia.


Kyllä on pienet lehdet tällä lajilla. Sopisi mame-kokoonkin. Eivät nuo kyllä vaahteran lehdiltä näytä, ankan räpylöiksi kutsuttiin jossain, ja se on hyvä määritelmä. Lehdet ovat kauniin kiiltäviä.



Istutin puun uusiksi niin suureen ruukkuun, että juuripaakku mahtui sinne uuteen asentoon ilman että siihen tarvitsi kajota ollenkaan. Aloitin vasemmalla olevan parin sentin paksuisen juuren operoinnin, poistin siitä  puuta päältä. Halkaisen sen sitten jossain vaiheessa. Jotain muutakin täytyy vielä nebarin kanssa viritellä, ja mikäs sen mukavampaa.

Mitähän tälle sitten tekisi. Luulen että en tee mitään tänä kesänä. Alin oksa tarvitaan tuossa, jotta se peittää ruman leikkuuarven. Loputkin oksat pitäisi kyllä langoitella että saisi käsityksen.

Oikealla olevan alaoksan yläpuolella on suora kohta, josta olisi hyvä kohta poikkaista puu, jos lyhentää haluaisi. Yläosasta saisi loistavan mamen, joka tietysti himottaa kovasti. Alaosa olisikin sitten ihan alkutekijöissään, vain alaoksa olisi paikoillaan. Jos uusia oksia tulisi sopivasti, tämän saisi shohin-kokoon, eli alle 20-senttiseksi. Jos latva olisi jossain tuolla, missä oksa oikealla on, puussa olisi aika mukavasti liikettä.

Mutta voisi sitä ihan noinkin kasvattaa, lyhentäisi vain esim. 5 senttiä ja alkaisi kehittää oksia.


6 kommenttia:

  1. hei.
    oon ny pari päivää selaillu sun blogias.
    onko sulla mitään vinkkiä ekaa bonsaita haluavalle?
    Mua kiinnostaisi vaahtera tai mänty.. Tai joku joka tekee just kauniit lehdet ja ehkä kukkisi. :D

    Mua kans kiinnostaa tollaset pienet teepuutarhat,tiiäkkö mitään sivua mistä vois kattella ohjeita sellaseen vai onko se vaan että heittää jotain kiviä ja sammalta ruukkuun missä on bonsai?

    Miten tollasen mullan vaihto ja leikkuu?

    Kiitos ajastas ja hyvää illan/ päivän jatkoa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitti kommentista, onko sulla pihaa vai sisälkasvatuksestako puhutaan?

    VastaaPoista
  3. Kaunis laji tuo buergerianum ja hyvä ja suosittu bonsaiksi. Hienoa olisi jos saa menestymään, kun noita on kuitenkin tarjolla aika paljon mistä valkata. Ilmeisesti aika nopeakasvuinen laji, tätähän ne käyttää yhteenkasvatuksessakin. Vaahteroiden fiikus... Näyttää vähän erikoiselle tuo runko, että tuossa kahtia jaossa olisi varmaan ideaa.

    Millä kyydillä paketti tuli bonsai.de-puodista? Kuinka pitkä toimitusaika tilauksesta oli?

    VastaaPoista
  4. Toimitusaika on ehkä vähän vajaat pari viikkoa. Ostin tämän jo ajat sitten, mutta kämmäsin maksun jotenkin, eikä raha ollut siirtynyt. Meni varmaan kolme viikkoa, ennen kuin rupesin ihmettelemään, kun ei kuulu, enkä löytänytkään maksua.

    Kuljetus oli postilla, 17,90 kotiin kannettuna. Kamaa oli muutakin joten kuljetus on kyllä halpa.

    Noissa on hyvin tarjontaa, ja talvenkestävyys taitaa olla japaninvaahteran luokkaa. Todella hienojakin yksilöitä näkee, hienot on sitten hinnatkin. Mutta jos tämän saa pidettyä hengissä muutaman vuoden, sitten voisi harkita parempaakin.

    Hyvä saada tukea poikkasulle! Vieläköhän uskaltaisi tänä vuonna ilmajuurruttaa. Luulet että juuret tulee muutamassa kuukaudessa, mutta ennättävätkö ne kovettua talvenkestäviksi.

    VastaaPoista
  5. Niin paras juurrutusaikahan on mennyt jo, eli silloin kun silmut puhkeaa. Aika paljon on muutosta ollut puulla jo, että jos haluaa varman päälle vetää, niin ensi keväänä ilmajuurrutukset. Niin perhanan lyhyt tämä suomen suvi vielä kaiken lisäksi.

    VastaaPoista
  6. Laaditaanpa suunnitelma. Ensin saa tulla kasvua tuohon paljonkin lisää. Saa kerätä voimia seuraavasta talvesta toipumiseen. Sitten nebaria kohentamaan ensi keväästä eteenpäin. Aion vetää puun poikki noiden tikkujuurten alta. Uskon että oikea puoli kehittyy aika lailla itsekseen, vasen puoli on vielä arvoitus.

    Nebaria kehitellessä menee ainakin 5 vuotta ruukussa. Jos istuttaisi kylmälavaan, voisi käydä vähän nopeammin. Samaan aikaan voisi toki katsoa, ettei se mame häviä sieltä mihinkään, vaan jopa kehittyisi.

    VastaaPoista