sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Vanha pöljä fiikus

Tässä on yksi vanhimpia puitani. Käsittämätöntä etten ole esitellyt sitä aikaisemmin. Eihän se kovin kaksinen ole, mutta eivät ole muutkaan, jotka olen esitellyt. Olen unohtanut tämän varmaan siksi, että se on ollut minulla jotain 15 vuotta, enkä kaikkina näinä vuosina ole saanut siihen paljon tolkkua.


Keinovalolle tämä on ollut liian korkea. Olen joutunut pitämään yläoksia aivan kaljuina, että alaoksat kehittyisivät edes jotenkin. Ajoittain tämä on ollut kohtuullisessa kunnossa, mutta ennen nykyisiä systeemejäni kehitystä ei tapahtunut, vaan kaikki eteenpäinmeno aina nollattiin vuodenaikojen vaihtuessa.

Nykyinen systeemini fiikusten kanssa on yksinkertainen - sisällä valojen alla, eikä mitään muuta. Ei ulos ollenkaan. Tuntuu suorastaan hölmöltä pitää trooppisia kasveja sisällä ja valaista niitä keinovalolla, kun ulkona paistaa aurinko, mutta näin mennään toistaiseksi. Kasvihuone voisi muuttaa tilannetta.

Tämä on korkein puuni, korkeutta on noin puolisen metriä. Keinovalolla valaiseminen on hankalaa, koska latvaoksat saavat kymmeniä kertoja enemmän valoa kuin alaoksat. Nyt asia on ratkaistu siten, että kasvi on vinokattoisessa varastotilassa, jonka katossa on 3 kpl loisteputkia ja lisäksi ledispotteja ja pienoisloisteputkilamppuja. No laitetaan kuva, jos ei muuten niin kontrastin vuoksi, yllä puu valokuvausteltassa, alla normaalioloissa.


Katon valot ovat vinossa, ja alaoksat saavat kohtuullisen hyvin valoa.

Suurin vika tässä on nyt nuo kaksi alinta oksaa vasemmalla, tai se kuinka ne lähtevät rungosta. Niissä on molemmissa ruma ympyrän kaari. Ilmeisesti pitäisi tehdä radikaali taivutus näille kahdelle, niin että ne lähtisivät aika suoraan vasemmalle. Sitä varten pitäisi vähän askarrella, leikata oksasta kiilanmuotoinen pala pois.

Laitellaas vielä yksi vanhempi kuva vuodelta 2009:


Pitäisi sanoa tästä jotain positiivistakin ehkä, tasapuolisuuden vuoksi. Se että nuo kaksi alinta oksaa vasemmalla lähtevät ylhäältä, on minusta tämän puun yksi pointti. Nyt kun alaoksissa on vähän enemmän lehtiä, se oikeuttaa vielä paremmin tuon valumisen alaspäin. 2009 kuvassa alaoksan lähtö rungosta näyttää paremmalta.

Toinen asia, joka minua miellyttää, on ilmajuuren käyttö piirtämään rungon linja. Se ei ole ihan kohdallaan nytkään, mutta ajatus miellyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anonymous comments allowed because of public demand.