sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Mänty


Kauniisti on lähtenyt kasvamaan tämä viime vuonna loppukesästä kerätty yksilö. Puu retkotti kalliolla polulla, ja sen yli on kävelty ja ajeltu jollain, jossa on nastarenkaat. Kuorta puuttuu kauniisti päältä. Tässä on kaksi pääoksaa, toisesta voisi tehdä latvuksen, ja toisen antaa jatkua oikealle ja alas, aika kauas. Kaikkiaan toista metriä pitkä kapistus. Kaarna on vanhan puun kaarnaa. Yksi mielenkiintoisimmista puistani ilman muuta. Meillä workshopissa ollut Chris Thomas kysyi tästä, että "Now whats the story with that?", tai jotain sinne päin.

Kutsun tätä horisontal literatiksi, vaikka kaiketi tämä on ihan vaan semicascade. Puulla on muistaakseni ihan hyvä nebari jopa, muistaakseni kylläkin vain tähän suuntaan. Se on sitten eri asia, miten ihmeessä sen saa näkyviin. Puu on niin sivupainoinen, että ruukun+maa-aineksen pitää painaa useita kiloja, jottei tuuli heittele. Kivi olisi luonnollinen ja hieno kasvualusta, ja pitäisi huolen painosta. Joku kiinnitysviritys pitäisi olla.

Sain lähes kaikki juuret talteen. Puu kasvoi kalliorinteessä, ja juuret olivat ohuita ja taipuisia ja niitä oli paljon. Kiersin ne rullalle ruukkuun. Hiusjuuret olivat pitkien juurien kärjissä, muuta mahdollisuutta ei ollut.

Suunnitelma on antaa kasvaa tämä vuosi täysin ilman häiriötä. Ruukussa on useita desejä kanankakkaa, ja maa-aines on harvaa, niin että kastella pitää usein.

Viime vuonna keräsin kolme mäntyä, ja ne kaikki ovat kunnossa. Iso juttu meikäläiselle. Tänä vuonna Chrisin kanssa kerätty mänty on kasvussa pisimmällä - se vain jatkoi suoraan kasvua ilman että edes hidasti tahtia. Tästä tekisi mieli vetää se johtopäätös, että aika oli vaan yksinkertaisesti juuri oikea. Puut olivat juuri heränneet, silmut turvoksissa, mutta kynttilät eivät olleet lähteneet vielä pitenemään.


2 kommenttia:

 1. Mä kans vetäisin sen johtopäätöksen omien kokemusten perusteella mäntyjen suhteen, että kevät on parasta aikaa keräämiselle. Ei tunnu olevan myöskään aivan niin tarkkaa, kuinka paljon juuria saa silloin mukaan. Toki männyllä tuntuis olevan aina sitä parempi, mitä enemmän juuria saa kerättyä.

  Juuri heitin kompostiin kolme loppukesästä kerättyä pientä mäntyä, joille tein aivan liian rajua juurten karsintaa. Pitää täsä kirjoittaa juttu myös. Jatkossa jos kerään mäntyjä loppukesästä, taidan ne laittaa suoraan maahan.

  En ole tätä nähnytkään ennen, pitää katsoa livenä tarkemmin.

  VastaaPoista
 2. Allekirjoitan myös tuon juurien määrään liittyvän. Mahdollisimman paljon juuria, kuitenkin mahdollisimman pieneen ruukkuun. Jos ruukku pitää olla iso, mielellään maa-ainesta vain sen verran, kuin tarvitaan juurten peittelyyn. Mänty ei tee uusia hiusjuuria katkaistuun juureen, siihen pitää aina jäädä haara, jossa hiusjuuria on. Jos syksy on kuten 3 viimeistä, kylmiä ja sateisia, puut kannattaa suojata sateelta. Vettä vain sopivasti.

  Chris oli kiinnostunut hiusjuurten määrästä, siitä että niitä oli tarpeeksi. Jos niin oli, sitten sai juuria katkoa surutta. Ilmasto voi Brittein Saarilla toki olla suotuisampi. Omat kokemukset pakottavat olemaan hellempi mäntyjen kanssa.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.