lauantai 27. helmikuuta 2016

Ligun parturointi


Likusteri on saanut kasvaa rehottaa aika vapaana. Nyt ajattelin että leikkuu on pakko tehdä, koska muuten pienet sisäoksat alkavat kuolla.

Ensin lehtien poisto, että näkee mitä siellä oikein on.Alunalkaen ei ollut tarkoitus tehdä puusta näin töpöä. Puu oli noin puolimetrinen ostettaessa, ja leikkasin sen vajaan 10 sentin korkuiseksi:


Kuvasta ei näy, mutta puu kaartuu eteen aika paljon. Viitisen senttiä kuoli pois, tapahtui ns. dieback. Puu olikin tosi huonossa kunnossa ostettaessa, että sikäli ei ihme. Vähän harmi kuitenkin.

Puuhun ei jäänyt ainuttakaan oksaa. Yleensä puoliksi vitsinä sanon että alinta oksaa myöten poikki vaan kaikki. Oikea katkaisukohta ei kuitenkaan riipu siitä, missä oksat ovat, vaan siitä missä tyven kapenema päättyy. Tuossa puussa oli kapenemaa (vähän toisesta kuvakulmasta) tyven kuudesta sentistä katkaisukohdan kahteen senttiin kymmenen sentin matkalla. Tästä ylöspäin puu kapeni ehkä pari milliä seuraavien 20-30 sentin matkalla. Tasapaksu osa teki tyypillisiä halpisten löysiä kiekuroita. Tällä rungolla ei tee mitään, se vain mitätöi tyven hyvän kapeneman.

Puusta tuli siis töpömpi kuin oli tarkoitus. Nyt tähän on vaikea saada hyvää kapenemaa. Kun runko päättyy, se päättyy kuin seinään, ja sen jälkeen on jäljellä vain risuja.

Jotain pitää kuitenkin yrittää. Ehkä runkoon saisi vähän paremman kapeneman noin:


Kommentteja, kiitos.

4 kommenttia:

 1. Siis jos luen oikein tämä puu on noin 5cm korkea nyt (runko vain). Sulla on mahtavaa kasvu niin lyhyellä puulla! Vaikka on totta että olisi parempi että dieback ei tapahtunut mutta tästäkin uskon tulee hieno. Vähintään näyttää onnistumaan saada monta oksia ja vaihtoehtoa jatkamaan stylaus.

  VastaaPoista
 2. Ei ihan, ajattelinkin etten ollut ihan selvä. Se kuollut viisi senttiä kasvoi eteenpäin, korkeutta ei kovin paljon lähtenyt. Kuva on kaksiulotteinen joten se ei oikein näy siitä.

  Jos puun voisi istuttaa ulos ja antaa kasvaa vapaasti, ongelma poistuisi vuodessa parissa, kun puulle voisi kasvattaa uuden leaderin. Ehkä pitää kasvattaa uhrioksa tai kaksi. MH lamppujen alla on kyllä tilaa ylöspäin.

  VastaaPoista
 3. Tästä voisi tulla upea "liki kuolleesta muinaisesta kannosta" kasvavien uusiovesojen tuulentuivertama pensasmainen ryhmä, tuulen suunta kuvan oikealta vasemmalle. Ikään kuin vanha mahtipuu olisi kaatunut ja uudet vesat olisivat jonkin luonnonmullistuksen takia päätyneet kasvamaan aivan eri oloissa vaikkakin samalla paikalla.

  VastaaPoista
 4. Kiitti kommentista Saby. Tämähän näyttää vielä kannolta, sikäli luonnollinen ajatus, mutta puulle on tarkoitus kasvattaa niin haaraiset oksat, että se näyttää uskottavalta. 5-10 vuotta?

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.