maanantai 11. toukokuuta 2020

Rättikikka

Joskus puun vedenkulutuksen ja maa-aineksen veden sitovuuden yhtälö menee totaalisesti pieleen. Tämö yhtälö voi myös muuttua, mikä toimii keväällä ei toimi enää loppukesästä. Maa-ainekseen kertyy vettä, joka kapillaari-ilmiön seurauksena ei valu pois ruukusta.

Nyt keväällä maasta nostetulle pähkinälle kävi näin. Ruukun painosta huomaa, että kaikki ei ole kunnossa. Ruukun pohjalla maa-aines on vettynyttä. Miksi näin kävi? Vaikea sanoa, maa-aines on sopivaa karkeutta, pohjalla karkeampaa tavaraa, ja sekoitus on sellainen, että toimii melkein aina, eli hohkakivi, laavakivi, akadama, kaikkia saman verran. Jälkikäteen ajateltuna, tässä vaiheessa ruukun koko on paljon suurempi kuin päivittäisen veden tarpeen tyydyttämiseen tarvittaisiiin, joten maa-aineksen tulisi olla karkeampaa ja vähemmän vettä sitovaa - esimerkiksi pelkkää hohtakiveä, tai alin 3/4 hohkakiveä.

Karkeampaa tavaraa pohjalla kutsutaan usein salaojitukseksi. Luulen että tämä on väärin. Karkea tavara pohjalla voi sitoa vettä melkein yhtä paljon kuin pykälää hienompikin. Ero tulee siitä, että ainekseen jää ilmaa, joten se ei pääse hapettomaksi. 

Jos vettä kertyy liikaa, pika-apu on yksinkertainen. Tiskirättimateriaalista leikataan suikale, jonka pää työnnetään ruukun ja pohjaverkon väliin.

Ylimääräinen vesi johtuu pois ruukusta. 

Joskus juurten kasvu, orgaanisten lannoitteiden hajoaminen tai liian hieno maa-aines  aiheuttaa sen, että loppukesää kohti vesi kertyy ruukkuun. Sateinen ja kylmä kesä edesauttaa asiaa. Jos kerääntyvä vesi menee hapettomaksi, juuret kuolevat, ja tilanne pahenee nopeasti. Näin voi käydä erityisesti ns. kuiville kasveille, jotka eivät juo paljon.

Samoin tilanne voi huonontua nopeasti lehtien poiston tai radikaalin oksien leikkauksen jälkeen. Vedenkulutus pienenee äkkiä, ja ruukkuun alkaa kertyä vettä. Jos maa-aines menee hapettomaksi, juuret alkavat kuolla, ja kierre on valmis.

Tilanne voi myös korjaantua kesän aikana. Istutuksen jälkeen kasvu on hidasta, ja vesi voi kertyä ruukkuun. Kun juuret leviävät kunnolla maa-ainekseen ja kasvu kiihtyy, ruukkuun jäävä vesi alkaakin tulla tarpeeseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti