tiistai 16. syyskuuta 2014

Luximittari

Luximittari saapui, ja pääsen testaamaan uusien lamppujen tuottaman valon määrää. Ensitöikseni testasin kuitenkin mitä tapahtuu kahdella ja neljällä loisteputkella. Saakohan tuosta tolkkua, Excelillä värkätty.

2 putkea. Tuossa setupissa valon määrä laskee reunoille nopeasti.
4 putkea. Valon määrä laskee vähemmän laidoilla ja alhaalla. 
Putkina on Bilteman halpis valkoiset. Mittauksen tein ilman kasveja. Puut varjostavat, joten oikeasti valoa tulee esim. alaoksiin vähemmän.

Ihan putkessa kiinni luxeja on noin 34 000. Siinä alueessa, jossa kasvin vihreät osat suunnilleen ovat, luxeja on 15-25 000. Minusta tuo neljän putken tilanne näyttää aika hyvältä. Valon määrä laskee 5cm -> 20cm 25000 ->15600, eli vajaat 40%. Vastaavasti kaksiputkisella valaistuksella valon määrä laskee 55%. Reunoille ero on vielä suurempi.

Ulkona oli tänään syyskuisena päivänä auringossa yli 100 000 luxia. Hieman yllättäen suuri osa tropiikin kasveista kasvaa muiden kasvien varjostamina, ja ne ovat sopeutuneet alhaisempiin valon määriin kuin monet pohjoiset lajit.

Luxit eivät kuvasta mitenkään kasveille tärkeiden aallonpituuksien määrää, mutta valaistusvoimakkuuden muutoksen mittaamiseen ne käyvät hyvin. Samoin erilaisia valonlähteitä voi varauksin verrata keskenään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.