Sisäkasvattajien aateliin kuuluva Jack Wikle on kunnostautunut myös kasvattamalla onnistuneesti vuosien ja vuosikymmenien ajan monia kasveja, joiden ei todellakaan kuulusi kasvaa sisätiloissa. Oudoimpia ovat havupuut. Hänellä on ollut kasvatuksessa mm. kaksi katajaa, jotka eivät ole käyneet ulkona pariin kymmeneen vuoteen.
Tuossa pari linkkiä Wiklen artikkeleihin: LINK 1, LINK 2
Hirveästi en ole löytänyt kuvia Wiklen puista. Googlen kuvahaulla "Wikle bonsai" löytyy toki jotain.
Yksi vaikuttavimpia kasveja joita olen Wikleltä nähnyt on Chamaecyparis obtusa var. nana gracilis. Käsittääkseni sekin on kasvatettu sisällä. Kuva löytyy Wiklen bonsaiseuran lehdykästä.
Tässä tuo kuva:
Mikä tuossa minua sykähdyttää on puun naturalistisuus. Puulla ei ole kovin paksua runkoa, mutta runko tuntuu olevan erittäin hyvin mittakaavassa puun kanssa.
Kun tulee tässä vähän lämpimämpi päivä nappaan yhden omista obtusa-pistokkaistani sisäkasvatukseen. Saas nähdä kuinka kauan saan sen pidettyä hengissä.. Sen verran epäilevällä kannalla olen, että parasta en valitse, vaan koekaniiniksi joutuu joku huono.
Jack Wikle sanoo (noissa artikkeleissa) että suvuista Chamaecyparis ja Cupressus löytyy monia lajeja, jotka viihtyvät sisällä loisteputkien alla. Onhan noita tullut itsekin kokeiltua, mutta ei minkäänlaisella menestyksellä. Ostin kerran tukusta keskellä talvea koko levyllisen pieniä sypressejä, olisiko ollut 24 kpl tms. Hinta oli aivan olematon, ehkä markan kappale tai sinne päin (joo, markka-aikaan). Niistä tein sitten erilaisia minipuita, kallioistutuksia ja ryhmiä. Pitkäikäisin taisi kestää muutaman kuukauden. En itse asiassa odottanutkaan niiden jäävän henkiin. Polte opiskella bonsaita oli sen verran kova, että kertakäyttöbonsaikin tuntui hyvältä ajatukselta.
Noh, nyt olen aloittanut taas kokeilun näillä valesypresseillä. Plantagenista Vantaalta saa nyt oikein mukavia, ja olen ostanut kymmenkunta erilaista. Tämä on sieltä suuremmasta päästä:
Chamaecyparis thyoides EXCELLENT POINT. Tälle on tehty vasta aivan alustava muotoilu, eli katkaistu sen kokoiseksi, että se mahtuu valolaatikkoon. Vähän taivuttelin myös oksia niin, että tästä kuvakulmasta runko näkyy. Runko on vajaa 2cm tyvestä. Yllättävän mäntymäinen, sanoisin. Jouduin parin päivän kuluttua hakemaan toisenkin, ja todella monta hyvää ehdokasta löytyi näistä.
Istutuksen jälkeisenä päivänä latvaoksat alkoivat kuivua, ja laitoin tämän pussihoitoon (kts. Wiklen linkit). Se tokeentuikin hyvin. Rei'itin pussia vähän, jotta puu tottuisi kuivempaan ilmaan asteittain. Neljä pikkupuuta tuli toimeen (toistaiseksi) ilman pussia.
Olisihan se kiva, jos saisi tälläisen "männyn" viihtymään sisällä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti