sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Uusia suunnitelmia sisäpuille osa 6

Jonkin aikaa on tullut touhuttua uusien valolaatikoiden kanssa, ja voin tehdä pienen välitilinpäätöksen. Tässä huomioita ilman järjestystä listana.
  • Pömpelistä ei kannata tehdä liian pientä. Pituus määräytyy tilan ja käytettävien loisteputkien pituuden kautta, korkeuteen ja leveyteen (syvyyteen) vaikuttaa muutama juttu.
  • Korkeus kannattaa olla riittävä, kasveja on aina helppo nostaa tiilillä tai kivilla. Jos käyttää valmiita loisteputkirunkoja 20-30 senttiä korkeille kasveille, 50 senttiä on hyvä korkeus. Noin 10 senttiä menee loisteputkirungoille. Tiilen korkeus on 7 senttiä. Tämä jättää 30-senttiä korkealle puulle pari senttiä pelivaraa. Tiili kyljellään nostaa pienemmän puun vähän korkeammalle, jne. Parikymmentä senttiä korkeampi kuin korkein puu voisi olla hyvä sääntö.
  • Leveyden on myös syytä olla riittävä. Nyt tuntuisi siltä, että alle 40 senttiä leveää ei kannata tehdä. Silloin puut saa helpommin sijoitettua hieman lomittain ja vaikka peräkkäinkin, jos ne ovat kapeita. Putket kannattaa silti laittaa aika lähelle toisiaan, jotta niiden alla olisi selkeästi paljon valoa. Reunoja kohti valon määrä laskee, mutta oheiskasveille, pistokkaille yms. tilaa on enemmän.
  • Putket kannattaa sijoittaa sijoittaa mieluummin vähän taakse kuin eteen. Kovin edessä olevat kasvit ovat tiellä kun kasvien kanssa touhuaa.
  • Korkeita kasveja on vaikea valaista yläpuolelta niin, että kasvu olisi tasaista, tai että kasvua alaoksilla olisi ollenkaan. Olen mataloittanut monia kasvejani rankalla kädellä. Kaikki muodot eivät ole yhtä helppoja, tuulenpieksemä on hyvä, koska sen halutaankin kasvavan vinoon, samoin puoliputous. Jonkinlainen nojaava on mahdollinen myös.
  • Hyvä materiaali lienee valkoinen melamiinilevy, vaikka se onkin hirveän rumaa tavaraa. Se kuitenkin kestää vettä ja toimii hyvänä heijastimena.
Olen alkanut kehitellä ajatusta, että hankkisin jonkin hienon ja paksurunkoisen sisäpuun. Laji on vielä auki, mutta korkeus voisi olla noin 45 senttiä. Tälle rakentaisin oman laatikon siten, että ylös tulisi 2*18W loisteputket, ja molemmille sivuille 15W putket. Reunukset pitäisi siis olla myös sivuilla. Laatikon ulkomitat olisivat noin 60x70x40-50 (korkeus x leveys x syvyys). Kaikki sisäseinät olisivat valkoisia. Käsittääkseni näin voisi saada myös korkean kasvin kasvamaan tasaisemmin. Hmm, tarkemmin ajatellen minullahan olisikin yksi ehdokas tähän jo nyt. Ei kaksinen puu todellakaan, mutta hyvä koekaniini.

Pari pienempää kasvia voisi sopia samaan laatikkoon tämän kanssa:
Nyt tämä on valaistu 70W monimetallilampulla, joka on kasvista katsoen vasemmalla yläviistossa, aika tarkkaan latvan korkeudella. Tällainen nojaava sopii hyvin pistemäisellä valonlähteellä valaistavaksi, koska oikealla olevat oksat saavatkin kasvaa hitaasti. Hyvä valaistus loisteputkilla voisi olla 2*18W ylhäällä, ja 1-2*15W vasemmalla.

Suunnitelmaa, jossa 15W putket pystyssä molemmilla sivuilla (ylhäältäpäin siis):

Okei, en ryhdy graafikoksi.

2 kommenttia:

  1. tuo limoviikuna on kyllä kaunis jos siinä olisi vähän runsaammin lehtiä.

    VastaaPoista
  2. Joo. Just noi "lehtipilvet" ei oikein tahdo kehittyä. Juuri ennen kuvan ottoa ja langoitusta olen leikannut ison osan lehdistä pois, vähän niin kuin osittainen lehtien poisto. Haarautumisen vuoksi. On niitä nyt vähän enemmän. Alemapana olevien lehtipilvien pitäisi olla paljon suurempia, mutta ne kehittyvät kovin hitaasti.

    Lisäksi sitten tulee muut ongelmat, lehtien tippuminen talvella jos jostain osasta jää valo vähäisemmäksi, punkit, kastelun laiminlyönti kiireiden vuoksi jne. Seuraus on siinä. Juuri näihin ongelmiin haen apua avoterrarioista. Musta toi vaikuttaa aika tyypilliseltä vähän huonoissa oloissa sisällä kasvaneelta fiikukselta.

    Mitä tuohion kauneuteen tulee, minusta tämä on vähän teennäinen. Jos nuo lehtimassat saan joskus kohdalleen, ehkä sitten. Muutakaan mallia en ole tuolle keksinyt. Tämä on minulla ollut jotain 14-15 vuotta, joten en siitä pääse enää eroon. Tuo viimeisin langoitus kohensi sitä kyllä yllättävän paljon, erityisesti tuo oksa, jossa on paksuin lanka, on nyt parempi.

    Kiitti kommentista!

    VastaaPoista