lauantai 24. syyskuuta 2016

Hyppyhäntäisiä!Olen luullut että minulla olevat ruukuissa vilistävät ötökät ovat ripsiäisiä, mutta olen ollut väärässä. Ne ovat hyppyhäntäisiä.

Wikipedia aiheesta.

Vipeltäjät eivät ole hyönteisiä, vaikka ne luetaankin kuusijalkaisiin. Suurimmat yksilöt ovat max 2 millisiä ilman tuntosarvia, joten tunnistus on ollut aika vaikeaa. Otin vihdoin puun ja ravistelin sitä valkoisen paperin yläpuolella. Paperille tippui kymmeniä eri ikäisiä yksilöitä, joista suurimmista sain kohtuullisia kuvia Canon 100mm macrolla. Normivalaistuksessa tällä lajilla joka minulla on, on metallinhohtoinen kiilto. Kuvissa näkyvä kuviointi tulee kunnolla näkyviin salamalla.

Olen luullut että ne lentävät, mutta näin ei ole, niillä on mahan alla jousimainen hanko, jonka avulla ne hyppäävät.

Loistava uutinen on, että ne eivät ole kovin harmillisia. Ne syövät lahoavaa maa-ainesta, sieniä, leviä jne. Jotkut lajit lasketaan tuholaisiksi, koska niiden puremajäljet tekevät vioituksia lehtiin. Ne ovat kuitenkin inhottavia, ajoittain niitä on ollut niin paljon, että katsoo kasvia mihin vaan, aina näkee muutaman.

Orgaaniset lannoitteet ovat ongelmallisia, koska hyppyhäntäiset todennäköisesti syövät niitä.

Terraario on näille omiaan, koska viihtyvät kosteassa. Torjuntaan kuuluu orgaanisesta aineksesta luopuminen maa-aineksessa, kuolleiden lehtien poisto ruukuista jne. Helppoja juttuja siis. Hyppyhäntäiset eivä elä vedessä, joten niiden poistoon PITÄISI riittää puun upottaminen veteen ruukkuineen puoleksi tunniksi. Ötökät kertyvät pinnalle tai hukkuvat. (Näin ei käynyt, puolen tunnin upotus sai monet öyökät nousemaan pintaan, mutta jäi niitä kasviinkin vielä ihan riittävästi.)

Ripsiäisiäkin minulla on ainakin ollut, mutta nämä ötökät joita jatkuvasti näen eivät ole niitä.Tältä hyppyhäntäiset yleensä näyttävät, niillä on metallinhohtoinen kiilto. 

2 kommenttia:

  1. Joo minullakin vipeltää noita parvekkeella. Lymyilevät ruukkujen alla ja muissa paikoissa missä on riittävän kosteaa. Sisällä ei ole näkynyt. Kannattaa myös se terraario koettaa puhdistaa sisältä. Lymyilevät varmasti kivien ja muiden piilopaikkojen suojissa. Terraariopalstalta luin että ne saa kuumailmapuhaltimella helposti hengiltä. Pieniä ja ohutnahkaisia kun ovat niin lämpötilan nousu tuhoaa ne nopeasti.

    VastaaPoista
  2. Ok, kiitos tiedosta. Upottaminen kun ei niitä tappanut, pitää siirtyä kokonaan epäorgaaniseen maa-ainekseen ja katsoa mitä se vaikuttaa. Kasvejahan ne eivät juuri syö ilmeisesti.

    VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.