sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Carmonan lehti

Aika huima on Carmonalla lehtien kokoero loistareiden ja MH-lamppujen alla kasvatettuna.


Tuohan on kuin eri kasvi. Loistareiden alla lehdet ovat 2-4 senttisiä, MH-lamppujen  alla sentin molemmin puolin.


7 kommenttia:

 1. No oho, onpas tosi iso koko ero lehdillä. Onko nuo ollut niiden MH spottien alla mitä tässä taannoin esittelit? Kuinka lähellä lehtiä olet valoja pitänyt?

  Tuollaisia ne Carmonan lehdet on monesti silloin kun on juuri tullut uusi erä kauppaan. Selvästi tuntuu pitävän. Aika mystisiä nämä valaistusjutut, kun paljon tutkittu valon aallonpituuksia ynnä muuta, mutta sitten taas välillä tuntuu, että vain luksit merkkaa.

  VastaaPoista
 2. Joo siellä MH spottien alla. Olisiko jotain metri matkaa. Tosi kapea valokeila.

  En ole huomannutkaan, että kaupassa olisivat tuollaisia. Sitä olen ihmetellyt, että ulkomailla sanovat, että lehtien poistoa ei tarvita, koska lehdet ovat riittävän pieniä jo alun alkaen. Luonnonvalossa näin varmaan onkin.

  Luksit tuskin on kasville se juttu, pikemminkin watit. 70 W valoa tällä yhdellä pienellä carmonalla. Normitilanne loistareiden alla lienee jotain 5W tms, kun ajatellaan kuinka isoa aluetta valaistaan.

  VastaaPoista
 3. Valon intensiteetti lähentelee auringon valoa, luulen että se ratkaisee. Siellä on sitten kaikkia aallonpituuksia. Kaikille kasveille ei liene tarpeen näin kirkas valo, esim. varjoviikuna kasvaa kauniisti vähemmälläkin, mutta kasvaa sekin paljon paremmin MH-lamppujen alla. Hemmetin kalliiksi tulee ruveta noita pelkästään käyttämään.

  VastaaPoista
 4. Ne pienilehtiset mitä olen nähnyt ovat varmaan juuri kauppaan tulleita, ulkona kasvatettuja yksilöitä. Aika äkkiä ne sitten siellä sisätiloissa turpoaa isommiksi ne lehdet. Kerran ostin kiinanjalavan, jossa oli tosi pienet lehdet. Kotona ne sitten loisteputkien alla kasvoivat semmoisiksi normi kiinanjalavan lehdiksi.

  Carmonastakin sanotaan, että pitäisi pärjätä vähemmällä valolla ja varmaan pärjääkin, mutta näköjään lehdet vaikea saada pieneksi ilman riittävää valaistusta. Kyllähän tuo sisäkasvatuskin olisi tehokasta ja helpompaa, kun olisi varaa panostaa kunnolla laitteisiin.

  VastaaPoista
 5. Sisäkasvatuksella voidaan tarkoittaa eri asioita. Onko kyse muutaman kuukauden kitkuttelusta talven yli, kuten niissä maissa joissa kirjat kirjoitetaan. Siihen varmaan sopii esim. Leznievitzin kirjan luksilukemat. Jos taas ollaan enemmän keinovalon varassa, pitää myös keinovalon alla saada aikaan kehitystä. Tätä saa aikaan loistareilla esim. varjoviikunalle, Carmonalle varauksin. Benjamina minusta ei kehity, tai kehittyy niin hitaasti, että näin lyhytikäiselle lajille kuin ihminen on sen kasvatus ei ennätä olla kovin palkitsevaa.

  MH lamput lienee nyt ainut vaihtoehto parempaan kasvatukseen. Aion kokeilla vielä siirtymistä täysin T5 putkiin pömpeleissä, minimi 4 putkea, putkena Sylvania Grolux, joka tuottaa selvästi kompaktimpaa kasvua kuin kylmät valkoiset.

  Ledit kyllä kiinnostaa myös, niissä vaan testaillaan melkein aina aivan riittämättömillä tehoilla. 30x130 cm hyllyn valaisuun pitäisi käyttää noin 200W. Jos pystyy päättämään, että hyllyllä on esim. 5 puuta, voi selvitä vähän vähemmällä, kun laittaa ledit tarkkaan puiden päälle.

  VastaaPoista
 6. Näinhän se on. Omat sisäkasvatuskokemukset on loisteputkien alla (Cool White), muita en ole kokeillutkaan. Keinovaloa olen käyttänyt lähinnä vain talvisin ja ns. pimeään aikaan. Muutoin olen pitänyt niitä aurinkoisella ikkunalla, joka on ilmainen ja tehokas valonlähde, jos sellainen on olemassa. Paljon varoitellaan ettei saisi laittaa paahteiselle ikkunalle suoraan, mutta omien kokemuksien mukaan ihan turha varoitus.

  Sinulla taitaa olla ympäri vuoden pelkän keinovalon varassa ainakin osa sisäpuista. Pidätkö muuten valoja ympäri vuorokauden päällä vai onko ne ajastettu jotenkin?

  VastaaPoista
 7. Minulla ei aurinko paista sisään oikeastaan ollenkaan. Edellisessä kämpässä, kun paistoi, vuodenaikaiset vaihtelut olivat aika suuria ja kehitys heittelehti kovasti. Ilmankosteus on minusta yhtä tärkeää kuin valo, enkä ole keksinyt miten asuinhuoneiden ikkunalle saa kasvihuoneen ilman häiritsevää säröääntä. Pitäisi olla kasvatushuone ikkunoilla kahteen ilmansuuntaan ja siellä epäestettiset viritykset. Tai talvipuutarha, jonka sisällä lämmitetty kasvihuone.

  Valot on minulla ajastimessa 12h päivässä päällä. Nyt sähkönkulutus on kasvivaloihin liittyen euron parin luokkaa/päivä. Käyn sitten vähemmän salilla :). Jos maksaisi lämmityksestä erikseen, ison osan saisi takaisin sitä kautta.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.