keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Buxus harlandii


Semmoinen tapaus. Tämän Buxus harlandiin pitäisi kestää täysi sisäkasvatus - ei toki ole mitään syytä, miksi en sitä päästäisi kesällä ulos. Ostopaikka Vantaan Plantagen, hintalappu pöydällä sanoi 29,-, mutta kassa veloitti 19,-. Piru vie, sanon minä. Tuosta rungosta (5cm tyvessä) ja kapenemisesta olisin valmis maksamaan enemmänkin. Valolaatikot ovat jo aivan täysiä, eikä enempää yksinkertaisesti mahdu, ellei heittele puita pois huonommasta päästä. Muuten ostaisin noita vielä muutaman lisää.

Tutkiskelin näitä hiki päässä varmaan tunnin, ja olin jo matkalla ulos toisen kanssa, mutta palasin takaisin vaihtamaan. Nämä kasvavat niin sekavina palloina, että niistä on paha kaupassa sanoa. Pitkällisen syynäämisen jälkeen löysin tästä tuon rungon linjan, ja se ratkaisi valinnan. Suurimmassa osassa buxuksia runko oli aivan ok, 2-3cm paksu, mutta runkoa oli kovin vähän ja sitten yhdestä kohdasta puu haarautuu 3-5 haaraan, joista yksikään ei näytä siltä että runko jatkuisi. Tämä taitaa olla yleistä puksipuilla.

Näinkin nämä ovat loistavaa materiaalia, ulkonäkönsä puolesta. B. harlandiita minulla ei ole koskaan ollut. Minulla on yksi pieni B. sempervirens, joka kasvaa aivan uskomattoman hitaasti.

Käyn Plantagenissa aika usein, enkä ole nähnyt näitä aikaisemmin. Ensimmäinen ajatukseni olikin, että nämä ovat uusia. Vähän kyllä ihmettelin puiden nuhjuisuutta. Istuttaessani puuta sitten tajusin, että luultavampaa on, että nämä on siirretty jostain toisesta Plantagenista, sillä kasveissa roikkuvat laputkin näyttävät hyvin vanhoilta.

Ruukku oli huolestuttavan täynnä juuria. Juuret olivat kyllä hyväkuntoisia, mutta maata ei näkynyt päällepäin ollenkaan, vaan juuripaakun pinta oli täynnä paksuja rapsakoita juuria, jotka katkesivat pienimmästäkin hipaisusta. Puu ei myöskään ole mitenkään loistavassa kunnossa, vaan aika väsyneen (!) näköinen.

Tein tälle vain aivan alustavan muotoilun ja rankan lehdistön karsinnan, jotta karsitut juuret saisivat ylläpidettyä puuta. Oikealla oleva iso alaoksa täytyy katkaista, sille on sopiva paikkakin katsottuna. Saa odottaa, kunnes uutta kasvua alkaa tulla. Muitakin liian pitkiä oksia siellä näkyy.

Peukut pystyyn, että tämä jaksaa toukokuulle, jolloin sen voisi laittaa ulos puolivarjoon. Tai mistä sen tietää, voihan tätä ihan sisäpuunakin kokeilla, jos vaikuttaa viihtyvän.

2 kommenttia:

  1. Pidetään peukkuja! Oma kokemus tästä lajista on huono, puu kuoli alle 6 kuukaudessa, mutta puun puolustukseksi täytyy sanoa että hankinta ajoittui bonsaiharrastukseni alkuaikoihin, jolloin kokemusta sisäpuiden hoidosta ei ollut kovin paljon.

    VastaaPoista
  2. Toivotaan että se ei ollut lajista kiinni.. Miten se kuoli? Tämän pitäisi tulla toimeen uskomattoman vähäisellä valolla, 800 luxia pitäisi riittää (vaikka eihän puu luxeista välitä, antaa se kuitenkin osviittaa).

    VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.