tiistai 1. joulukuuta 2009

Tamarindi


Kasvattelin tamarindia joskus yli kymmenen vuotta sitten siemenestä aika isoksikin kasviksi, tosin hyvin ohutrunkoiseksi. En muista mitä sille lopulta tapahtui, luultavasti taas joskus tilanpuutteen kanssa tuskaillessani olen heittänyt sen pois. Tamarindilla on vähän tuollaiset mimosamaiset lehdet. Netistä löytyy kuvia todella upeista yksilöistä. Myynnissä en ole Suomessa nähnyt yhtään.

Siemeniä saa etnisistä ruokakaupoista. Kasvia myydään kuivattuina levyinä, ja yhdessä paketissa on siemeniä varmaan sata. Siementen kova kuori kannattaa nirhiä rikki terävällä veitsellä. Sitten siemeniä voi liottaa vedessä muutaman päivän. (Tamarindi on oikein hyvää itämaistyylisissä kastikkeissa. Lisää ruokaan happamuutta.)

En ole paljon kokeillut kasvien yhdistämistä. Tamarindin pistokkaista tuli pitkiä ja honteloita, koska valot eivät olleet tarpeeksi lähellä niitä. En keksinyt mokomille mitään muuta käyttöä kuin yrittää yhdistää niistä jonkinlaista puuta.
Tuossa on 15 tainta. Touhusin yöllä, joten lehdet olivat sulkeutuneet. Päivällä ne ovat auki.

Ensimmäisestä kuvasta muuten näkyy, millaisiksi juuret kasvavat matalassa kissanhiekkalaatikossa. Pääjuuri lähtee kasvamaan vaakasuoraan aika nopeasti. Tulipahan mieleeni, että jos tätä kokeilen joskus uudestaan, voisi noista vaakasuoraan kääntyvistä juurista yrittää tehdä tulevan puun juuret. Nyt suurin osa taimista on ollut ruukussa.

Kiedoin pistokkaat yhteen niinellä. Luultavasti seuraavan istutuksen yhteydessä keskityn asiaan vähän paremmin. Nuo ovat vielä sellaisia parimillisiä, että niitä on hankala käsitellä. Vahvistukoot nyt jonkin aikaa. Sitten voisi yrittää kiinnittää niitä yhteen muovikelmulla tms, ja samalla yrittää muotoilla rungolle jotain muotoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.