torstai 28. tammikuuta 2010

Megamanin kasvivalon spektri korjattuna?

Päivitys - jos joku tänne vielä eksyy, niin uusissa pakkauksissa spektri on oikein.

EDIT:
Aika lähelle meni toi mun arvonta, löysin Megamanin esitteen, jossa kerrottiin, että nuo kuvan viivat näyttävät välit 4-500 ja 6-700. Eli tämä on siis erittäin hyvä lamppu!

Megamanilla on kasvilamppu, jonka pakkauksessa ja netin materiaaleissa on oheinen graafi. Graafi vaikuttaa hyvältä sitäli, että korkeimmat tolpat ovat siellä missä pitääkin, sinisellä ja punaisella alueella. Loisteputkilla on kuitenkin hyvin yleistä, että punainen piikki on n. 620-630nm kohdalla, kun ihanne olisi 660.

Tuon graafin asteikko on selvästi päin sitä itseään. 700 nm ei mitenkään voi olla tuolla missä se on, olisiko kyseessä huolimaton printtimateriaalin luonti vai mikä. Keltainen vaihtuu oranssiksi jossain 600nm paikkeilla, ei 700.

Pyysin Megamanilta, olikohan Saksasta, apua tuon graafin synkkaamiseen, mutta en ole saanut vastausta.

Kysyin asiaa myös Airamilta, joka taitaa tuoda maahan Megamanin lamppuja tms. Kertoivat ensin tuon graafin olevan kohdallaan, mutta kun asiaa jankkasin, lupasivat pyytää parempaa graafia Megamanilta. Vastausta ei ole kuulunut, joten päätin testata saanko graafin synkattua.

Tietyt piikit spektrissä ovat seurausta loisteaineista. Nämä piikit ovat aina samassa paikassa. Tyypillinen sininen piikki on 435nm, ja vihreä piikki 545nm. Avasin kuvan Gimpissä ja tein apuruudukon, jossa tolppien leveys oli yksi ruutu. Sitten lähdin oletuksesta, että yksi tolppa on 10nm, mikä voisi olla loogista. Nuo piikit apuna piirsin tuohon uuden asteikon, joka näyttää aika loogiselta. Jos sininen ja vihreä piikki ovat standardissa paikassa, on tuo punainen piikki juuri siellä missä pitäisikin, eli 650-660nm.

Megamanilla Suomessa olen nähnyt vain 15W kasvilampun. Netistä löysin esitteen myös 20W lampusta, jossa on sisäänrakennettu heijastin. Nämä ovat aika pieniä tuikkuja, kun ajattelee, että nyt käytän 130*30cm tilan valaisemiseen 3*36W loisteputkivaloa. Luulisin kuitenkin, että laittamalla näitä tarpeeksi valoa tulee riittävästi. Se mikä näissä olisi suuri hyöty on kunnollinen heijastin. Vaikka pienoisloisteputkien teho on huonompi kuin pitkien putkien, auttaa kunnollinen heijastin suuntaamaan tuotetun valon paremmin sinne mihin on tarkoitus. Pitkistä putkista ei hyvälläkään heijastimella saa kovin suuntaavaa.

Jos ajatellaan, että putken tuottamasta valosta 60 asteen sektori menee kohti kasvia, menee 5/6 jonnekin aivan muualle. Tätä ei voi liikaa korostaa. Ilman heijastinta tai huonolla heijastimella loisteputkilla valaiseminen on aivan hyödytöntä. Kunnollinen heijastin (sellainen akvaariokaupoissa myytävä malli) lisää alaspäin suuntautuvan valon  määrää 2-3 kertaiseksi. Silti suuri osa valosta päätyy jonnekin muualle kuin kasveille.

Näiden Megamanin valaisimien spotti ei ole mitenkään kovin kapea, mutta koska valonlähde on lähempänä pistettä, saadaan valo suunnattua paljon tehokkaammin. Kumpi sitten viimekädessä on parempi, sitä en tiedä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.