tiistai 28. lokakuuta 2014

Haapa


Pientä kehitystä. Olen tämän kesän noudattanut Walter Pallin ohjetta, että puun annetaan kasvaa niin kauan, että uudet oksat puutuvat kunnolla, ja leikataan sitten rajusti takaisin samaan vanhaan muotoon. Näitä leikkuita taisin tehdä kaksi kesän aikana. Tämä siis poikkeaa tavasta, jossa versot typistetään kahteen lehteen aina kun esim. 8 lehteä on kasvanut.

Tuossa joku räpsäisy kesältä siitä, miltä tämä on enimmäkseen näyttänyt:Latvan alla vasemmalle osoittava oksa ekassa kuvassa voisi hyvin olla latva, taivutettuna oikealle. Sen myötä koko puu pienenisi. Pitää ensin langoitella koko puu huolellisesti, ja miettiä etupuolen hienosäätöä. Äkkiseltään puun pienentäminen tuntuisi parannukselta, mutta aika paljon saavutetusta oksien rakenteesta menetettäisiin, kun niitäkin pitäisi typistää.

Taakse pitää saada reippaasti lisää kasvua. Ihan keskellä näkyy pikkuoksa, joka saa kasvaa rauhassa.

Pannaanpa taas Salon virtuaaali johon suurinpiirtein tähtään.

4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää. Tuli mieleen, että tuosta alimmasta oksasta voisi ehkä tehdä raft tyyppisen, joka menee maata myöten/juurtuu. Puuta voisi kallistaa hieman oikealle. Salon virtuaalissakin puu on hieman kenollaan.

  VastaaPoista
 2. Ensi keväänä on meininki kallistaa niin paljon oikealle kuin mahdollista. Vasemmalla vain on tosi suuret ja rumat juuren jämät. Virtuaalissa on virtuaalista puuta siinä kohtaa. Vasemmalta sitten jäisi hieno tuloillaan oleva nebari maan alle. Ehkä jos kiertää vähän ruukkua myötäpäivään, se auttaisi.

  Kaksirunkoinen raft, ei ole tullut mieleen. Onko silmään osunut jotain sellaista jossain? Minulla ei soita mitään kelloja.

  Paljon tuossa näen vikoja. Suora pötkö rungossa, joka vielä kääntyy väärään suuntaan. Oksat lähtevät kaikki aika matalalta, ne on vähän feikisti taivutettu noin. Toki sitten kun saavat paksuutta alkavat näyttää enemmän. uskottavilta. Koko tuo kuolleen puun alue on vailla näkemystä.

  VastaaPoista
 3. Niin vaikea se on kuvan perusteella kovin tarkkoja suunnitelmia tehdä. Heitin vaan ajatuksena ilmoille, mitä voi miettiä. Esim. tuossa http://bonsaijournal.com/images/worlds2/othertrees/buna.jpg on oksasta tehty tuo oikeanpuoleinen osuus. Bonsaifocus lehdessä oli vastaavasta (vai olikohan juuri tuosta) kehitys kuva sarja. Aikamoinen rääpäle oli se alkuvaiheessa. Mutta jotain tyyppistä oli mielessäni...

  VastaaPoista
 4. Nää on niin vaatimattomia aina nää mistä inspiraatiota haetaan, että oikein naurattaa. Jos jotain tuon tapaistakaan saisi joskus aikaiseksi, niin aika tyytyväinen voisi olla. Mutta joo totta puhut, tuo on yksi mahdollisuus. Ihan oksastako tuo oikeanpuoleinen on tehty?

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.