torstai 10. joulukuuta 2009

Ledivalot


Tilasin Kiinasta 10 kpl 7W LED-kasvivaloja jokin viikko takaperin, ja nyt näyttävät olevan DHL:n kyydissä. Ei pitäisi montaa päivää enää mennä.

Tarjolla oli 4 vaihtoehtoista valojakoa (ledejä per lamppu):
  1. 6 kpl punainen (660nm) ja 1kpl sininen (465nm
  2. 6 kpl punainen (630nm) ja 1kpl sininen (465nm)
  3. 6 kpl sininen (465nm) ja 1kpl punainen (660nm)
  4. 6kpl sininen (465nm) ja 1 kpl punainen (630nm)
Tutkin paljon erilaisia lähteitä ja lopulta päädyin omaan valojakoon tutkailemalla tarkasti sitä, miltä musta tuntuu. Eli en siis tullut hullua hurskaammaksi tutkimuksistani.

Sen verran selvisi, että sekä 660 että 630 ovat kasveille tärkeitä aallonpituuksia. Kasvien käyttämän valon aallonpituuden huippu sinisellä puolella on n. 440nm, joten tuo ei ihan osu kohdalleen. 430nm on saatavissa muilla valmistajilla, samoin 450nm. Jonkinlainen yhdistelmä noista neljästä voisi olla paras (2 eri sinistä, 2 eri punaista).

465 ei pitäisi olla mitenkään huono, siitä on hyviä kokemuksia siitäkin.

Olen jostakin syystä siinä käsityksessä, että sinivoittoinen valo tuottaa kompaktimpaa kasvua, joka siis olisi parempi bonsaimielessä. Punainen valo kertoo kasveille, että tuolla suunnassa on aurinko - siis sinne. Tuloksena pitkää ja honteloa kasvua. Intentiseetti toki vaikuttaa asiaan myös.

660 on tärkeämpi kuin 630, ja loput sinisiä,joten tilasin ledejä lamppuihin suhteessa 2/1/4 kpl. Ei tämän pitäisi mennä pahasti vikaan. Kunnollisia testituloksia eri valonjaoista (siis muiden tekemistä testeistä!) saadaan varmaankin vasta muutaman vuoden kuluttua. Kaikki tieto tuntuu liittyvän huumeisiin, chiliin tai muihin ravintokasveihin, puiden tarpeet ovat aivan epäselviä minulle.

Olisin saanut suunnilleen saman aikaiseksi tilaamalla noita oletusvärejä sopivan mixin, mutta tämä vaihtoehto tuntui paremmalta, kun en tiedä mihin käyttöön nuo lopulta päätyvät. Jos kaikki valaisevat samaa paikkaa, lopputulos on sama, jos sen sijaan päädyn ripottelemaan näitä lisukkeeksi sinne tänne, värit eivät jakautuisi tasaisesti.

Myyjä (Chevy Lighting) lähetti kuvat tuotteista etukäteen, maksanut olin jo kylläkin. Hintaa lampuille tuli (toistaiseksi) pari kymppiä kappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.