maanantai 25. tammikuuta 2010

Valesypressikokemuksia

Vähän hajahuomioita sypresseistä.

Ilmankosteutta on talvella pakko saada ylös normaalista huoneilmasta, ainakin keskuslämmitetyssä asunnossa. Kun ulkona pakkanen kiristyy, sisällä ilma kuivuu. Näyttäisi siltä, että 60% on jonkinlainen minimi, ja selvästi pirteämpiä kasvit ovat, kun päästään yli 70 prosentin.

Ulkomuistista muistelisin, että Saharan autiomaassa keskipäivällä kosteusprosentti voi olla 45%. Asuinhuoneistossa talvella ilmankosteus voi olla 25%.

Sypressit tulevat markkinoille marras-joulukuussa. Silloin ilma on usein vielä syksyisen kosteata. Silloin voisi myös olla oikea aika hankkia näitä. Keskellä talvea sypressejä ei kannata istuttaa, parempi on, jos ne istuttaa joko reilusti ennen pakkasia, jotta juuret ehtivät kasvaa, tai sitten vasta keväällä. Muutenhan sypressejä kyllä voi katkoa ja muotoilla mielin määrin talvellakin, taitaa lehdistön karsiminen helpottaakin kuivempaan sopeutumista.


Tuossa kuva sypressikalliosta.. Vasemmanpuoleisen "puun" alaoksa kuoli, kun ilma kuivui. Tässä päivitys pienen muotoilun jälkeen:

Tuokin kuva on jo kuukauden takaa. Muotoilun kanssa olen ollut harvinaisen varovainen, olen yrittänyt pitää lehdistön riittävänä mutta kuitenkin vähäisenä. Juuret kasvavat jo ruukun pohjarei'istä ulos. Yhtään en osaa sanoa vielä, mihin tämän kanssa pyrin. Kunhan nyt kasvattelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.