sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Sembrat

Mäntyopinnoissa testaan kahta sembraa (Pinus cembra). Kumpainenkin tuntuu reagoivan hienosti.

Ensin se jonka edistymistä enempi jännitän:


Vain ihan tyvi on kiinnostava tällä puulla. Mittaahan puulla oli ehkä 60 senttiä, ja siitä noin puolet lähti heti. Männyille ei suositella leikkaamaan kovin paljon kerrallaan. Puu alkoi saman tien tehdä uusia silmuja, myös rungosta. Löysin ohjeen, jossa sanottiin, että yksittäisiä oksia voi katkoa alinta silmua myöten, kunhan jättää die-back -varaa (mitähän se on suomeksi?). Katkoin siis en silmun yläpuolelta, vaan vasta seuraavan haaran/silmun alapuolelta.

Sembra on verkkoruukussa puhtaassa 6-10mm moler-savessa. Muutama juuri on yrittänyt tulla ulos verkosta, mutta vähäistä se on ollut. Kuva toiselta puolelta, jossa näkyy paremmin uutta kasvua:Kynttilät ovat ihan pieniä, ehkä kymmenen neulasryppään tupsuja. Vihreätä on kaikenkaikkiaan puulla hyvin vähän. Luulen että olisi viisasta, että tekisin tänä vuonna vain yhden toimenpiteen, eli katkaisisin rungosta pätkän pois:


Viiva näyttää mistä haluan rungon poikki, katkaisen sitten 5 senttiä ylempää, seuraavien oksien alapuolelta, niin jää die-back -varaa. Punainen rinkula näyttää yhden mielenkiintoisen silmun. Tämä suunnitelma on jonkinlainen puolivesiputous.


Tässä pykälää hurjempi suunnitelma. Joskus sitten vuosien kuluttua katkaisisin rungon viivaa myöten, ja alaoksasta tulisi uusi runko. Kapenema ja liike olisi aika mieletön. Punainen rinkula näyttää yhden silmun, jolla voisi olla merkitystä tässä suunnitelmassa.

Toinen sembra on saanut vähän hillitymmän kohtelun. Leikkasin siitä pois ehkä puolet kasvusta, ja uutta silmua tulee todella hyvin siihenkin. Tällä puulla on kaksi mahdollista leaderia, joiden kesken en osaa vielä valita. Tämän kesän tavoite voisi olla poistaa lisää kasvua niin että pienet uudet silmut sisäosissa saavat valoa. Jossain vaiheessa täytyy vähän tutkailla tyveä, josko se auttaisi päätöksessä.


Näistä sembroista muuten sellainen huomio, että näillä oli aivan olemattomat juuret ostettaessa kummallakin. Huvittaa oikein, miten hankalan puun maineessa männyt ovat, ja kuinka surutta niitä ammattilaiset kohtelevat. Ensinmainitulla ei ollut yhtään hiusjuurta, toisella oli jonkin verran, mutta erittäin vähän verrattuna yläosan hyvään kasvuun. Puut näyttivät siltä, että niitä on kohdeltu kuten sypressejäkin, eli puu ylös pellosta, vesurilla tms juuret poikki, ja ruukkuun.2 kommenttia:

Anonymous comments allowed because of public demand.