sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Viinivaahtera


Hätäinen räpsy viinivaahterasta, koska pian lehdet ovat valtavia.

Ostettu vuonna 2014, vietti ensimmäisen vuoden kylmälavassa maahan istutettuna. 2016 keväällä istutus isoon muoviruukkuun, maa-aineksena kissanhiekkaa, karkeaa moler-savea ja lecasoramurskaa. Tämä toimi loppukesään asti, sitten alkoivat perinteiset yliruukutuksen ongelmat. Maa-aines alkoi vettyä, ja ruukku painoi kuin synti. Nostin puun ruukustaan. Pohjaa kohti maa-aines oli aivan vettynyt, ja juuria oli alkanut kuolla. Latoin koko hoidon tuollaiseen kuitukangassäkkiin ja säkki maata vasten.

Nämä säkit ovat toimivat todella hyvin silloin, kun maa-ainesta on liikaa suhteessa puun vedenkulutukseen. Pitää kirjoittaa joskus koko tämä asia auki. Idea kuitenkin on, että säkkiin ei maa-ainekseen jää pohjalle koskaan vesipatjaa, vaan vesi johtuu maahan. Säkissä vaahtera alkoi toipua samoin tein, vaikka ei paljon uusia lehtiä tehnytkään enää loppukesästä. Talvi taas kylmälavassa, ja nyt nyt kasvu on todella hienoa. Säkissä menee vielä tämä vuosi, ensi keväänä sitten kaiken järjen mukaan istutus ruukkuun.

Oudosti ensimmäiset lehdet ovat kauniita itämaisen tyyppisiä, kuten A. japonicumilla. Myöhemmin lehdet muistuttavat enemmän meikäläistä vaahteraa.

2 kommenttia:

 1. Säkki on kursailemattomuudessaan elegantti ratkaisu. Siihen suojaruukku ja voi huoletta jysäyttää ruokapöytään katseenvangitsijaksi.

  Kiehtova muoto tuossa rungossa. Lähteekö tuosta muutamia oksia paksuuntumaan, mistä runkolinja jatkuu latvaksi? Lupaileeko nebari jotain pikkulisäå, esim. nostaa pari cm ja pintajuuret näkyviin? Vai tuleeko liikaa kaikkea yhdelle puulle ja ylisuunnittelua. Sillä eihän tämä sitä kaipaa, sillä tässä on jo nytkin riittävästi kiehtovuutta. Koska runko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säkki on kasvatuksen kannalta hyvä ratkaisu...

   Ylhäällä on oksa oikealla puolella, tai oikeastaan oksaryväs, josta lähtee uusi latva. Muutoin oksia tulee toivottavasti vielä vähän lisää. Puun koonhan ei tarvitse tuosta enää muuttua, mutta voi siihen 10 senttiä vielä tulla joka puolelle lisää. Seuraavan 10 vuoden aikana oksat paksunevat riittävästi luulen.

   Poista

Anonymous comments allowed because of public demand.