torstai 2. marraskuuta 2017

Viinivaahteran syksy


Viinivaahtera tiputtelee lehtensä aikaisin, samoihin aikoihin kuin meikäläinenkin vaahtera. Se on hyvä merkki, puu valmistautuu talveen. Hirmuiset ovat nuo lehtivälit, pisimmät joutuu hävittämään.

Nyt annoin puun kasvaaa koko kesän rauhassa, ja leikkasin vasta jokin aika puun sellaiseksi, että mahtuu kylmälavaan. Noinhan tuota voisi kasvattaa, kunnes ulkomuoto alkaa olla sellainen, että siirto ruukkuun alkaa houkutella.

4 kommenttia:

 1. Näin mä itsekin olen tän funtsinut varsinkin lehtipuiden kohdalla, että antaa kasvaa eka rauhassa isommassa ruukussa ja vasta sitten siinä vaiheessa kun alkaa olla tyytyväinen ulkomuotoon, laittaa varsinaiseen bonsairuukkuun.

  VastaaPoista
 2. Joo, se mitä nyt tämän kanssa arvon, on kuinka tyngiksi leikkaan oksat. Pitäisikö nyt poistaa kaikki, mikä ei tulevaan bonsaihin kuulu?

  VastaaPoista
 3. Uh, tykkään tästä puusta! Runko on erinomainen. Jos olet varma että kaikki oksat joka jättäisit alkaisivat kasvaa sitten sanoisin kannattaa leikata mitä et pidä. Muuten energia jakaantuu ja jos et poistaa ne tekevät varjon toisille oksille josta haluat pitää. Loppussa energia meni hukkaan jos poistat oksat loppullisesti kesän aikana. Esim, prunus Kroatiasta, annoin kasvaamaan jokaisesta oksista eka vuonna koska en tiennyt montako niitä olivat oikeesti elossa (sain sen ennen kevät alkoi) ja sitten oli pakko poistaa puoli kesäkuun alussa.
  Arvaan että kasvaa hulluna, ei pitäisi olla ongelma lisäämään uutta kasvua.

  VastaaPoista
 4. Aivan. Sain tuolta kansainväliseltä foorumilta samansuuntaista viesti, että tyngäksi vaan, ekoja silmuja myöten. Kiitos kommenteista!

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.