sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Talvetuslaatikko

Bonsaipuita pitää suojata talvella. Tämä koskee myös kotimaisia ja muita täysin talvenkestäviä puita. Syy on ruukkukasvatuksessa. Maassa kasvavilla puilla juuret eivät mene montaa astetta miinukselle, ruukussa kasvavilla ruukun lämpötila on sama kuin ulkolämpö, jos ei ole suojauksia.

Kylmyyden lisäksi puita suojataan märkyydeltä. Yhteyttäminen loppuu syksyllä lehtipuilla kokonaan, ja havuillakin se on vähäistä. Ilma on kosteaa, eikä haihtumista tapahdu paljon. Sadetta sen sijaan piisaa. Maa-aineksesta sitten riippuu, kuinka paljon vettä se sitoo itseensä. Vaikka maa-aines olisikin läpäisevää, liiallinen märkyys on haitallista.

Kolmas asia on jyrsijät, jäniseläimet, peurat jne. Kotimaiset puut menisivät usein taivasallakin, ruukku maahan haudattuna ja lehtiä tms. puun tyvelle. Omat kokemukset ovat sellaisia, että jyrsijät on otettava vakavasti.

Yksi asiaan vaikuttava tekijä on se, kuinka kauan puuta on kasvatettu. Jos edellisenä vuonna kerätty taimi kuolee, käydään keräämässä uusi. Jos oksien haarautumista on edistetty vuosikymmen, yhden oksan paleltuminen voi tarkoittaa palaamista lähtöruutuun. 

Siis, kun panokset kasvavat, suojauksen tarve kasvaa myös. Ei ole enää kyse vain siitä, säilyykö puu hengissä. Harrastajaa alkaa kiinnostaa se, kuinka puu pidetään vahvana vuodesta toiseen. Kaikki rasitteet yritetään minimoida. Toimenpiteitä tehdään ja olosuhteita parannetaan, vaikka puu pysyisi hengissä vähemmälläkin.  

Tässä esiteltynä yksi talvetusratkaisu. Tämä toimii kategorioiden 3 ja 4 puille, eli kaikelle japaninvaahterasta eteenpäin. Kategorian 3 puut (keskieuroopasta, Japanista yms) ovat tarkempia, ne tarvitsevat kovilla pakkasilla styroksit seiniin ja laatikon päälle. Kotimaisille lajeille riittää vähempikin. Meikäläiset männyt menevät ilman suojauksiakin, mutta kuukausien jatkuva märkyys ei ole hyväksi. 

Luokitus on tämä (suluissa tyypillinen laji)
  1. Trooppiset (fiikukset)
  2. Viileää vaativat mutta ei pakkasta kestävät (kiinanjalava). Pakkasenkesto vaihtelee lajeittain. 
  3. Talvea vaativat mutta ei meikäläistä talvea kestävät. Puut kuolevat suojaamattomina joko pakkaseen tai pitkän talven pimeyteen (japaninvaahtera, japanilaiset männyt)
  4. Kotimaiset ja muut täysin talvenkestävät, joita suojataan koska ne ovat ruukussa

Kasvipöytä, joka toimii talvella talvehdituslaatikkona.

Toisessa reunassa on saranalla varustettu lauta, jonka voi laskea alas.
Katon saa viistoon, jotta vedet ja lumet valuvat pois. 

Sisältä laatikko on vuorattu 50mm styroksilla. Pohjalla on metalliverkko, jotta jyrsijät pysyvät poissa.
Pohjalla ei saa olla eristeitä, sillä laatikon lämpö tulee maasta. Tässä laatikossa on japaninvaahteroita, kolmihammasvaahtera, Zelkova nire yms. herkkiä puita (kategoria 3). Styroksit seinissä ja kovilla pakkasilla lavan päällä ovat tarpeen.

Syksyllä lehtien tippumisen jälkeen laatikon voi ottaa käyttöön sateensuojana.
Kennolevykatto nostetaan reilusti irti laatikosta, jotta ilma kiertää.
Tuohon pitää vielä laittaa kiviä tai tiiliä tms. painoksi, jottei tuuli heittele kantta. 

Kun pakkasta tulee enemmän kuin -5 astetta, kansi laitetaan laatikon päälle tiiviisti.
Laatikon lämpötila pysyy silloin 2-10 astetta korkeampana kuin ulkona.
Kun lämpötila laskee laatikossa alle -5 asteen, kannen päälle laitetaan 50mm styroksit. Niiden päälle tarvitaan hyvät painot. 

Talven aikana tulee lämpimämpiä jaksoja. Kun lämmöt nousevat laatikossa plussan puolelle, pitää styroksit ottaa pois, jos talvehtimassa on havuja. Ne alkavat yhteyttää, kun ollaan plussan puolella, ja kuolevat pimeässä.

Jos plussan puolella ollaan yhtään pidempiä aikoja, kantta pitää raottaa, jotta ilma kiertää. Muutamassa plus-asteessa homeet alkavat rehottaa nopeasti, erityisesti jos syksyllä puut ovat olleet liian märässä.

4 kommenttia:

  1. Hei Jani, oli mahtavaa löytää sun blogi. Minulla on lasitettu parkeve ja mietin että talvehtivatko ulkopuut (en ole vielä hankkinut yhtään) siellä vai tarvitsevatko ne lisäsuojaa ja lämpöä kun kosketus maahan puuttuu? Lavakasvihuonetta olen ajatellut. Parveke on itään päin.

    VastaaPoista
  2. Moi HelmiRuusu, sori en ole huomsnnut kommenttiasi. En tiedä parvekekasvatuksesta paljoakaan, liity mukaan Fasen Bonsai Suomi- ryhmään, siellä on useita parvekekasvattajia.

    VastaaPoista