maanantai 26. heinäkuuta 2010

Koiranpensas eli puksipuu

Kävin tänään Viherpajassa Vantaalla. Hyvä reissu! Olin kerrankin yksin liikkeellä, ja saatoin keskittyä olennaiseen niin kauan kuin halusin. Yhtä ja toista tuli mukaankin. Kävin Japanilaisessa puutarhassakin pitkästä aikaa. Japaninvaahterat olivat entisestään komistuneet.

Kaktuserämaassa oli pikkasen lämmin, 48 astetta, sanoi henkilökunta. Ostin sieltä yhden laavakiven kappaleen, josta olisi tarkoitus väkertää vuori sisätiloihin ensi talvena.

Ostamisen arvoisia puita löysin nyt aika paljon. Halpiksista moni oli parantunut sitten viime näkemän... eli siis katsojan silmä oli vastaanottavaisempi.

Kiinnostavin hankinta oli nyt (iso-)puksipuu, Buxus sempervirens. Se oli tarjouksessa ja tosiaan vähän raihnainen. Uskoisin sen toipuvan kyllä. Heikentynyt se on, joten voi olla, ettei se kestä ensi talvea.Lystikkään kokoinen tuossa tuo juuristo... Kauppaan jäi kasvista suurin osa. Olisiko pensaalla ollut korkeutta noin 60 senttiä. Koska paksuus tyvestä on hieman runsas 5 senttiä, pätkäisin pois kaiken, mikä on yli 25 sentin korkeudessa. Ajatus siis on, että viiden sentin tyvellä korkeudeksi saadaan 30 senttiä suhteella 1/6. Oksia pitää lyhentää, mutta se saa jäädä ensi kevääseen.
Tyvi on aika hyvä.

Toivottavasti en pienentänyt juuripaakkua liikaa.

Ruukun pohjalla hiekoitussepeliä ja akadamaa.

Ruukku on viimeisiään vetävä punasavinen. Maana on kissanhiekan ja kookoskuidun sekoitus, seassa vähän kuorikettakin. Pohjalla on pari senttiä hiekoitussepelin ja akadaman sekoitusta. Ihan ei tuo kuva tee oikeutta, oikeasti tästä tuli aika hyvä.

Kun nyt kestäisi ensi talven.

3 kommenttia:

 1. Hi Jani,

  nice buxus, but why did you transplant it into a broken training pot? It might be dangerous during the long and cold winter in Finland.

  Greetings from Austria,
  Igor

  VastaaPoista
 2. Hi Igor,
  Just running low on pots of that size... Actually it is rather well glued, and should be ok, dispite of the visible fraction. It is terracotta, and will be gone one of these years. Sad, I like it for some reason. It is OLD!

  My winter hardy trees are buried deeply in snow, and about by the end of April, when I get them out, pots are still frozen rather solid. If it is broken, then I will just have to repot. No danger really.

  But will this little guy survive next winter, that I am not sure at all. Less than 50% chance, I would say.

  VastaaPoista
 3. The pot looks really cool, that´s for sure! I´ll keep my fingers crossed, that it won´t burst during this winter. It could weaken your little buxus significantly.

  Rgds,
  Igor

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.