tiistai 23. syyskuuta 2014

Viinivaahtera

Pirkkolan Muhevaiselta löydetty viinivaahtera saapui. Hetken kyllä katselin, että ovat pakanneet jotain muuta kuin tilasin, koska puu oli noin kaksi kertaa suurempi kuin muistin. Kuormalava taitaa olla metrin leveä, eli siitä voi arvioida.Alunperin meininki oli kaivaa se itse ylös, typistää ja tuoda auton takakontissa. Myyjä suunnitteli kuitenkin puun pakkaamista 1000 litran suursäkkiin ja siirtelyä kuormalavalla, joten ajattelin että ehkä sitten tuotuna kumminkin. Kuljetus maksoi kuitenkin vain kuutisen kymppiä. Puu on saanut kasvaa sijoillaan aika monta vuotta, siinä roikkuu edelleen nuhjuinen hintalappu 79€ :-). 

Puussa oli siemeniä muutamia kymmeniä. Taidan istuttaa ne maahan ja jakaa halukkaille. Ovatkohan ne risteymiä? Se olisi aika kiinnostavaa.

Yritin siirtää puuta tulevan kylmälavan paikkeille, ja tajusin olevani liemessä. Juuripaakku on aika iso, ja maa on hiekkaa. En saanut sitä liikahtamaankaan. Aikomus oli istuttaa se nyt maahan kajoamatta juuriin. ja sitten keväällä istuttaa laatikkoon tms.


Letkulla siis juuripaakun kimppuun, ja hiekkaa lähti siitä sellainen määrä, että en viitsi arvaillakaan sen painoa. Lopulta sain puun raahattua paikoilleen.

Komeudella on nyt korkeutta metrin verran, josta noin  30 senttiä on juuripaakkua. Lisää typistystä vielä tarvitaan, mutta ulkona tuli pimeää, joten se jää huomiseen. Tai sitten täytyy tehdä paljon korkeampi kylmälava.

Rungon tyvi on hieno: 

Syömäpuikko antaa vähän perspektiiviä. 
Vielä ei tosin ole havaintoa etupuolesta. Tuosta voisi värkätä aivan sumonkin, leveyttä tyvessä on noin 15 senttiä, ja oksat/rungot ovat aivan tasapaksut. 

Viinivaahtera (Acer circinatum) ei ole meillä täysin talvenkestävä. Muhevaisella tämä on toki säilynyt hengissä, mutta vanhoja kuolleita oksia on paljon. Juuret ovat erittäin hyvässä kunnossa, eli ne kestävät kyllä. Mustilan artikkelin mukaan puut kuolevat helposti lumirajaa myöten. Kylmälava lienee siis oikea talvehdityspaikka. 
4 kommenttia:

 1. Melko eeppisen näköistä matskua! Taitaa olla vuoden paras löytö ja tuohon hintaan ei ollenkaan paha.

  Löytyykö pienempää oksaa alempaa runkoa vai täytyykö ne kasvatella uusiksi?

  VastaaPoista
 2. Hinta kohdillaan, tosiaan. Noita oksia jos haluaisi käyttää, pitäisi niitä ajatella runkoina. Ei se ole ihan mahdoton ajatus sekään. Jotenkin kuitenkin luulisin, että oksat kannattaisi kasvattaa kokonaan uusiksi. Sitten minulla on ongelma. Talvehdittaminen isona on vaikeaa, ja paikka sen verran pimeä, että se ei välttämättä voimistu siinä. Alan kallistua sille kannalle, että leikkaankin sen ihan loppusyksystä aivan töpöksi. Jos se selviää ensi talvesta, se on sitten ensi keväänä täynnä energiaa, niin hyvässä kasvussa se on tämä kesänä ollut. Oksiin ehkä jätän vähän tappia. Takana on muutana ohuempi oksa, jotka voisi jättää henkivakuutukseksi.

  VastaaPoista
 3. Tiedätkö, mä kattelin tätä yksilöä keväällä Muhevaisessa käydessäni! Mietiskelin, että siitä saisi hienon bonsain, mutta muoto oli niin omalaatuinen, etten uskaltanut ryhtyä sitä itse työstämään, kun olen vielä niin aloittelija. Olisin saattanut pilata. Ja arvelutti viinivaahtera lajinakin, että mitenkähän pieneksi siitä saa lehdet.

  VastaaPoista
 4. Hyvä silmä sulla Ronja! Netissä väittävät, että lehdet pienenevät ajan saatossa tuuman kokoisiksi. Saas nähdä, aika isoja ne ovat.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.