maanantai 14. toukokuuta 2018

Pari japaninvaahteraa


Pari vuotta tyven kehitystä takana. Lyhensin nyt juuria niin, että niihin tulis kapenemaa. Seuraavassa kuvassa näkyy takaa katkaistu runko. Isompi oksa vasemmalle on seuraava uhrioksa. Siitä seuraava lienee tuleva latva. Sen vieressä on yksi uhri. Alaoksa olisi mukavalla paikalla, mutta tuskin siitä oksaa saa enää aikaiseksi. Katkaisu sentin parin töpöksi.


Takapuolella rungossa on iso reikä. Ajattelin kasvattaa runkoon paksuutta kunnes reikä on kasvanut umpeen.


Toinen yksilö, jolla tyvi on kehittynyt todella hienosti. 2014 hankittu, eli nelisen vuotta otti että ollaan tuossa. Muuten puussa ei sitten olekaan mitään. Runko on tylsä suora pötkö. Ylhäällä näkyy oksa, josta olen suunnitellut latvaa. Toinen vaihtoehto on katkaista koko puu pari senttiä sen kohdan yläpuolelta, johon tyven kapenema päättyy. Sen voisi tehdä syksyllä. Keväällä pitäisi tulla paljon uutta kasvua, josta sitten lähtisi jatkamaan. Jotenkin älytöntä kasvattaa noin hieno tyvi aivan tylsään puuhun.

2 kommenttia:

 1. Hyviä tyviä. Mielestäni tuossa suorassa pökkelössä on paras. Jos tästä meinaisi vähän shonia isompaa kasvatella, niin tuossahan on oikein hyvät lähtöasetelmat, vähän laittaa kallelleen vaan.

  Itselleni kelpaisi. Jos multa jossain vaiheessa löytyy jotain sua kiinnostavaa, niin voidaan miettiä vaihtoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonoa viestintää minulta :-). Olen näihin molempiin enemmän kuin tyytyväinen, enkä missään tapauksessa ole niistä luopumassa. Niissä on työn alla ollut vasta alin 5 senttiä, loppu on vasta tulossa. Ekassa ei tarvinnut aloittaa aivan alusta, ja siinä on tulevaa rungon linjaakin jo olemassa, mutta tyvi on silti parempi tuossa jonka olen enemmän alkutekijöistä joutunut tekemään. Se on lajikkeeltaan paljon vahvempi. Ylempi myytiin nimellä Orange Dream, mutta ei sen lehti siltä näytä.

   Shohin voi olla tässä vaiheessa tavoitteena. Pienempi puu on aina vaikeampi hoitaa ja saada kehittymään, koska maa-aineksen määrä suhteessa puun kokoon on epäedullinen. Pieni on kunnianhimoinen tavoite, iso ei. Toistaiseksi nämä ovat kyllä ihan reiluissa ruukuissa.

   Poista

Anonymous comments allowed because of public demand.