perjantai 27. toukokuuta 2011

Yhdenlainen juurrutus

Tutkailin yhtä vaahteraani, jonka mutkat ovat tuntuneet olevan liian tasaisia ja pyöreitä. Kaivelin runkoa esiin, ja löysin siihen kulman, jossa se onkin ehkä ihan ok, vaikkakaan ei kyllä ristiriidaton:


Tai ehkä näinkin:

Pelastaako tuo rungon aika suora osuus ennen mutkia tilannetta?

Aikaisempi suunnitelma asennolle oli jotensakin tämä:

Tuohon olisi sitten pitänyt tehdä juuret.

Juuret ovatkin oikein huonot. Runko haarautuu kahtia, toinen haara kasvaa suoraan alas ruukun pohjalle asti, toinen kaartuu paksuna vasemmalle. Molemmissa haaroissa on terveet ja voimakkaat hiusjuuret, ja ensin ajattelin, että katkaisen toisen haaran poikki aivan tuosta haarautumiskohdasta, ja myöhemmin vuoden tai kahden kuluttua, kun uudet juuret ovat kasvaneet, saisi mennä toinen haara. Kovin hurjalta kuitenkin tuntui tämä suunnitelma. Toinen mahdollisuus olisi ollut tehdä ilmajuurrutuksen tapainen juttu juuri haarakohdan yläpuolelle, eli siitä olisi kuorinut puuta pätkän matkaa, ja sen kohdan yläpuolelle olisi tullut uudet juuret.

Sitten tuli mieleen, että ehkä sen voisi näinkin tehdä:

Molempien haarojen ympärillä on alumiinilanka (ring tourniquette på engelska). Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että idea on, että kun puu kasvaa, lanka kiristyy ja estää paluuliikenteen juuriin. Juuret sen sijaan pystyvät ruokkimaan lehdet. Tuohon lankojen yläpuolelle pitäisi tulla pullistuma, josta sitten lähtee kasvamaan uusia juuria. Saapas näkee.

Ilmajuurrutuksia olen tehnyt jonkin verran, vaihtelevalla menestyksellä. Olen aina käyttänyt "ring bark"-menetelmää, eli poistanut rungosta kuorta rinkulan. Epäonnistumiset ovat johtuneet joko liiallisesta hätäilystä, jolloin uudet juuret ovat olleet vielä liian hentoja, kun olen ryhtynyt sahuroimaan runkoa poikki uusien juurten alapuolelta, tai sitten siitä, että en ole poistanut kaikkea "cambium"- kerrosta, eli sitä kerrosta, josta kasvaa uutta puuainesta ja kuorta. Tällöin puu saa kasvatettua puuainesta leikkauskohdan yli, eikä juurtumista tapahdu.

Yhdellä carmonallani kävi juuri näin - se oli ilmajuurrutuksessa monta kuukautta, ja kun kurkkasin lopulta mitä sinne kuuluu, ei sinne kuulunut mitään. Leikatun kohdan päälle oli kasvanut uutta puuainesta. Toistin operaation, ja odottelen homman valmistumista.

Ehkäpä tämä on kuitenkin parempi suunnitelma? Toisen haaran voisi poistaa kokonaan. Kumpikin taitaa kelvata.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.