lauantai 5. joulukuuta 2015

Leca-soran sihtailua

Ostin pari säkkiä 4-10mm leca-soraa Bauhausista, lähinnä kylmälavojen pohjalle. Ajatuksena siis että sen sijaan että hautaan ruukut maahan laitan ruukkujen väliin lecasoraa.

Sihtailin huvikseni soraa kunnes minulla oli karkeinta tavaraa 10 litraa, ja tuommoisia syntyi:
 • alle 5mm 3 litraa 
 • 5-7mm 11 litraa 
 • yli7mm 10 litraa
Tuo viimeinen on liian karkeata bonsairuukkuihin, se menee suoraan kylmälavoihin. 5-7mm tavaraa tulee paljon, se on OK isoihin ruukkuihin alaosaan. 

Olen alkanut kiinnostua molerin (kissanhiekka) vaihtoehdoista. Melkoiset auktoriteetit (mm. Walter Pall, Morten Albek, Yvonne Graubeck) käyttävät lecasoraa, ja kun aikoinaan kysyin Mortenilta mistä saisi karkeampaa moleria, hän vastasi ettei tiedä, koska se ei sovellu Tanskan märkään ilmastoon. Molerhan on Tanskasta kotoisin, että sikäli kohtuullisen painava mielipide. 

Viime kesä oli todella sateinen ja kylmä, ja se paljasti ettei nykyinen maa-ainekseni ole paras mahdollinen. Maa-aines ei monella puulla kuivunut koko kesänä kuin pari kertaa, ja se on liian vähän. Syy on se, että moler vettyy todella märäksi, ja kapillaari-ilmiö aiheuttaa sen, ettei ylimääräinen vesi valu pois. Kun ruukkua kallistaa, alkaa pohjareiästä valua vettä. Erityisesti tämä pätee isoihin puulaatikoihin, joissa on melkein pelkkää kissanhiekkaa. Karkeampi moler tuntuu toimivan paljon paremmin. 

Todennäköisesti siirryn ensi keväänä maa-ainekseen, jossa on esim. 40% lecasoraa (lähinnä lecasoramurskaa), 20% moleria, loppu turvetta tai kookoskuitua. 

Sisällehän kissanhiekka sopii ihan ilman ongelmia, kun veden määrää pystyy säännöstelemään. 

4 kommenttia:

 1. Hienoa saada vaihtoehton.
  Eli, molerin ongelma meidän ilmastossa on pitkän ajan veden pitoisuus. Leca-sora eroaa hiekkasta parissa ominaisuudessa:
  -kevyempi
  -ehkä halvempi (riippuu mistä hiekkä tulee, akvaario tai joku halvempi vaihtoehto)

  Onko siinä jotain muuta mikä en näe tällä hetkellä ja se tekee leca-sora vielä parempi vaihtoehto kuin vain lisätä hiekkan osuus? Esimerkiski, parempi muoto tai jotain muuta.
  Kiitos.

  Slaven

  VastaaPoista
 2. Hiekka on julmetun raskasta tavaraa. Periaatteessa ainekset, joissa on epätasainen tai huokoinen pinta, tarjoavat enemmän pinta-alaa, ja ovat siksi parempia (joku kemiallinen juttu). Kissanhiekka on avosoluista, lecasora ja esim. laavakivi enemmän umpisoluista. Tämä vaikuttaa ainakin vettymiseen, ehkä myös jäämien kertymiseen, koska kissanhiekka karstoittuu nopeasti (sisäpuilla).

  Edelleen paras maa-aines juurten kehittymisen kannalta on minulla ollut sihdatun ja kompostoidun kuorikkeen ja 2-3mm teräväsärmäisen hiekan sekoitus. En ole löytänyt muuta helppoa lähdettä tätä karkeutta olevalle hiekalle kuin rappauksessa käytettävä koristesora, joka on törkeän kallista (50€/25kg Starkissa). Sihdattu kivituhka ajaisi saman asian. Akvaariohiekka (ainakin hyvä akvaariohiekka) on pyöreätä, ei niin hyvää.

  Tampereen suunnassa vaikuttava ebo käyttää moleria, ja yllätys yllätys on päätynyt kantamaan kasvit suojaan katoksen alle, jos sateet jatkuvat pitkään. Sama ongelma, eri ratkaisu.

  Eihän nämä ole kovin helposti yleistettäviä asioita, mikä toimii kenelläkin. Minä olen laiska ja kiireinen, enkä ole kiinnostunut virittelemään kymmeniä ruukkuja sateensuojaan säiden mukaan. Kaksi helppoa vaihtoehtoa on maa-aineksen raekoon kasvattaminen ja materiaalin vaihto vähemmän vettä pidättäväksi.

  Kiitti kommentista! Sun blogi on varmaan tarpeeksi valmis, laitoin listaan "Skandinaaviset" :) .

  VastaaPoista
 3. hyvin kirjotettu hei! mulla ei ainakaan viimekesänä ollu ongelmaa vettymisen kanssa pelkällä sihdatulla molerilla, sihtasin kaikki alle 2mm pois. toki puitakaan ei niin montaa ole ja kaikki suhteellisen pieniä, sullahan on iso puulaatikko ainakin tammelle, niin niitten luulis vettyvän jos ei oo tarpeeks läpivirtaava maa-aines?

  VastaaPoista
 4. Ongelmallisia oli ainakin tammi ruukussa, puksipuu, mäntyjä, kuusia. Toisin sanoen kasveja jotka eivät haihduta paljon. Normi lehtipuilla ei ole ongelmaa, ne imaisevat päivän mittaan veden ruukusta ilman ongelmaa.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.