sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Sisäkasvatusmietteitä

Terraariot ovat olleet käytössä pari vuotta, ja alkaa tulla esiin kehitystarpeita.

Terraarioissa on reiät pohjassa, ja ne ovat allaskumilla vuoratussa laatikossa. Idea on, että puita voisi kastella reilusti, ei nyt ihan samoin kuin ulkona, mutta reilusti kuitenkin. Tämä ei oikein toimi. Vesi kertyy nopeasti terraarion alle, ja alusta levättyy rumasti ja alkaa myös haista. Suunniteltu fiksi on nostaa terraariot pari senttiä irti laatikon pohjalta jotta ilma kiertää paremmin ja laittaa mattamustat kaakelit terraarioiden pohjalle, jotta valo ei pääse kasvattamaan leviä ja toisaalta terraarion alle kertyvä sotku ei näy.

Istutusvälit ovat jonkin verran pidemmät kuin aikaisemissa systeemeissäni. Sisäpuut joutuu yleensä istuttamaan siinä vaiheessa, kun ruukut alkavat karstoittua enemmän vesijohtoveden kalkista. Terraariossa kastellaan vähemmän, joten kalkkia ja suoloja kertyy myös vastaavasti vähemmän. Ruukut eivät myöskään helposti kuivu aivan täysin, joten kastellessa suolot valuvat pois ruukusta helpommin.


Silti fiikusten kasvu tyssää kuten aikaisemminkin, ei yhtä nopeasti, mutta kuitenkin. Yllä kuvassa pahiten karstoittunut ja levättynyt puuni. Ruukku on huokoista punasavea, ja siihen myäs kertyy suoloja enemmän kuin kivitavaraan.

Hankin PH-mittarin. Maa-aineksen PH-arvo mitataan niin että maa-aineksen päälle kaadetaan vettä, annetaan seisoa riittävän kauan, ja mitataan vedestä PH. Arvoksi tuli tuolla kasvilla 6.5. Se on oikein hyvä arvo, mutta silti kasvu on tyssännyt. Olen lannoittanut sisälläkin Biogold Originalilla, ja se varmasti puskuroi PH:ta alaspäin. Toisesta ruukusta, jossa lannoitusta oli aivan minimaalisesti, mittasin arvon 7.0. Se on jonkin verran liian korkea, ei pahasti tosin.

PH on kohdillaan, mutta jotain sinne maa-ainekseen kertyy, se on selvä. Sähkönjohtokyvyn mittari on vielä matkalla, mutta veikkaan attä arvot ovat melkoisia.

Tein kaikille puille joita ei ole istutettu lähiaikoina uppokastelun. Annoin puiden liota vedessä noin tunnin. Aika sameaa se vesi tosiaan oli, joten jotain sieltä poistui. Tuon voisi tehdä parin kuukauden välein. Ennen uppokastelua kannattaa edellisenä päivänä kastella puut todella paljon, jotta suolot liukenevat valmiiksi. Tässä on siis kyse ihan maa-aineksen pesusta. Pesun jälkeen olisi hyvä hetki laittaa uudet Biogold-rakeet. Kokeilen nyt annostusta yksi nappula per ruukun pituuden 5 senttiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.