Punkit ovat olleet minulle iso ongelma aikaisempina vuosina. Muihin vuodenaikoihin punkeista ei ole tarvinnut juuri välittää, mutta talvella ilman kuivuessa ja kasvien vastustuskyvyn huonontuessa ne saavat helposti ylivallan. Jos puut ovat ulkona kesän, punkit häviävät ilman eri toimenpiteitä. Talvella tilanne on toinen.
Tänä talvena en ole pahemmin joutunut punkkien kanssa tekemisiin. Joskus syksyllä oli pieni punaisten punkkien invaasio, ja muutaman vihannespunkin olen nähnyt.
Nyt ne sitten olivat vallanneet kiinanjalavani, piru vieköön. Olin istuttanut sen uusiksi, ja ajattelin ensin, että kasvin lehdissä olevat keltaiset läiskät johtuvat sopimattomasta maa-aineksesta.Ihan selvähän tuon olisi pitänyt olla:
Yritin ottaa kuvaa vihannespunkista, mutta ei onnistu... pitää saada makro-objektiivi. Wikipediasta:
Kokoa noilla on millin verran.
Laitoin samoin tein jalavalle ja naapureille Provadon hyönteispuikkoja reilut satsit (2-6 puikkoa ruukun kooska riippuen). Se vaikuttaa kovin hitaasti, joten käsittelin jalavan myös Nekon Bio-torjunta-nimisellä aineella, jossa on salviaa, pietaryrttiä ja laventelia. Lisäksi suihkutin koko pömpelin Provadon suihkeella. Myrkytys tapahtui eilen, tänään en enää eläviä punkkeja löytänyt. Se ei kyllä paljon paina, muutaman viikon kuluttua on taas syytä olla tarkkana.
Pienessä määrin ötökät ovat aika harmittomia. Vihannespunkki on yksi niitä harvoja, jotka todella pilaavat puun. Lehtien keltaiset läiskät ovat rumia, ja lisäksi kasvavista lehdistä tulee epämuodostuneita. Toinen hankala tuholainen on kilpikirva, erityisesti villakilpikirva.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti