sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Tammi


Laitetaas kuva tammestani, kun se on vailla lehtiä.

Tätä olen pitänyt etupuolena. 

Tämä on kuitenkin alkanut miellyttää enemmän.

Alemmassa kuvassa eteenpäin törröttää oksa, jonka joutuisi poistamaan, jos siitä tulee etupuoli. Sitten onkin aika vähän kasvua vasemmalla.

Oak without leaves. I have thought first picture shows the front, but perhaps second is better. Second has better nebari, but there is very little growth on the left (because that branch in the front would have to go). Front shown in the first picture does not have that problem. Trunk does have a little "pigeon breast" though. So second it is. Or what do you think?

Salo made a virtual.

19 kommenttia:

 1. To me the second front looks tremendously much better due to fan-like (viuhkamainen) movement of the branches to the right. I would consider even removing the lowest small branch of the left trunk to make it more dramatic. If needed the potting angle could be slightly altered to regain the overall balance. Is there anythig to be done for the vertical back branch of the left trunk? It seems to me slightly disturbing for it is pointing almost straight up from this perspective. (Maybe that wouldn´t be the case in 3D..)
  - Hakim

  VastaaPoista
 2. Hi Hakim. Valuable comment! Havent even considered that. If I even know what you mean. How about a virtual..

  I have not considered branch structure much yet. There are long straight branches here and there, perhaps I could cut some away next spring. That up pointing part is one of those that could go. I have been looking for a way to reduce height, but it seems to me there already is an apex.

  VastaaPoista
 3. Yes, I could do some virtual styling for that. However it feels unjust to give any opinions based on ~0 level on horticultural and/or bonsai styling experience.
  But if you do not have a clear vision of future styling of the tree i can surely try to stirr your imagination on it. This would propably be the direction towards which i would aim: http://acornsonglendotcom.files.wordpress.com/2011/09/oak.jpg
  That would be: octopus like heavy secondary trunks with irregular branching to almost all directions, no straight branches, reducing the ne growth to make the trunk more massive amd creating intrest through free overall shape: avoiding symmetry.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Well, I love to read other people comments of my trees. We are all beginners here! This kind of discussion is just food for thoughts.

   That is one great oak! Not an easy style though. I do not know if this is so great for this specimen. I know two largish oaks, still in the wild, one of which could perhaps be turned into something like that.

   Poista
 4. ...Surely with the condition that the branches of your tree can still bear heavy bends. Otherwise the styling could be something elegant with just some thicker trunks and less foliage and branches alltogether.

  VastaaPoista
 5. The initial idea of fan like branches and tilting the potting angle:
  http://img600.imageshack.us/img600/5236/janintammio.jpg

  Another with radical bending and some cuts:
  http://img33.imageshack.us/img33/405/janintammi.jpg

  VastaaPoista
 6. Also I would propably not cut the branches much in the first place for that can be done later. The bending is more crucial since the branches get soon too thick if they already aren´t. Furthermore some of the coming growth could be used to graft new branches closer to the primary trunk where needed.
  - Hakim

  VastaaPoista
 7. Lastly here is a version with softer bends but it looks really not so intresting. The size should be decreased somehow. With a quick study no legance came out by removing the secondary trunks nor branches. It just started to look cheerless.

  http://img201.imageshack.us/img201/314/janintammis.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, I like first one more. A big thank you for your effort!

   Poista
 8. Moi,

  Pidän blogistasi! Muista (säännöllä minua) koulunopettajan sääntö: "kirjoita aina kuin asiasta tietämättömälle." Vaikka nyt pystyinkin taggauksilla hakemaan tämän tammen tarinan hieman pidemmältä aikaväliltä.

  - J. Tammi

  VastaaPoista
 9. Ei muuta kun alaoksille kunnon vapaata kasvua, että saadaan niihin paksuutta ja puulle leveyttä kunnolla. Pieni lisäkallistus puulle uudelleenistutuksen yhteydessä. Paksuilla langoilla runkoihin pientä kurvia mutta ei mitään liian dramaattista.
  Sitten vaan odotellaan, niitä ala oksia ja kun ne on saatu kondikseen parin vuoden oksien haaroittelu koko puulle ja se on siinä! :D

  http://i289.photobucket.com/albums/ll216/Salojann/jantam1.jpg

  VastaaPoista
 10. Hieno puu, Salo, alkuperäinen kalpenee! Aikas kauan tosin menee, ennen kuin vasen alaoksa on noin järeä.. 10 vuotta ehkä. Mutta arvokas siksi, että sen tuosta näkee, että tässä puussa on potentiaalia ihan tuolla alkuperäisellä rakenteella.

  Tosi Huono Juttu tässä asiassa on se, että tällä puolella ei ole juuria. Toiselle tuolelle saisi nebarin paljon helpommin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei välttämättä! Itsekkin kun päätin kasvattaa lehtikuuseeni kunnon alaoksat ajattelin, että vanha papparainen sitä ollaan kun se on valmiina.
   Toisin kävi. Taisi mennä vain 2 vuotta ja alaoksat olivat menneet omia menojaan muihin oksiin nähden.

   Itsellä ei ole mitään kokemusta tammesta ja sen kasvutavasta. Mutta veikkaan, että maassa tai suuressa laatikossa 3 vuotta vapaata kasvua alaoksille ja rajoitat yläosan kasvua niin avot. Siihen 2 vuotta haaroitusta samassa maassa/laatikossa niin puu olisi jo melko pitkällä mielestäni.Toki voin olla täysin väärässäkin!

   Poista
 11. Puun muotoiluun en sen paremmin otakkaan kantaa. Nimittäin mm. Salon kommentit ovat niin hyviä ja kaiken kattavia. Hyviä kommentteja!

  Enään en laittaisi puuta maahan. Toki Nebarikin vahvistuu puun ollessa maassa, joten voisi yrittää korjata toispuoleisen Nebarin samalla.

  Yhdyn Salon ehdotukseen suuresta kasvatuslaatikosta, mikäli puulle haluataan antaa vauhtia.

  Itse pidän lehtipuita aina ensin maassa. Mitä pidempään sitä malttaa tehdä sitä massiivisimpia ja näyttävimpiä bonsaita lopulta saa.

  Ovathan nuo lehtipuut kovin hanakoita kasvamaan verrattuna havupuihin (paitsi lehtikuusi, joka kasvaa ensimmäisinä vuosinaan todella paljon).Joskus tulee mieleen, miten havut luonnossa lainkaan pärjäävä lehtipuille. Ovat ilmeisesti muuten sitkeää sorttia.

  Kaipa alaoksia saa vahvistettua ; ei typistä niitä lainkaan. Antaa vain kasvukulman oksan tyveen ja vapaata kasvua tarvittava aika. Itsellä lähteen noin melkein 20cm Nebarin saavuttaneesta vaahterasta ensikeväänä kaikki oksat pois. Toivon, että alle viiteen vuoteen ollaan näytöskunnossa:)

  Olen rungon paksuunnuttamisvaiheessa soveltanut kaikkiin lehtipuihin Peter Adamssin kirjaa "Bonsai with Japanese Maples". Aivan mahtava kirja! Sanottakoon, että osa parhaan bonsaitietoudestani vaahteroista (mitä olen onnistunut rääpimään kasaan) on tullut tästä kirjasta.

  VastaaPoista
 12. Kiitti kommentista, Tero! Ruukku on noin 10 senttiä korkea, joten se on vielä iso kasvatusruukku. Isompiakin on odottamassa, ostin niitä muutaman Raisiobonsaista varastoon, jos tuntuu siltä että tila loppuu kesken. (Ne on halpoja!) Tälle en kaipaa runkoon paksuutta, kerrankin. Se mikä sille luonnostaan tulee toki parantaa puuta, mutta visuaalisesti tämä näyttää minun silmiini sopusuhtaiselta. Kun sanotaan että puu lähellä tai kaukana, englanniksi near tai distant, tämä on kaukana. Sumot ovat ääripäässä niitä jotka ovat lähellä. Tämä on minusta jo siinä vaiheessa, että haaroittumista lisätään. Yläosa pitää pitää keveänä, jotta alaoksat suhteessa vahvistuisi. Hirvittää kuitenkin hävittää yhtään silmua.

  Puu on hangessa nyt, joten en pääse tarkistamaan, mutta sain omituisen tunteen että olen sekoillut siinä, kummalla puolella juuret ovat paremmat.

  VastaaPoista
 13. Heips! Olen ihka uusi bonsai-harrastaja. Tai no ei voi edes harrastajaksi vielä sanoa.:D Minulla on noin 10cm korkea tammen alku, jonka olen ottanut metsästä. Mitä sille pitäisi tehdä? Olen yrittänyt lueskella ohjeita ja sivustoja, mutta mistään minulle ei ole selvinnyt mitä pitää tehdä ihan ensimmäiseksi...Annanko sen vaan olla ruukussa ja odottelen kasvuun lähtöä? Osaatko siis neuvoa minut alkuun? -tessu-

  VastaaPoista
 14. Moi tessu. Jos haluat siementaimesta bonsain, on paras istuttaa se maahan useammaksi vuodeksi, aurinkoiseen paikkaan. Latvo sitä, jotta oksat alhaalla säilyvät, ja rungolle syntyy kapenemaa. Muutaman vuoden välein voit nostaa sen varovasti ylös ja katkoa pisimmät juuret. Kun rungolla on paksuutta useita senttejä, voit alkaa miettiä jatkoa. Toivottavasti siinä vaiheessa puulla on hyvä kapenema ja juuret kasvavat säteittäisesti joka suuntaan, jotta puulle syntyy hyvä "nebari" eli tyvi. Tammi kuuluu ulos läpi vuoden.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.