On aika laitella puita piiloon. Olisi voinut laittaa jo jonkin aikaa, mutta vielä hyvin ehtii.
Rakensin tällaisen laatikon viime kesänä. Nyt panin verkkoa laatikon pohjalle ja reunoille, jotta myyrät eivät pääse sisään. Laatikko palvelee tietty kasvipöytänä kesällä.
Tämän voisi täyttää leca-soralla puolilleen. Kuoriketta voisi käyttää myös. Lisäeristystä saisi vuoraamalla laatikon solumuovilla tai styroksilla.
Olen käyttänyt eristeenä monta vuotta aaltopahvia. Pahvia tulee sivuille ja päälle useita kerroksia, vaikka 10, jos mahtuu. Jahka lunta tulee, avaan pahvit ja täytän laatikon lumella. Sitten vielä pahvit lumen päälle ja laatikon kansi kiinni. Talven mittaan lisäilen lunta, jos se uhkaa sulaa pois. Koko laatikon peittäminen lumella on hyvä sekin. Tällä menetelmällä hävikkiä ei enää ole tullut pakkasista johtuen juurikaan.
Olen siinä käsityksessä, että vaarallisinta aikaa ei ole talvi, vaan kevät. Tämän vuoksi on hyvä, että lumen päällä on vielä eristettä. Se estää lunta sulamasta lämpiminä kevätpäivinä, ja säilyttää ruukut turvallisesti jäässä aina siihen asti, kun kasvit voi ottaa pois säilöstä. Toistuva sulaminen ja jäätyminen erityisesti keväällä, kun juuret ovat jo hereillä, rikkoo juuret.
Se tietysti riipaisee, jos sellainen kasvi kuolee, johon on jo ehtinyt investoida aikaa, ja josta on jo hyvät suunnitelmat. Yritän silloin olla tyytyväinen siitä, että kasvi kuoli nyt, eikä kymmenen vuoden kuluttua. Vähän sellaista pinnistettyä positiivisuutta, myönnetään.
Muutama huomio parista kasvista tältä syksyltä. Kiinanjalavani ja monet sypressit olivat vielä ulkona, kun pakkaset yllättivät. Mittari tippui -6-7 asteeseen useiksi päiviksi. Otin kasvit lopulta jäisinä sisään, pussihoitoon, ja ne selvisivät hienosti. Kiinanjalavat ovat vahvassa kasvussa nyt, niillä on kevät. En kyllä usko että ne varsinaisesti vaativat talvikautta, pärjäisivät varmasti valojen alla sisällä vuodet läpeensä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti