maanantai 28. elokuuta 2017

Säkit


Kuitukangassäkit ovat osoittautuneet käteviksi kerätyille puille. Laatikoiden ja ylisuurien ruukkujen ongelmat eivät vaivaa säkkejä, koska niiden pohjalle ei jää vettä, vaan vesi johtuu pois. Valmistajan mukaan ravinteet ja vesi liikkuisivat jopa jonkin verran takaisinpäin maasta, mutta tästä en ole vakuuttunut.

Säkit ovat turhan korkeita. Niitähän ei tietenkään tarvitse täyttää kuin puolilleen, mutta silti säkin reunat haittaavat. Säkkejä on helppo mataloittaa taittamalla seinät ensi alas ja sitten takaisin ylös, jolloin kätevät kahvat ovat edelleen käytettävissä. Erilaisia hankalia laatikoita nostelleena voin kertoa, että kangassäkin kantaminen kunnon kahvoista on nautinto! Kuvassa matalointi on alustavasti tehty nitojalla, mutta se ei kestä nostamista.

Yksinkertainen ja luja matalointi syntyy myös pienellä pultilla, mutterilla ja parilla isolla aluslevyllä. 5mm kombolla hinta tulee on noin euro/säkki, sisältää neljä kiinnityspistettä (kahvojen kohdalle). Ompelemalla saa myös aikaan kestävää jälkeä. Isomman säkin ympärille voisi laittaa rappausverkkoa tms, ja taittaa kankaan sen yli, niin rakenne olisi vielä tukevampi.

Säkit kuivuvat aika nopeasti, ei ihan yhtä nopeasti kuin pienet ruukut, mutta varsinkin jos maa-aines on ilmavaa ja kasvi kasvaa hyvin, kastella saa joka toinen päivä.

Säkit eivät tunnu toimivan ralleilla, vaan niiden pitää olla maata vasten. Muutoin säkkien pohjalle jää samanlainen vesipatja kuin ruukkuunkin.

Säkkien suuri etu verrattuna maassa kasvattamiseen on tietysti se, että kasvit ovat siirrettävissä. Talvenarat saa siirrettyä kylmälavaan, isoksi kasvaneita voi siirtää takariviin jne. Kasvien kanssa työskentely on myös kivempaa, kun voi läväyttää säkin työpöydälle eikä tarvitse miettiä nebaria maassa maaten.

Puutarhaliikkeissä näkee joskus toisenlaisia säkkejä, jotka ovat ohutta materiaalia - nämä Vivosunin ovat samantapaista materiaalia kuin paksu talvipeite, pari milliä paksua tukevaa kangasta. Kummat ovat parempia, tai miten eroavat käytössä, en tiedä. Hinnat ovat Kiinassa aika lailla halvemmat.

Napataanpas tähän samoin tein kokovaihtoehdot.



Olen kokeillut 10 gallonan/ 38 litran säkkiä, 5 gallonan /19 litran säkkiä, ja matkalla on vielä 3 gallonan/11 litran  kokoa. Mataloitettuna maa-ainesta menee noin puolet säkin koosta, ja tämä kannattaa ottaa huomioon - tavaraa kuluu paljon. Hiekoitukseen tarkoitettu lecasoramurska tuntuu toimivan kohtuullisena lantrinkina kalliimmille ja painavammille maa-aineksille.

2 kommenttia:

  1. Täällä näyttäisi olevan testi käynnissä, samanlaisella säkillä: https://flic.kr/p/YJW4oG

    Kovasti kiinnostaa, millaisella maa-aineksella ja maahan asettelulla tuosta saisi kasteluvapaan? Vähän kuin siiviläsysteemi maahan upotettuna, mutta siistimpi.

    VastaaPoista
  2. Toihan on kuitenkin koholavassa, eikös. Ehkä upottaminen on ihan ongelmatonta. Jos olisi maan tasossa ja upotettuna, tuntuu että siellä pohjalla olisi helposti lätäkkö.

    Säkissä kuten siivilässäkin tuntuu puhdas molerkin olevan ok. Käytän ite kuivempaa tavaraa, mutta jos haluu että ei tarvii kastella, vois testaa kissanhiekkaa pelkiltään, vaikka upotettuna koholavaan, vaikka ilman puutakin.

    VastaaPoista