lauantai 18. kesäkuuta 2016

Jallu


Ostos Bonsaischule Engeriltä. Kaveri osti aikaisemmin samasta satsista puun, ja se oli niin hieno, että oli pakko saada jotain samanlaista myös. Ei tämä yhtä hyvä ole, mutta aika hyvä kuitenkin.

Kaupassa myytiin  nimellä Ulmus japonica, ja se on kyllä aika outoa, koska ei tätä muuten erota tavallisesta kiinanjalavasta kuin kuin hinnasta (128,-). Ulmuksista käytetty nimi määräytyy jonkun lähteen mukaan lähtömaan perusteella. Tämä on kotoisin Japanista.

Aika riskaabeli hankinta, koskia talvehdituksen on pakko tapahtua kylmälavassa. Kestääkö vai ei, ensi talvi näyttää. Yksi halpisjallu on myös ostetty testiä varten.

Istutin puun uusiksi, koska se oli niiin pienessä ruukussa, että säälitti. Näiden maa-aines näyttäisi olevan hohkakiveä (pumice) ja jotain hyvin karkeata turvetta (rahkasammalta?). Lisäsin maa-ainekseen vähän laavakiveä, ja siitä tuli aika vettä pidättävää, mutta se näyttää silti kuivuvan päivässä parissa.

Ruukku on liian korkea, mutta sopii muuten puulle. Ostettu Tomas Grammingilta. Toinen ostamani ruukku on hiukan leveämpi ja sentin matalampi, se olisi tälle ehkä hyvä. Toistaiseksi isohko ruukku on ok.

Tutustun tähän ensin kesän tai kaksi, sitten pitää miettiä jatkoa. Tyvi pitäisi saada hiukan leveämmäksi. Alaoksaa ei pitäisi sitten leikellä, vaan levittää se mahdollisimma leveälle ja antaa kasvaa isoksi. Rungossa on vähän käänteistä kapenemaa siellä täällä, se pitäisi myös saada pois. Istutus kylmälavaan olisi hyvä mahdollisuus sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.