maanantai 15. toukokuuta 2017

Lehmus

Viimevuoden ostos Wenddorfilta. Tämä on ainut puu Saksan hankinnoista, josta joudun sanomaan, että se oli huonossa jamassa. Puu kyllä kasvoi viime vuonna, mutta ruukku oli oudon raskas ja pinnalla kasvoi maksasammalta, joka on aina merkki liiallisesta märkyydestä. Olisi pitänyt istuttaa uusiksi jo viime kesänä. Juuristo oli nyt aika huonossa kunnossa. Maa-aines oli melkein pelkästään orgaanista tavaraa, niin mujua etten oikein saanut edes käsitystä mitä se on. Arvaukseni on, että nämä eivät kasva taivasalla, vaan kasvihuoneen tapaisissa tiloissa. Muutoin en voi ymmärtää kuinka tuollaisella maa-aineksella kasvatus onnistuisi.

Lehmuksen silmut alkoivat turvota jo ainakin kuukausi sitten. Uusia pieniä silmuja tuli sinne tänne. Versojen kärkisilmut ovat valtavia, ja poistin ne kaikki. Katsoin että jokaiseen versoon jää kaksi kasvupistettä. Kärkisilmu erittää auksiinia, joka on jarru muille silmuille. Kun kärkisilmun poistaa, pienet silmut aktivoituvat ja uusia silmuja alkaa syntyä sinne tänne. (Tuolla asiaa apikaalidominanssista.) Lehmuksella kärkisilmuissa oleva kasvu on suurta ja karkeata, eikä sillä tee mitään bonsaikasvatuksessa, paitsi jos on aikeissa paksuntaa runkoa ja kehittää nebaria. Tämän yksilön kanssa en näe sellaista tarvetta ollenkaan, tässä mennään suoraan muotoiluosastolle. Bonsai-kasvu asuu pienissä silmuissa.

Nyt istutus läpäisevään maa-ainekseen, Eco-gripin, akadaman ja kissanhiekan seokseen. Alkuperäinen seos oli liian kuivaa, joten ripottelin pinnalle hieman kissanhiekkaa suurimpia huokosia tukkimaan.


Aina menee kuvat jotenkin pieleen, nyt ei näy kunnolla oikeanpuoleinen alaoksa. Tässä vähän häiritsee tuo kohta joka kasvaa suoraan ylöspäin, toisesta mutkasta eteenpäin. Se päättyy neljän oksan haaraan, josta jo viime kesänä poistin muutaman oksan. Kaksi pitää vielä poistaa, mutta en ole osannut päättää mitkä. Ilmeisesti suoraan ylöspäin kasvava olisi jonossa ensimmäisenä lähtemään.Suoran kohdan voisi myös katkaista, yllä olevassa kuvassa on merkki. Lehmuksen oksat ovat pehmeitä ja helppoja taivuttaa, joten luulisin että onnistusi taivuttaa koilliseen kasvava oksa uudeksi latvaksi. Aika rankka taivutushan se olisi, noin 90 astetta. Onko mielipidettä? Haittaako suora pätkä?5 kommenttia:

 1. Kuten itse totesit tekstissä. Lehmus on aika pehmeää puuta ja paksuja oksia pystyy taivuttamaan. Itse lähtisin kokeilemaan rungon yläosan taivuttamista leikkaamisen sijaa ja jos taivutus ei tuota haluttua tulosta niin sitten leikkaus.

  Tässä on kyllä muuten erinomainen runko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Taivuttamisesta voisi hyvin lähteä liikkeelle. Leikkaamista puoltaa myös kapenema, mutta sitä ennättää miettiä.

   Poista
 2. Kapeneman parantuminen on kyllä totta ja lehmus kasvaa niin nopeasti, että ei varmaan mene kuin pari vuotta kun olet samassa tilanteessa.

  VastaaPoista
 3. Hieno kuva hienosta puusta. Itse lähtisin leikkauspuuhiin. Mielummin vähän liikettä ja kallistumaa kuin suoraa tolppaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitti Vesa kommentista, annan ehkä vielä latvan olla, uhrimeiningillä. Isoja rättejä tämä aikoo kasvattaa tänäkin vuonna, vaikka kuinka klipsin pois isoja silmuja.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.