sunnuntai 3. elokuuta 2014

Quercus robus new insight?

My oak at its current state.


Has been rather shy lately, probably it was too wet early in the early summer.Bonsai friend visited, and straight away proposed new front, getting rid of third trunk and perhaps making it a split trunk tree. Opinions?

Foorumilta Paapisen Masa kävi kylässä, ja antoi hyvää pohdittavaa kaikista puista joista kehtasin mielipidettä pyytää. Tästä tammesta tarjolla oli hyvä ylläri, kun parin minuutin kääntelyn jälkeen suurin piirtein tätä ehdotettiin etupuoleksi,  ja samalla tuli mahdolliseksi poistaa keskimmäinen runko. Split-trunk voisi olla hyvä keino hävittää outo väli runkojen välillä. Puu on täynnä silmuja joka puolella, ihan shohin-kokoisenkin tästä voi yrittää saada. Runko olisi sellaiselle ehkä sopivampi. 

7 kommenttia:

 1. Tammesi näyttää hyvältä noinkin mutta itse leikkaisin ehkä kaikki rungot alas ja tekisin siitä shohin. noiden tammien runkojen alaosassa on paljon enemmän luonnetta kuin loppunrungossa. Itselläni on tammi jossa on upea alaosa mutta sitten muu runko onkin vain ohut suora tikku. Olen suunitellut sen poikki sahaamista mutta annan sen nyt asettua ruukkuunsa ja odotan ainakin ensi vuoteen.

  VastaaPoista
 2. Kiitti kommentista! Saatko tammestasi kuvaa johonkin? Kiinnostaisi nähdä.

  Tammi tuntuu reagoivan erittäin hyvin radikaaliin leikkaamiseen, jos se on hyvässä kasvussa. Paras paikka olisi maassa. Olen alkanut kallistua sellaisen proseduurin kannalle, että on hyödyllistä nostaa puu maasta, jotta nebaria pääsee parantamaan vuosittain, mutta kun juuret ovat paikoillaan, kannattaa istuttaa uudestaan maahan, jotta nebari kypsyy (juuret paksunevat ja mielellään fuusioituvat tyvestä). Tämän vaiheen lopuksi olisi hyvä tehdä tuollainen leikkaus, antaa olla vielä maassa seuraava vuosi, ja sitten taas ruukkuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu voisinhan ottaa joitain kuvia siitä, onko sulla jotain sähköpostia mihin lähettää ne?

   Poista
  2. Juu voisinhan ottaa joitain kuvia siitä, onko sulla jotain sähköpostia mihin lähettää ne?

   Poista
 3. Lisäsin oikealla ylös linkin, jonka pitäisi aueta sähköpostiin. Katsotaan vörkkiikö.

  VastaaPoista
 4. Niin yksi vaihtoehtohan tosiaan olisi leikata alas, kun näyttää tekevän nuppuja noin hyvin. Tällöin voisi ehkä lisätä noita ylös/sivulle lähteviä haaroja poistamisen sijaan. Mielessäni on sellainen wanha tammi jota luonnossa kasvaa, joka on yhtä leveä kuin korkea. Kannattaisi varmaan istuttaa maahan, jos tälle radikaalille linjalle lähtee.

  Kun ensimmäisen kerran näin tämän, niin mietin että tälle ei kevyttä langoittamista lukuunottamatta kannata paljon mitään tehdä, mutta niin sitä vain nälkä kasvaa syödessä. Potentiaaliahan tässä on vaikka mihin, kun vaan saa hyvän vision ja toteuteutuksen.

  VastaaPoista
 5. Kiitti kommentista, Masa. Shohin kokoisen saisi, mutta se tuntuu tuhlaukselta, kun puulla on jo oma luonteensa. Ehkä nykyisten runkojen taivuttelu johonkin muotoon olisi seuraava steppi. Kolmas vielä mukana. Jos juuriosaston saisi kuntoon ensi keväänä, tämän voisi istuttaa maahankin, koska nebari ei tunnu kehittyvän ruukussa oikeastaan ollenkaan. Siten saa muutaman vuoden lisäaikaa kypsytellä etenemistä. Uusi tammi tulee ensi keväänä luultavasti, 8-12 sentin rungolla, sekin voi vaikuttaa etenemiseen tämän kanssa. Tämä voi muuttua vähän vähemmän kiinnostavaksi näin suurena.

  VastaaPoista

Anonymous comments allowed because of public demand.