sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Sisäliterati?

Sisäkasvatuksessa on joitain haasteita, jotka on otettava huomioon, jos puiden haluaa kehittyvän edes jotenkin.

Yksi isoimmista haasteista on valon määrän väheneminen nopeasti, kun etäännytään lampuista. Puuvartiset kasvit tuppaavat keskittämään kasvuaan latvaan, ja keinovalaistus nostaa tämän taipumuksen toiseen potenssiin. Auringossa latva ja alaoksat saavat saman verran valoa, keinovalolla valaistessa alaoksat saavat vain murto-osan.

Literatissa on tyypillisesti oksia vain ylimmässä kolmanneksessa runkoa. Se helpottaa keinovalaisua. Periaatteessa siis literati olisi hyvin mahdollinen muoto sisäbonsaille. Muota hyviä ehdokkaita ovat puolivesiputous ja tuulenpieksämä.

Literatista asiaa.

Literatin etu on myös se, että paksua runkoa ei pidetä edes toivottavana. Kapenemaa pitäisi kyllä olla.

Ja etu vielä, nebaria ei pidetä oleellisena.

Jatkoajatus, sypressit, erityisesti pienet, tuntuvat viihtyvän pömpelissä hyvin. Niistä olisi aika helppoa tehdä jonkinlainen literati. Sypresseillä on usein jonkinlainen nysä runko, ja sitten alhaalta kasvi haarautuu moneksi suunnilleen tasavahvaksi haaraksi. Noista haaroista säästettäisiin yksi. Tasaisen kapeneman kehittämiseksi oksia voi pitää rungossa muutaman vuoden.

(Urheilu)lajina literati on vaikea, mutta sehän ei estä harjoittelemasta. Ehkä jos nyt aloittaisi muutamalla yksilöllä, vuodessa parissa pääsisi jo kiinni muotoilun opiskeluun.

3 kommenttia:

 1. Hei!

  Ensinnäkin, todella hieno, mielenkiintoinen ja asiantunteva blogi!

  Voisinkohan tässä kysyä yhtä juttua?
  Ostin Ikeasta valmisbonsain jonka ruukussa luki Bonsai Carmona. Oletan että kyseessä on Carmona Microphylla? Tämä on minun ensimmäinen Bonsai. Kuinka usein sitä tulisi kastella? Miksi joissain lehdissä on pieniä, valkoisia täpliä? Haluaisin pitää bonsain kesällä ulkona, mutta miten voisin estää ettei ruukku täyty tuholaishyönteisistä?

  VastaaPoista
 2. Kyllä kysyä sopii. Carmona ei pidä siitä, jos se pääsee rutikuivaksi. Kastelun jälkeen mullan on annettava kuitenkin kuivahtaa, ennen kuin uudestaan kastellaan. Kuiva ilma on myös pahasta.

  Lehdissä on pieniä valkoisia karvoja, tarkoitatko niitä?

  Mielestäni Carmona ei pärjää ikkunalaudalla, vaan tarvitsee lisävaloa. Mikä tahansa pienoisloisteputkilamppu auttaa.

  bonsaifi.net foorumista löytyy juttua Carmonastakin. Se on yksi useimmin pahoinvoivista kasveista. Suurin syy on luullakseni valon puute, hyvänä kakkosena tulee liian kuiva huoneilma erityisesti kevättalvisin, eli just nyt.

  VastaaPoista
 3. Sori, jäi kesäulkoilusta vastaus kesken. Mun kokemus trooppisten kasvien siirtämisestä kesäksi ulos on huono. Kasvatan ne nykyään täysin ilman päivänvaloa ja sisällä. Olosuhteen eivät ole optimaaliset (verrattuna luonnontilaan), mutta kuitenkin vakaat, ja kasvit voivat sopeutua. Siirtely ulos ja sisälle sotkee asiat ja ehkäisee tasaisen kehityksen. YMMV - eli sinä voit päätyä aivan muihin tuloksiin. Mutta minun kokemuksilla näin.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.