torstai 17. syyskuuta 2015

Uusi pömpelisuunnitelma


Nuo siniset tuolla ovat ledispotteja. Joku voisi sanoa, että onko tuossa järkeä, 18 samaa puuta?!

Ylähylly 10-15 senttiä korkeille puille, seuraava 20 senttisille, kolmas 30 senttisille. Tästä viimeisestä en kyllä tiedä, ei ole oikein ehdokkaita sinne. Ei ole kyllä pieniäkään ihan noin montaa. Nämä hyllyt ovat kiinteitä, joten kannattaa vähän suunnitella asiaa.

Nykyisen pömpelin paikalle. Erona nykyiseen on, että kukin hylly on oma umpinainen kokonaisuutensa, jonka eteen tulee tiivis verho. Lokeroiden välissä ovat ledispotit, edestä ja takaa avoimessa tilassa, jotta syntyvä lämpö pääsee haihtumaan. Voi olla joku pieni tuuletuskin tarpeen. Kunkin hyllyn kattoon on porattu reiät, joihin ledispotit upotetaan.

Kerään kyllä vielä muutaman kuukauden kokemuksia ledeistä.

4 kommenttia:

 1. Tuolla kastelukannulla kun kastelee niin on kyllä aika paljon lattialla vettä. Tai jotain :)

  Montako spottia tai paljonko watteja ajattelit noille 30 senttisille? Nuo hyllyt kun tekisi jostain lämpöä johtavasta/varaavasta materiaalista niin ne toimisi ikäänkuin lämpömattona, jos sellainen on tarpeen. Ledeistähän on moitittu että ne kun ei säteile lämpöä niin maa-aines pysyy märkänä liian kauan.

  VastaaPoista
 2. :). En ole ajatellut niin pitkälle, tilasin seuraavaksi 6W spotteja, ja niitä pitäisi testata. Pienille puille saattaisi olla hyvä 7*3W, ja isommalle voisi olla hyvä esim. 7*6W tai 10*6W. Voi olla, että se ei riitä ollenkaan. Sitten voisi olla kätevämpää 1 tai 2*70W monimetallia.

  Osittain varmaan johtuu lämpösäteilemättömyydestä, mutta varmaan myös siitä, että ledituikut tuskin ovat aina niin tehokkaita kuin luvataan. Tuo ominaisuus kuulostaa kuitenkin ihan hyvältä, eikös se tarkoittaisi vähemmän karstoittumista.

  VastaaPoista
 3. kyllä leditkin rupee säteilee lämpöä kun mennään muutama watti per 1 ledi, ainakin mulla nuo 3w ledit paneelissa niin säteilee jo jonkinverran. toinen on ilmankosteus, jos ilmankosteus on 100 niin teoriassa pitäis pysyy märkänä 24/7 kun sillon ei tarvitse juurilla kerätä vettä. korjatkaa jos oon väärässä

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.