sunnuntai 3. joulukuuta 2017

"Bonsaista" bonsai

Uudelleenistutus F. microcarpalle, ja samalla 3-v juhlat. Tämä on mennyt sen verran hyvin, että juhlan kunniaksi kuvia matkan varrelta.

After. Bar-efekti, pitää laskea oikeanpuoleista oksaa vähän. 

Before
Tämä on ollut hirveä säkkärä. Välillä tein yllytyksestä puulle parrankin ylimääräisistä ilmajuurista. 

Nyt on meininki semmoinen, että alaoksista kasvavat ilmajuuret järjestellään hieman viistoon, perspektiivin vuoksi. Ilmajuurten kanssa käy siten, että oksaan tulee käänteistä kapenemaa, mutta jos juuret ovat riittävät tiheässä, se ei näy. Juurten järjestely on hirveän vaikeaa, en oikein tiedä mikä siihen olisi hyvä tekniikka. 

Näin joitakin inspiroivia kuvia netissä luonnossa kasvavista fiikuksista, ja sain idean tehdä ylhäältä alas ulottuvan nipun juuria. Taakse oikealle saisi aikaan samanlaisen, mutta se ei juuri näy. Näillä nipuilla saisi ehkä käytettyä ilmajuuria siistimmin. 

Mallia juurinipuille

Kuvaa hakiessa näin sitten paljon bonsaitakin, joissa näitä nippuja on tehty. 

Puu oli ollut 100% laavahiekassa. Juuret olivat mainiot, mutta oudosti maa-aineksessa oli paljon isoja reikiä ja pohjalla mujua ja vettä. Ei ihan optimiolosuhteet sen puolesta. Muju oli lähinnä laavahiekasta kotoisin. Laavahiekka on hirveän likaista, sille ei riitä, että se sihdataan, vaan se pitää pestä. Uusi maa-aines on 50% laavaa, 50% hohkakiveä. 

Olen ajatellut että ruukun koko oli hiukan liian pieni puulle, mutta tilaa ruukussa oli vielä vaikka kuinka. Leveys ei riittänyt juurten järjestelyyn. Minulla ei ollut oikein sopivaa ruukkua, joten tuo sai luvan kelvata. Malli ei ole ihan nappiin, koko on ok.

Puun koko sitten taas, tämä lienee huomattavasti pienempi kuin kuvista voi päätellä. Korkeus on nyt ruukkuineen noin 22cm. Leveys on liki 30cm. Alunalkaen tavoittelin shohin-kokoa, jossa mikään mitta ei saa ylittää 20 senttiä. Korkeuden saa siihen helposti, mutta leveyden kanssa on vaikeampaa. Langoittelemalla ehkä onnistuisi. Tietysti ensimmäinen asia on se, että puu näyttää hyvältä ja sopusuhtaiselta. Minusta kokoonkin kannattaa kiinnittää huomiota, koska jos saman asian voi tehdä hieman pienemmässä koossa, se on yleensä parempi. 

2014, alkutilanne. Tähän oli henkivakuutukseksi jätetty vähän vartettua vihreää. Heti kun uutta
kasvua tuli perusrungosta, hävitin sen. Samassa puussa ei voi kasvattaa eri lehtimuotoja. 

2015 kuva 1

2015 kuva 2. Lehtien poisto, että näkee mitä siellä oikein on. Tässä vaiheessa puu oli istutettu paljon korkeammalle.
Istutusalustana kissanhiekka, joka tuollaisessa syvässä ja alhaalta leveässä ruukussa oli liian märkä alusta.

2015 kuva 3. Oksat valittu, loput poistettu

2016, sori ei ole kunnon kuvia. Tuossa toinen istutus, kokeilin lecasoraa, en pidä. 
Kesäskägä mallia 2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.