lauantai 7. toukokuuta 2016

KiinankatajaBonsaischule Wendorfilta saa kohtuuhintaisia puita. Ostin joku aika sitten kaksi, kiinankatajan (kuvassa yllä) ja lehmuksen.

Kiinankatajaa mietin jonkun aikaa, koska ne eivät ole ihan halpoja. Tuossa linkki katajaosastoon.

Kataja maksoi 335 euroa, mutta kun sain sen, olin kyllä aika tyytyväinen. Puu on ruukkuineen liki puolimetrinen. Koko on itse asiassa vähän turhan suuri minulle. Runko tekee villin mutkan myötäpäivään heti tyvessä, ja nebari on myös paikoillaan, vaikkei siitä paljon päällepäin näykään. Puulla on ikää 28 vuotta, eli hintaa on tullut noin 12 euroa per vuosi. Kasvatus on siis aloitettu joskus vuonna 1988. Selvästi alusta lähtien bonsaipuuksi kasvatettu. Kasvua on joka puolella, joten kaikki mahdollisuudet ovat avoinna.

Kataja kasvaa hyvin vanhassa akadamassa, ja saa olla siinä ensi kevääseen.

Minusta tämä puu suorastaan huutaa laajaa sharia, eli kuollutta puuainesta. Se korostaisi noita villejä kiemuroita, eikä puu muutenkaan vaikuta millään tavalla "luonnolliselta". Sellainen puleerattu valkaistu tekele siis tavoitteena - sitten joskus, Tilasin myös kirjan katajista, johon pitää perehtyä ennen kuin rupeaa tätä muotoilemaan.

Kiinankataja on muuten luokiteltu USDA zonelle 4. Sen pitäisi kestää pakkasta noin 30 astetta. Aion omani talvehdittaa kylmälavassa, varmuuden vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.