sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Ligu

Likusteri, jonka ostahdin tänään Viherpajasta:

Tämä oli suunnitelma:
Ja sama takaa:

 Pistokaskin jäi pussihoitoon:


Viherpaja ei ole huono paikka tehdä ostoksia. Puiden laatu ei kaikin osin päätä huimaa, mutta hinnat ovat halpoja. Puita on aika paljon, useita satoja. Niissä on todella paljon elukoita, siiroja, tuhatjalkaisia, kotiloita, erilaisia matoja yms, enimmäkseen täysin harmittomia luontokappaleita siis. Tuholaisia löytyy tietysti myös.

Mikä Viherpajassa mättää, on se, että tuotteissa ei pääsääntöisesti ole hintaa tai lajia. Suurin osa on tietysti niitä kaikille tuttuja lajeja, joiden tietämisen voi kyllä ostajalta olettaa. Kiinanlajavat, ligustrumit, fiikukset, sageretiat ja serissat eivät ehkä nimeämistä kaipaa (vaikka  mistäpä niitäkään aloittelija tuntisi?). Kokonaan oma lukunsa on sitten näin talvella lehtensä pudottaneet, joissa ei ole mitään tietoa lajista tai hinnasta. Aika paha sellaista on ostaa. Yksitellenkö niitä pitäisi kiikuttaa kassalle, joka sitten arpoo niille jonkin hinnan?

Hintalaput on kyllä laitettu ruukkuihin, mutta väri huuhtoutuu pois muutaman kastelun jälkeen. Suosittelisin jotain värikoodia, nytkin suurin osa halpiksista maksoi 7,95, 12,50 tai 16,50. Värillinen muovinauha tai teippi voisi pysyä paikoillaan useita vuosia. Tai sitten iso plakaatti pöydälle, että tästä kaikki tähän hintaan.

Toinen asia mikä kaipaisi korjausta on se, että tietyt samat onnettomat jämäpuut seisovat siellä viemässä tilaa uusilta. Ne kannattaisi tuupata ulos muutaman euron hintaan johonkin hiljaiseen aikaan, jos mahdollista. Massatuotetuissa erissä voi olla hyvääkin raaka-ainetta harrastukselle, mutta suuri osa on aina myös huonoa.

Viherpajassa mielenkiintoista on se, että siellä on paljon kiinnostavia ja erikokoisia viherkasveja, joista saa aikaan bonsaita. Nytkin siellä oli muutaman euron hintaan todella paljon fiikuksia, jotka olisivat todella hyviä esim. ryhmäistutuksiin. Olen itse vaan päättänyt, etten enää hanki fiikuksia. Löysin ainakin 10 hyvää erilajista bonsaiehdokasta, sanotaanko 5-10 sentin rungolla. Hintoja en kyllä löytänyt.

Itse kaipaisin kyllä pykälää laadukkaampiakin bonsaipuita, ja erityisesti sitä osastoa, jota on mahdollista kasvattaa sisällä. Japaninvaahteraa, kiinankatajaa ja podocarpuksia on aika paljon, mutta niiden sisäkasvatus ei onnistu, eikä minulla ole sopivaa viileää tilaa. Erityisesti vaahteroissa on aina välillä kelpo yksilöitä.

Podocarpuksista minulta on vielä näkemättä se yksilö, jolla olisi jotain runkoa. Jos valesypressit saa kasvamaan sisällä,miksei sitten nekin. Kun vaan näkisi joskus jonkin yksilön, joka olisi edes etäisesti puun näköinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.