sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Mongolianvaahteroita

Nostin maasta kolme mongolianvaahteraa, jotka ovat saaneet paksuuntua kolmisen vuotta. Sitä ennen ne olivat ruukussa useita vuosia, kun laittelin niille nebaria kuntoon.

Tämä on näistä paras. Vasemmalla näkyy parin sentin paksuisen uhrioksan leikkuujälki.
Se oli oikeassa paikassa, paksuus tuli sinne minne pitikin. Hyvä kapenema. 



Eka video blogissa, jännää. Huvittavaa muuten, ostin uuden kameran, jonka videoominaisuuksia erityisesti kehutaan, ja onhan se still-kuvauksessakin hyvä, ja sitten kaikki kuvat ja video on kännykällä otetua :-).


Tämä on tahtonut lykätä paljon oksia samasta kohtaa, enkä ole ollut ajan tasalla, niin että olisin
poistanut ylimääräiset oksat. Rumaa käänteistä kapenemaa, jota koitin vähän poistaa. Tämän
voisi katkaista mötin alapuolelta, mutta homma alkaa sitten melko alusta. Ärsyttävää. 

Tälle tapahtui maassa jotain kummaa. Puolet rungosta kuoli pois. Nebari jäi onneksi
kokonaan ehjäksi. 

Alustavaa kaiverrusta. Voi olla että annan tämän kasvaa vielä hyvän aikaa
maassa, sillä tällä on hienoin nebari näistä.


4 kommenttia:

 1. Hienoja ovat, varsinkin tuo ensimmäinen! Oliko tuossa juurten ruukkukasvatuksessa sulla mitään kikkaa käytössä, vai tekikö pieni ruukku tehtävänsä itsestään pakottamalla juuret leviämääm sivummalle?

  VastaaPoista
 2. http://www.bonsaifi.net/viewtopic.php?pid=10857#p10857

  Vaahterat, ainakin mongolian- ja japanin-, tekee uudet juuret tappiin, kun vain pätkäisee juuren poikki. Poistetaan alaspäin kasvavat, lyhennetään pitkiä, jotta saadaaan paljon tasavahvoja juuria. Juurillekin pitää saada kapenemaa, eli suositaan haarautumista. Annetaan myös ohuiden juurten kasvaa rauhassa, ei poisteta mitään sivulle kasvavaa. Vaikka ne joskus otettaisiinkin pois, niistä on hyötyä, kun ne omalta osaltaan levittävät tyveä. Vasta kun puu on tyven puolesta valmis, poistetaan lankamaiset heikot juuret ja säästetään vahvat ja vaikuttavan näköiset.

  VastaaPoista
 3. Nebari on paras tuolla viimeisellä. En oikein tiedä miksi se ei ole maassa kehittynyt kunnolla, ehkä sillä oli vähän varjoisampi paikka. Vedin sen myös 5cm tapille kolmisen vuotta sitten, ehkä se järkyttyi siitä. Siitä olen tekemässä ihan pientä puuta, sanotaan 15-20cm, ja siihen kokoon nebari olisi jo riittävä. Nyt sille pitäisi saada runkoa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, juuri tuollaista kuvausta kaipasin.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.