perjantai 6. toukokuuta 2016

Uusia pikkupuita

Ostin joitakin pikkupuita Saksasta Bonsaischule Engeriltä. Tarkoitus on testata uusien lajien talvehditusta kylmälavassa.

Tässä kuvat ostoksista, ja hinnat mukana, itsellekin muistiin.


Zelkova nire, 6 vuotta, 38 euroa. En löytänyt suomenkielistä nimeä. Tuli keramiikkaruukussa. 

Zelkova nire, 5 vuotta, n. 20,-

Zelkova serrata, 4v, 15,-

Acer palmatum 'Kotohime', 4v, 15,-
Kotohimejä oli toinenkin, mutta ne ovat niin samanlaisia tupsuja, että saa kuva yhdestä riittää. Toisessa ei ole noin kivaa tyveä - tai eihän se vielä ole kiva, mutta ehkä viidessä vuodessa.

Ensimäisen pääsi valitsemaan kuvasta, loput olivat sika säkissä -ostoksia muoviruukuissa. Zelkova serrata on hiukan tylsä, mutta muut eivät. Taidan istuttaa serratan lavaan, jahka joskus saan sinne järjestettyä kunnon maa-aineksen. Tai voisihan siitä heti lähteä tekemään perinteistä luutaa. 

Kotohimet saavat tämän vuoden mennä noin, ehkä ne voisi jopa laittaa isompaan ruukkuun. Käsittämätön lajike tämä, lehdet kasvavat niin tiuhassa, että keskeltä niitä kuolee omia aikojaan. Pitää opiskella vähän lisää. Jos tuohon jonkunlaisen rungon saisi, lehtipilvet syntyvät ihan itsestäään. Uusia lehtiä tunkee rungosta joka puolelta. Tämän kanssa ei tarvitse miettiä, miten kasvun saa tiiviiksi, vaan miten sitä harvennetaan. 

Zelkova nireä en ole koskaan edes livenä nähnyt aikaisemmin. Kyllä ovat hienoja kasveja... tekevät paksua kaarnaa jo nyt. Muoviruukussa olevan voisi istuttaa lavaan, ihan huvikseen, ruukussa olevasta alan värkätä bonsaita heti. Sen saisi puolet matalammaksi. Zelkovilla on muuten todella paksut ja pehmeät juuret, saas nähdä ovatko kuinka talvenkestäviä. Kaikille näille luvataan zone 5.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.