keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Uusi tammi

Tammien kanssa en ole ihan sinut. Ulkomailla niitä sanotaan erittäin hankaliksi, ja kotimaassakin kerätyt ovat hyvällä prosentilla potkaisseet tyhjää. 

Aika mainio yksilö, ja ilmeisesti kesti keruun. Näinhän se ilmeisesti on tammien kanssa yleisemminkin ollut, kerääminen ei ole vaikeata. Tuohonkaan ei jäänyt paljon mitään juuria, koska tammi kasvoi kiven päällä, ja siitä lähti muutama iso juuri, jossa ei muutaman metrin matkalla ollut juurikaan hiusjuuria. Sellaisia juuria ei voi kerätä. Katkaisin ne siis suoriltaan niin, että puu meni hiukan ylisuureen bonsairuukkuun saman tien. Kun kerättyjä tammia on istuttanut uudestaan, uudet juuret ovat tulleet vanhojen juurten kärkiin. Isojen juurten lyhentäminen vaikuttaa aika turvalliselta.

Mukavaa kaarnaakin jo tyvellä. Laitoin rahkasammalta kohtaan, josta puuttuu juuria. Katsotaan vaikuttaako se mitään.

Tällä on sekundaariset rungot jo paikallaan, joten puu on aika pitkällä. 

Suunnitelma on, että uudelleenistutusta ei tarvita luultavasti kolmeen tai neljään vuoteen. Ensi vuonna alkaa leikkely. Samasta kohtaa kasvaa monta oksaa siellä täällä, ja jotkut oksat ovat selvästi liian pitkiä. Alhaalla on oksia, joiden pitää vahvistua kovasti, tai sitten niitä on poistettava. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti