tiistai 25. heinäkuuta 2017

Zelkovan hoito-ohjeita

Oprineidille ohjeistusta, niin samalla vaivalla julkiseksikin.

Zelkova serrata elikäs idänselkova on Japanista, Kiinansta ja Koreasta kotoisin oleva jalavakasvi. Se on perinteinen bonsai-laji, jota yleensä kasvatetaan luuta-muotoon, joka on sille luontainen.Siinä kuva runsaan viikon takaa, Gotlannin kasvitieteellisestä puutarhasta, jossa idänselkova menestyy siis jo hienosti - mikä ei meidän kannaltamme tarkoita juuri mitään, koska sillä saarella kasvaa sitruksia, oliiveja yms. etelän ihmeitä ilman ongelmia.

Kuvasta näkyy idänselkovan tyypillinen kasvutapa. Lyhyt runko, haarautuu jo alhaalta, usein hyvin symmetrinen. Google "Zelkova broom".

Idänselkovan pitäisi olla talvenkestävä USDA-vuohykkeelle 5.


Eli pitäisi mennä isossa osassa Etelä-Suomea. Tämä koskee maassa kasvavaa yksilöä, ruukussa vanha ohje on ottaa pois pari vyöhykettä, eli ilman suojausta talvehditus onnistuisi Keski-Euroopassa. Ruukussa olevat puut on helppo suojata, joten tämä ei ole ongelma, ja talvisuojaus on ihan välttämätöntä. Kylmälava tietysti riittää, lämmittämätön kasvihuone varmasti myös samoin kuin muoviteltta. Minimissään paksua talvipeitettä puun tyvelle, ja koko puun voi peittää lumella kun sitä saadaan.

Kasvatettavana idänselkova on erittäin helppohoitoinen ja voimakaskasvuinen. Runko ei näytä paksunevan kovinkaan nopeasti. Omani on ollut epäorgaanisessa läpäisevässä kasvualustassa orgaanisella lannoituksella. Versot venyvät puolimetrisiksi noin kuukaudessa.

Kysymällä saa tietää lisää!

Arboretum Mustila

Bonsai4Me
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.